Ακίνητα: Ο κορωνοϊός μείωσε τις πωλήσεις όχι τις τιμές

Ο κορωνοϊός μείωσε μεν τις πωλήσεις των ακινήτων, δεν μείωσε ωστόσο τις τιμές τους, τονίζουν στο InBusinessNews ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κυριάκος Ταλατίνης και Πόλυς Κουρουσίδης και ο κτηματομεσίτης Πέτρος Λαζάρου.

Όπως μας ανέφεραν μάλιστα ο κορωνοϊός θα επιφέρει και θετικά στην αγορά των ακινήτων καθώς διαφοροποιήσει τις αγοραστικές ανάγκες των καταναλωτών.
 
Αναλυτικά:

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΑΛΑΝΤΙΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Η ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΣ
 

Η αγορά στην παρούσα φάση βρίσκεται σε στάδιο μετάλλαξης. Σίγουρα είναι πιο χαμηλοί οι όγκοι των πράξεων, αλλά από όσα βλέπουμε από τις πράξεις που έγιναν δεν μειώθηκαν οι τιμές. Βλέπουμε παράλληλα και λόγω κορωνοϊού οικογένειες που έμεναν εγκλεισμένες σε διαμερίσματα, να εξετάζουν πλέον πολύ σοβαρά την απόκτηση κατοικίας, ενώ και ξένους αγοραστές κυρίως Ρώσους που έχουν κυπριακό διαβατήριο και δεν μπορούν τώρα να ταξιδέψουν στην Κύπρο, να ρωτούν για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας στην Κύπρο. Υπάρχει επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά μεγαλύτερων αποθηκών, κυρίως από όλους όσοι ασχολούνται με logistics, ενώ και στην αγορά των γραφείων, λόγω του ότι αρκετοί εργάζονται πλέον μέσω τηλεργασίας, έχουν διαφοροποιηθεί κάπως οι ανάγκες. Επίσης κατά την άποψη μου θα μειωθεί και η πλεονάζουσα ρευστότητα των τραπεζών κυρίως από μικρούς καταθέτες οι οποίοι θα θέλουν να επενδύσουν τα χρήματα τους στην αγορά των ακινήτων.
 
ΠΟΛΥΣ ΚΟΥΡΟΥΣΙΔΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ

Όντως ο κορωνοϊός λόγω του ότι υπολειτουργούσε και το Κτηματολόγιο μείωσε τις πωλήσεις ακινήτων, δεν μείωσε ωστόσο τις τιμές των ακινήτων. Βλέπουμε πλέον να δημιουργούνται νέες ανάγκες στην αγορά. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, θέλουν πλέον να αποκτήσουν μεγαλύτερο σπίτι, ενώ και αρκετοί που έχουν τη δυνατότητα σκέφτονται πλέον πολύ σοβαρά και την αγορά εξοχικού για να κάνουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τις διακοπές τους. Η μόνο κατηγορία που επηρεάστηκε για την ώρα είναι τα ακίνητα που είναι συνδεδεμένα με τις πολιτογραφήσεις, κάτι το οποίο θα αλλάξει μετά την άρση του lockdown. Στα καινούρια σπίτια και διαμερίσματα δεν υπάρχει μείωση των τιμών, καθώς δεν μειώθηκε το κατασκευαστικό κόστος. Σε ό,τι αφορά στα γραφεία βλέπουμε να αλλάζουν κάπως οι σχεδιασμοί με τις εταιρείες να ζητούν μεγαλύτερα conferences και λιγότερα open plan γραφεία.

ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ CEO G&P LAZAROU

ΟΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

To τελευταίο διάστημα δεν προλαβαίνουμε να απαντούμε τηλέφωνα από Λευκωσιάτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν εξοχικό κυρίως σε Πρωταρά και Αγία Νάπα. Δεν ενδιαφέρονται για άλλες περιοχές, ούτε καν για γειτονικές κοινότητες καθώς θέλουν να αγοράσουν σπίτια και διαμερίσματα για να κάνουν εκεί τις διακοπές τους. Παράλληλα βλέπουμε και αναθέρμανση ενδιαφέροντος από ξένους που μένουν στην Κύπρο. Ήδη εμείς γίναμε κοινωνοί ενδιαφέροντας για αγορά γης πέραν των 3.000 τ.μ. κυρίως στη Λεμεσό σε περιοχές όπως  Μουταγιάκα, Καλόγηροι, Άγιος Τύχωνας και Μεσοβούνια για ανέγερση κατοικιών πέραν των 3.000 τ.μ. με θέα τη θάλασσα. Άρα κατά την άποψη μου ο κορωνοϊός στο τέλος θα βοηθήσει την αγορά ακινήτων, αφού όλοι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μεγαλύτερο εμβαδό σε σύγκριση με προηγουμένως.
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης