Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Τα 5 «θέλω» των developers για αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών συμμετείχε δια του Προέδρου του κ. Μιχάλη Χατζηπαναγιώτου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με επαγγελματικούς συνδέσμους και κοινωνικούς εταίρους, στην παρουσία αρμοδίων υπουργών, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού Covid-19. 
 
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Χατζηπαναγιώτου παρουσίασε τις θέσεις του Συνδέσμου, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
 

  • Κίνητρα για αγορά πρώτης κατοικίας για νεαρά ζευγάρια, στα πλαίσια παρόμοιων προγραμμάτων άλλων χωρών, με παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις εμπορικές τράπεζες ισοδύναμων με το 15% της αξίας ακινήτου ούτως ώστε η τράπεζα να δανείζει επιπρόσθετο 15% και η ίδια συνεισφορά του αγοραστή να μειώνεται στο 5%.
  • Φορολογικά κίνητρα περιορισμένης διάρκειας (μέχρι τα τέλη  Δεκεμβρίου 2021) με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων τόσο από ντόπιους, όσο και από ξένους αγοραστές.
  • Δημιουργία κέντρου εξυπηρέτησης επενδυτών.
  • Συνέχιση και ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με ενοποίηση διαδικασιών και εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για όλα τα στάδια εξέτασης των πολεοδομικών αιτήσεων.
  • Επέκταση τελευταίας μέρας υποβολής πολεοδομικών αιτήσεων για κίνητρα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 και αλλαγή του όρου για ολοκλήρωση του έργων σε χρονική περίοδο που δεν θα ξεπερνά τα 3 χρόνια από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας οικοδομής εφόσον έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες.
 
Σε δηλώσεις με το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδόμων, κ. Μιχάλης Χατζηπαναγιώτου, σημείωσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συνδέσμου χαιρετίζουν τα μέτρα που πήρε, έγκαιρα, η Πολιτεία για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στήριξη της οικονομίας από τα αλυσιδωτά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, υπογραμμίζοντας τη σημασία στήριξης του κλάδου των ακινήτων. «Μετά το βαρύ πλήγμα που έχει δεχθεί η παγκόσμιά οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η ουσιαστική στήριξη του κλάδου των ακινήτων το αμέσως επόμενο διάστημα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Ο ευρύτερος κλάδος των ακινήτων και των κατασκευών απασχολεί πάνω από 40,000 εργαζόμενους, ενώ από τη δραστηριοποίησή του επωφελούνται, άμεσα ή έμμεσα, χιλιάδες άλλοι επαγγελματίες. Ως εκ τούτου η συμβολή του στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας τόσο σε συνεισφορά στο ΑΕΠ όσο και σε θέσεις εργασίας, είναι τεράστια. Ως Σύνδεσμος έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και παραμένουμε στη διάθεση της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων για περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση τους, προκειμένου όλοι μαζί να βγούμε από αυτή την κρίση πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024