Τι μέλλει γενέσθαι με τα ιστορικά κτήρια στο Παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας

InBusinessNews  21/02/2020 15:04
Τι μέλλει γενέσθαι με τα ιστορικά κτήρια στο Παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Τι μέλλει γενέσθαι με τα ιστορικά κτήρια στο Παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας

InBusinessNews  21/02/2020 15:04

Διευκρινίσεις για τα παλιά κτήρια και για τυχόν αρχαιολογικά κατάλοιπα εντός του χώρου του Παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ενόψει της ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, έδωσε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, απαντώντας στη Βουλή.

 

palionosokomeio2

 

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε ο κ. Καρούσος από τα αρμόδια τμήματα, τόνισε ότι στον εν λόγω χώρο υπάρχουν δύο ιστορικά κτήρια, εκείνο της πρώην Κλινικής Στηθικών Νοσημάτων και το διώροφο κτήριο, γνωστό ως “Ανεμόσπιτο”. 

Βιβλιοθήκη η πρώην Κλινική Στηθικών Νοσημάτων
Το κτήριο της πρώην Κλινικής Στηθικών Νοσημάτων είναι ισόγεια, κεραμοσκεπής, πετρόκτιστη οικοδομή, με συνεχή εξωτερικό ηλιακό, κυπριακής αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής.  

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, το κτήριο δεν έχει κηρυχτεί ως διατηρητέο από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ωστόσο, λόγω της ιστορικής του αξίας, αποφασίστηκε όπως διατηρηθεί και αποτελέσει μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων του νέου Κυπριακού Μουσείου. 

 

mouseionews

 

Για τον σκοπό αυτό στους όρους του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που διεξήχθη περιλήφθηκε πρόνοια για διατήρηση και ένταξη του στις εγκαταστάσεις που θα υλοποιηθούν στη δεύτερη φάση του έργου. 

Σημειώνεται ότι με βάση τη μελέτη που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, το εν λόγω κτήριο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοθήκη.

Κατεδαφίζεται το “Ανεμόσπιτο”
Σε ό,τι αφορά στο διώροφο κτήριο που είναι γνωστό ως “Ανεμόσπιτο”, σύμφωνα με τους όρους του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού δεν προορίζεται για διατήρηση αλλά για κατεδάφιση.  

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρούσος, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει θέσει ως όρο, πριν την κατεδάφιση του, να αποτυπωθεί σχεδιαστικά και να φωτογραφηθεί λεπτομερώς, για σκοπούς αρχείου.

Δεν βρέθηκαν αρχαία
Αναφορικά με την πιθανή ύπαρξη αρχαιολογικών καταλοίπων, ο υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε, με απάντησή του στη Βουλή, ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το 2017, προέβη σε διερευνητικές τομές εντός του τεμαχίου που θα ανεγερθεί το νέο Κυπριακό Μουσείο και δεν εντόπισε αρχαιότητες.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας