Latouros: Ετοιμάζει επέκταση του λατομείου γύψου στη Λάρνακα

Την επέκταση του υφιστάμενου λατομείου γύψου στην κοινότητα Αγίου Θεοδώρου Λάρνακας προγραμματίζει η Latouros Gypsum Ltd, καταθέτοντας μελέτη εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Ο προτεινόμενος χώρος καλύπτει έκταση 309.419 τ.μ. και βρίσκεται σε απόσταση 1,3 χιλιομέτρου νότια του χωριού Αλαμινός, 2,8 χλμ. ανατολικά του χωριού Άγιος Θεόδωρος και περίπου 4 χλμ. νοτιοανατολικά του χωριού Κοφίνου.

Η επέκταση του υφιστάμενου λατομικού ορίου αναμένεται να γίνει στις περιοχές με τις επωνυμίες «Παστίς Γιαννή», «Ψάρκα», «Βασσίλη Παμπουλάρι» και «Πύργος».

Με βάση τα δεδομένα των γεωτρήσεων τόσο του 2013 όσο και του 2018 τα επιβεβαιωμένα αποθέματα γύψου στην περιοχή της αιτούμενης επέκτασης του λατομείου μέχρι το υψόμετρo 85 μέτρων υπολογίστηκαν σε 7.000.000 τόνους εξαιρετικά καλής ποιότητας γύψου και 2.000.000 μπάζου.

Οι εισαγωγείς αναζητούν ικανά αποθέματα


Όπως αναφέρεται στην περιβαλλοντική μελέτη, σκοπός της εν λόγω αιτούμενης επέκτασης των λατομικών δραστηριοτήτων είναι:
α) η διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας τα επόμενα χρόνια,
β) η εξόρυξη και η επεξεργασία γύψου,
γ) ο καλύτερος προγραμματισμός και σχεδιασμός ανάπτυξης του λατομείου,
δ) η διασφάλιση των εξαγωγών, μιας και, όπως αναφέρεται, οι σοβαρές εταιρείες που ενδιαφέρονται να εισαγάγουν το ορυκτό αυτό, αναζητούν αποθέματα ικανά να τους εξασφαλίζουν μακροχρόνιες συνεχείς ροές προϊόντων και αυτό αντικατοπτρίζεται στον όγκο των διαθέσιμων αποθεμάτων,
ε) η πλήρωση των αναγκών της τσιμεντοβιομηχανίας σε γύψο αφού καθίσταται αναγκαίος στην παραγωγή τσιμέντου.

 

 

«Η όλη φιλοσοφία και οι βασικές αρχές που θα διέπουν τις δραστηριότητες του λατομείου αυτού είναι η ορθολογική ανάπτυξη του χώρου λατόμευσης με τους ενδεικνυόμενους από τις αρμόδιες υπηρεσίες τρόπους, έτσι που να εξασφαλίζεται η δημόσια υγεία και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον», επισημαίνεται σχετικά.

Ταυτόχρονα με την λειτουργία του λατομείου και μέχρι την περάτωση των λατομικών εργασιών, η εταιρεία δεσμεύεται να διαμορφώσει τον χώρο λατόμευσης με βάση τους όρους που επιβάλλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, από τις οποίες πηγάζουν οι εισηγήσεις για αντιμετώπιση των γεωμεταβολών – οπτικών αλλοιώσεων και αποκατάσταση της χλωρίδας.

 

Παράλληλα, η εταιρεία δεσμεύεται ότι θα επιδείξει ευαισθησία και αποφασιστικότητα προκειμένου να υλοποιήσει σταδιακά τα σχέδια αποκατάστασης του διεκδικούμενου χώρου λατόμευσης.

Εξαγωγές σε Ισραήλ και Λίβανο
Το λατομείο εξυπηρετεί τις εξαγωγικές του ανάγκες προς Ισραήλ και Λίβανο, καθώς και τις ανάγκες της Τσιμεντοβιομηχανίας Βασιλικού.

Σημειώνεται ακόμα ότι στον χώρο του λατομείου και της σκυροθραυστικής μονάδας, εργάζονται δέκα άτομα (ένα επιστημονικό – Μηχανικός Μεταλλείων, Επιβλέπων Μηχανικός και εννέα τεχνικό προσωπικό).

Τα πλείστα των ατόμων του τεχνικού προσωπικού προέρχονται κυρίως από τα χωριά της γύρω περιοχής και απασχολούνται επί μονίμου βάσεως.

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου