Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Ευκαιρίες με παραδοσιακές κατοικίες σε χωριά της Κύπρου (photos)

Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για την αγορά παραδοσιακών κατοικιών γνωρίζει αύξηση καθώς ο τουρισμός υπαίθρου και ο αγροτουρισμός αναπτύσσονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, το κράτος παρέχει μια σειρά από κίνητρα για την αναπαλαίωση διατηρητέων οικοδομών, δίνοντας την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες ακινήτων στα ιστορικά κέντρα των πόλεων αλλά και χωριών του τόπου, να τα αξιοποιήσουν για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των περιουσιών τους.

Ανάμεσα στα οικονομικά κίνητρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η ολοκληρωμένη συντήρηση της διατηρητέας οικοδομής, η μεταφορά συντελεστή δόμησης καθώς και φορολογικές διευκολύνσεις. Ιδιαίτερα, η μεταφορά του συντελεστή δόμησης αποτελεί ένα από τα πλέον ελκυστικά κίνητρα για δυνητικούς αγοραστές διατηρητέων οικοδομών, καθώς τους παρέχεται το δικαίωμα μεταφοράς από μια διατηρητέα οικοδομή προς όφελος μίας άλλης οικοδομής.

Ο συντελεστής δόμησης αποτελεί ουσιαστικά τα αναπτυξιακά δικαιώματα μιας οικοδομής, τα οποία δεν χάνονται εξαιτίας των περιορισμών που συνεπάγονται με τη συντήρηση ενός διατηρητέου κτηρίου, αλλά μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη οικοδομή. Επιπλέον, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης διαθέτει χαρισμένο συντελεστή, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην πώλησή του, ενισχύοντας κατ’ επέκταση την επιχορήγηση της αναπαλαίωσης.

Επιχορήγηση μέχρι και 50%
Με τη μεταφορά του χαρισμένου συντελεστή δόμησης ο ιδιοκτήτης μπορεί να επωφεληθεί από επιχορήγηση που ενδέχεται να φθάσει μέχρι και το 50% του κόστους συντήρησης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλες οι διατηρητέες οικοδομές μπορούν να πωλήσουν χαρισμένο συντελεστή σε οποιαδήποτε περιοχή - δέκτη, στην οποία θα επιτρέπεται μεταφορά συντελεστή δόμησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιοχές-δέκτες, στις οποίες επιτρέπεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης, καθορίζονται έπειτα από διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών μπορούν επίσης, να μεταφέρουν τον υπολειπόμενο συντελεστή δόμησης, δηλαδή τα τετραγωνικά μέτρα που δικαιούνται αλλά στα οποία δεν μπορούν να κτίσουν, σε άλλα τεμάχια που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές-δέκτες. Η μεταφορά του υπολειπόμενου συντελεστή δόμησης μπορεί να γίνει οποτεδήποτε στη ζωή του κτηρίου, φθάνει να βρίσκεται σε διαδικασία συντήρησης ή να είναι ορθά συντηρημένο.

Επενδυτικές ευκαιρίες με διατηρητέα από την Altamira
Από τα ακίνητα που διαθέτει προς πώληση η Altamira Asset Management Cyprus (Altamira), μέσα από την ιστοσελίδα της, www.altamirarealestate.com.cy, ξεχωρίζει σημαντικός αριθμός διατηρητέων οικοδομών, με τις ενδεικτικές τιμές να αρχίζουν από €40.000 (εδώ όλες οι παραδοσιακές κατοικίες). 
 
Ανακαινισμένη Παραδοσιακή Κατοικία - Βάβλα, Λάρνακα €275.000

Συγκεκριμένα, η Altamira διαθέτει προς πώληση διατηρητέο οικιστικό κτήριο στη Βάβλα της επαρχίας Λάρνακας, με εμβαδόν τεμαχίου 1,078 τ.μ. και εμβαδόν εσωτερικού χώρου 185 τ.μ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Πολεοδομίας έχει χαρακτηρίσει τη Βάβλα ως χωριό ειδικού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα, χάρη στα λευκά πέτρινα σπίτια και τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά. Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους και σε μικρή απόσταση από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, ενώ είναι πολύ κοντά στον Δήμο Πάνω Λευκάρων και τις κοινότητες Κάτω Δρυς, Χοιροκοιτία και Σκαρίνου.


Το ακίνητο, που κατασκευάστηκε το 1960, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο του χωριού και εφάπτεται σε παραδοσιακό πέτρινο δρόμο, με πρόσοψη 33 μέτρα. Είναι κτισμένο από λευκή παραδοσιακή πέτρα και έχει αναπαλαιωθεί πλήρως. Επίσης, διαθέτει δύο υπνοδωμάτια, δύο τζάκια, δύο μπάνια και εσωτερική αυλή. Διαθέτει ανεξάντλητο συντελεστή δόμησης ο οποίος μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξή της είτε να πωληθεί/μεταφερθεί σε άλλο ακίνητο

Πετρόκτιστη παραδοσιακή κατοικία - Επισκοπή, Πάφος €150.000
 

Το δεύτερο ακίνητο αφορά διατηρητέα διώροφη κατοικία στο χωριό Επισκοπή στην Πάφο. Πρόκειται για πετρόκτιστη κατοικία με εξωτερική αυλή με εμβαδόν 135 τ.μ. περίπου και της γης σε 205 τ.μ..


Στο ισόγειο διαθέτει καθιστικό, κουζίνα με τραπεζαρία και τζάκι σε ενιαίο χώρο, μπάνιο με αποχωρητήριο, υπνοδωμάτια και βεράντες ενώ ο πρώτος όροφος αποτελείται από ένα υπνοδωμάτιο με δικό του μπάνιο και βεράντα. 

Επιπλέον ακίνητα με παραδοσιακό χαρακτήρα

Πετρόκτιστη κατοικία με θέα Πάχνα, Λεμεσός - Ενδεικτική τιμή: €175.000 + ΦΠΑ


Διατηρητέα Κατοικία – Ψεματισμένος, Λάρνακα - Ενδεικτική τιμή: €77.000

Παραδοσιακή Κατοικία – Αγίοι Βαβατσινιάς, Λάρνακα - Ενδεικτική τιμή: €40.000


Παραδοσιακή Κατοικία - Κάτω Λεύκαρα, Λάρνακα – Ενδεικτική τιμή: €140.000


Νέα ακίνητα κάθε Τρίτη
Η Altamira κάθε Τρίτη δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της νέα ακίνητα με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις προσφορές τους, ακόμη και με χαμηλότερη τιμή από την ενδεικτική.  Αφού τύχουν αξιολόγησης, τα ακίνητα κατακυρώνονται στον προσφοροδότη με την υψηλότερη προσφορά.

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί πως με την εγγραφή τους στην υπηρεσία MyAltamira, οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύσουν τις αναζητήσεις τους καθώς και συγκεκριμένα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν, ώστε να λαμβάνουν άμεσα ειδοποιήσεις για μειώσεις στις τιμές των ακινήτων και νέες αναρτήσεις βάσει των δικών τους κριτηρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις διατηρητέες οικοδομές, καθώς και για άλλα ακίνητα που διατίθενται προς πώληση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της εταιρείας ή να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 8000 8200.

Σχετικοί Σύνδεσμοι:
Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης
Πολιτιστική Κληρονομιά/Διατηρητέες Οικοδομές
Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023