Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

ΟΣΕΟΚ: Επικίνδυνη η ανάθεση εργασιών σε μη εγγεγραμμένους αδειούχους εργολήπτες

Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά εργατικών ατυχημάτων, η  Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) τονίζει ότι Εργοδότες, Εργαζόμενοι και Ιδιοκτήτες Έργων, θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις πρόνοιες της Νομοθεσίας περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από αυτές.

Τονίζεται ότι: Ιδιοκτήτες και Αρχιτέκτονες φέρουν ακέραια την ευθύνη της επιλογής του κατάλληλου αδειοδοτημένου εργολήπτη. Εργολήπτες, Επιβλέποντες Μηχανικοί, υπεύθυνοι Συντονιστές / Λειτουργοί για θέματα Ασφάλειας και Υγείας, Υπεργολάβοι και οι ίδιοι οι Εργαζόμενοι, έχουν εξίσου βαρύνουσες νομικές υποχρεώσεις. 

Η ΟΣΕΟΚ καλεί το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα τον κάθε εμπλεκόμενο, όπως, με στόχο τη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων, λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις εκτιμήσεις κινδύνων, εξηγώντας ότι η νομοθεσία επιβάλλει την εκπόνηση Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας, καθώς και την ύπαρξη συντονιστή Ασφάλειας και Υγείας τόσο στο στάδιο της μελέτης, όσο και στο στάδιο της εκτέλεσης του έργου.

«Πέραν από τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ο εργοδότης, ο κάθε εργαζόμενος, σεβόμενος τον εαυτό του και την προστασία της ζωής του, πρέπει να ακολουθεί τις ορθές διαδικασίες χρήσης εξοπλισμού και να χρησιμοποιεί τα ανάλογα μέσα ατομικής προστασίας που του παρέχει ο εργοδότης του», αναφέρει η Οργάνωση.

Σημειώνεται ακόμα ότι Εργολήπτες, Μελετητές, Επιβλέποντες Μηχανικοί, Υπεύθυνοι Συντονιστές / Λειτουργοί για θέματα Ασφάλειας και Υγείας, Υπεργολάβοι και οι ίδιοι οι Εργαζόμενοι, έχουν εξίσου βαρύνουσες νομικές υποχρεώσεις. 

«Η Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους Εργασίας αφορά όλους και θα πρέπει όλοι να συμβάλουν στην καλλιέργεια κουλτούρας Ασφάλειας και Υγείας με στόχο τα μηδενικά ατυχήματα στους χώρους εργασίας», ξεκαθαρίζει καταληκτικά η ΟΣΕΟΚ.

Δειτε Επισης

Το δυναμικό «comeback» των Gloria Jean’s... Η εξαγορά από τον όμιλο Λανίτη και το πλάνο επαναλανσαρίσματος
The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024