Πόσα επαγγελματικά υποστατικά έχει κάθε Δήμος της Κύπρου

Πόσα επαγγελματικά υποστατικά έχει κάθε Δήμος της Κύπρου

Πόσα επαγγελματικά υποστατικά έχει κάθε Δήμος της Κύπρου

Τον αριθμό των επαγγελματικών υποστατικών που υπάρχουν σε κάθε Δήμο της Κύπρου παρουσιάζει σήμερα το InBusinessNews. Όπως είναι φυσικό τα μεγάλα αστικά κέντρα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο όγκο οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο με πρώτη τη Λεμεσό η οποία έχει 15.967 επαγγελματικά υποστατικά ακολουθούμενη από την Λευκωσία με 11.008, τη Λάρνακα με 7.204 και την Πάφο με 5.150.

Όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι έχουν σημαντικά μικρότερο αριθμό επαγγελματικών υποστατικών στην περιοχή τους. Ο μικρότερος αριθμός εμφανίζεται στα Πάνω Λεύκαρα με μόλις 137 επαγγελματικά υποστατικά και τα Κάτω Πολεμίδια με 291. Η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων να σημειωθεί έχει κάτω από 1.000 επαγγελματικά υποστατικά. 

Αναλυτικά:

Ως προς την οικονομική δραστηριότητα οι σημαντικότεροι δείκτες που επηρεάζουν την οικονομική και διοικητική βιωσιμότητα των Δήμων τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών παροχής υπηρεσιών είναι ο αριθμός και η γεωγραφική διασπορά των επαγγελματικών υποστατικών. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των επαγγελματικών υποστατικών που είναι εγκατεστημένα σε μια περιοχή τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα άντλησης ιδίων εσόδων και συνεπώς η οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων. Από την ανάλυση των στοιχείων αναδεικνύονται οι μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των Δήμων τόσο ως προς τον αριθμό των επαγγελματικών υποστατικών που είναι εγκατεστημένα στην περιοχή τους όσο και ως προς την γεωγραφική πυκνότητα της οικονομικής δραστηριότητας. 


Αν συνυπολογίσουμε την έκταση κάθε δήμου η παραπάνω εικόνα δεν διαφοροποιείται αισθητά. Συγκεκριμένα η κατάσταση έχει ως ακολούθως:

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, κατά μέσο όρο στους Δήμους της χώρας είναι εγκατεστημένα 2.549 επαγγελματικά υποστατικά ανά τετραγωνικό χλμ. Ωστόσο μόνο οι πέντε μεγάλοι αστικοί Δήμοι (Λεμεσός, Λάρνακα, Λευκωσία, Στρόβολος, Πάφος) ξεπερνούν το μέσο όρο.

Μια δεύτερη κατηγορία Δήμων βρίσκεται πολύ κοντά στο μέσο όρο (Παραλίμνι, Έγκωμη, Αγλατζιά και Λακατάμια). Όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι απέχουν πολύ από αυτόν. Η κατηγορία αυτή έχει ως βάση τα Πάνω Λεύκαρα με μόλις 137 επαγγελματικά υποστατικά ανά τετραγωνικό χλμ. Ο μεγαλύτερος Δήμος της κατηγορίας είναι τα Λατσιά με 1.720 επαγγελματικά υποστατικά ανά τετραγωνικό χλμ. 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας