Πετρίδης: Εννέα αλλαγές στο πλαίσιο αδειοδότησης των αναπτύξεων

InBusinessNews  16/10/2019 14:15
Πετρίδης: Εννέα αλλαγές στο πλαίσιο αδειοδότησης των αναπτύξεων

Πετρίδης: Εννέα αλλαγές στο πλαίσιο αδειοδότησης των αναπτύξεων

InBusinessNews  16/10/2019 14:15

Σε δημόσιο διάλογο εντός του μηνός θα παρουσιαστεί το απλοποιημένο πλαίσιο αδειοδότησης των αναπτύξεων, το οποίο έγινε έπειτα από διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών με το ΕΤΕΚ.

RELATED ARTICLES


Μιλώντας μετά από συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης τόνισε ότι το νέο πλαίσιο θα προνοεί εννέα μεγάλες αλλαγές, θα υπάρχει μια νέα προσέγγιση με κατηγοριοποίηση των αναπτύξεων σε τρεις κατηγορίες, χαμηλού ρίσκου, μεσαίου και μεγάλου ρίσκου. 

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «θα προνοεί την ευθύνη των μελετητών, θα προνοεί πολύ πιο απλοποιημένες διαδικασίες για κάποια θέματα ούτως ώστε να απλοποιηθεί και η ζωή όλων μας προς όφελος και της καθημερινότητας αλλά και της ανάπτυξης».

Στο επίκεντρο της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών τέθηκε η λειτουργία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, με τον υπουργό Εσωτερικών να εξηγεί ότι τώρα αρχίζει η αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων των μεγάλων πόλεων. 

«Η κατεύθυνσή μας όσον αφορά τα τοπικά σχέδια είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια πολύ διαφορετική προσέγγιση, που θα προβλέπει και σημαντική αύξηση των συντελεστών στα κέντρα των πόλεων, ούτως ώστε να γίνουν πιο πυκνοκατοικημένες οι πόλεις, κάτι το οποίο έχει μεγάλες προεκτάσεις και στο κυκλοφοριακό», είπε σχετικά.

Πρόσθεσε ακόμα ότι έχει δημιουργηθεί τις περασμένες δεκαετίες μια μεγάλη οριζόντια ανάπτυξη που δημιούργησε και κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά επηρεάζει και την ποιότητα ζωής όλων μας. 

«Θα δούμε επίσης στο πλαίσιο των τοπικών σχεδίων τα θέματα των μικρών χώρων πρασίνου που υπάρχουν κατακερματισμένα και διάσπαρτα. Όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα είναι με μια σύγχρονη προσέγγιση ούτως ώστε να υπάρχουν πιο φιλικές προς το ζην πόλεις», ανέφερε ακόμα ο κ. Πετρίδης.

Ψηλά κτήρια
Αναφερόμενος στα ψηλά κτήρια, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται τα αρκετά θετικά στοιχεία που έχουν, σημειώνοντας ότι Θεωρούνται και πολύ πιο περιβαλλοντικά, φτάνει να γίνονται με τον σωστό τρόπο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, έχει εδώ και καιρό παρουσιαστεί το Πλαίσιο Αδειοδότησης των Ψηλών Κτιρίων. Έχει περάσει επίσης και νομοθεσία η οποία εφαρμόζεται, γίνονται περιβαλλοντικές μελέτες για κάθε αδειοδότηση ενώ έχει επίσης ετοιμαστεί και η προκαταρτική μελέτη που αφορά κάποια άλλα περιβαλλοντικά θέματα. «Δεν λέω ότι είναι το τελειωτικό, σίγουρα στο πλαίσιο των τοπικών σχεδίων θα δούμε και πιο ολοκληρωμένα αυτό το θέμα αλλά υπάρχει μια ολοκληρωμένη πολιτική η οποία εφαρμόζεται», ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.

Οι καθυστερημένες αιτήσεις στην Πολεοδομία
Όσον αφορά την καθημερινότητα και τις καθυστερήσεις, ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι το 2018 λήφθηκαν 7.500 νέες αιτήσεις από την Πολεοδομία, και διεκπεραιώθηκαν 7.500 νέες αιτήσεις. «Παρά το γεγονός ότι λόγω και της επανάκαμψης της οικονομίας υπάρχει πολύ αυξημένος αριθμός αιτήσεων, η Πολεοδομία αποδεικνύεται επαρκής παρά και το σημαντικά μειωμένο προσωπικό σε σχέση με το 2012», είπε σχετικά, προσθέτοντας ότι υπάρχουν καθυστερημένες περίπου 5.000 αιτήσεις λόγω ενδεχομένως παρεκκλίσεων ή λόγω κάποιων άλλων θεμάτων, τα οποία εξετάζονται. «Φυσικά, στην Πολεοδομία υστερούμε σε θέματα μηχανογράφησης, ενδεχομένως λόγω λανθασμένων σχεδιασμών που έγιναν στο παρελθόν και είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε να επιλύσουμε ούτως ώστε να διευκολυνθεί το όλο εγχείρημα, δεν είναι μόνο θέμα ανθρώπινων πόρων, είναι και θέμα χρήσης νέων τεχνολογιών και μηχανογράφησης», κατέληξε ο υπουργός. 

Project manager
Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι είναι πολύ σχετική και η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία προωθείται, τονίζοντας ότι απελευθερώσει την Πολεοδομία  να παράξει πολιτική, το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις που προβλέπει νέες διαδικασίες ανάλογα με το ύψος και τη φύση της ανάπτυξης το οποίο προβλέπει για πρώτη φορά στην Κύπρο τη θεσμοθέτηση του θεσμού του Project Manager με άλλες διαδικασίες, είναι και αυτό πλέον ενώπιον της Βουλής και θα διαδραματίσει και αυτό καταλυτικό ρόλο.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας