Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Την ανοδική του πορεία για 10ο συνεχόμενο τρίμηνο συνέχισε ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της ΚΤ

Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) συνέχισε την ανοδική του πορεία για δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2018 με τους δείκτες να καταδεικνύουν ότι η ανοδική πορεία του τομέα ακινήτων θα συνεχιστεί και το 2019. 
 
Σύμφωνα με τους δείκτες τιμών κατοικιών που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) σε συνεργασία με τις τράπεζες μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ανά επαρχία, η Λευκωσία, Λεμεσός και Πάφος παρουσίασαν τριμηνιαία αύξηση, ενώ η Λάρνακα και η Αμμόχωστος μικρή μείωση.
 
Οι δείκτες τιμών διαμερισμάτων και οικιών σημείωσαν τριμηνιαία αύξηση 0,4% και 0,1%, αντίστοιχα.
 
Σε ετήσια βάση, ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2018 κατά 1,5%. Όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών σημείωσαν ετήσια άνοδο.
 
Σύμφωνα με την έρευνα της ΚΤ, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές οικιών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην Αμμόχωστο, (2,5%) με την Πάφο να καταγράφει μείωση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
 
Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξηση σε όλες τις επαρχίες με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στις επαρχίες Λεμεσού (7,5%) και Αμμοχώστου (7,3%).
 
Η αυξημένη ζήτηση για οικίες και διαμερίσματα, σύμφωνα με την ΚΤ, «συνεχίζει να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω, ενώ η αυξημένη προσφορά ακινήτων που προέρχεται από τους διακανονισμούς Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΧ) με υποθήκη συγκρατεί τις τιμές συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων».
 
«Παρά τη σημαντική ανάκαμψη του ΑΕΠ στην Κύπρο και την αύξηση της ζήτησης, οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν συγκρατημένες αυξήσεις, με εξαίρεση περιοχές όπως η Λεμεσός, που επηρεάζονται αυξητικά από εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν το κτίσιμο της μαρίνας την απόφαση για δημιουργία του καζίνο καθώς και τη ζήτηση για ακίνητα για σκοπούς απόκτησης διαβατηρίου», σημειώνει.
 
Κατασταλτικές πιέσεις στις τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με την ΚΤ, φαίνεται να ασκεί η αύξηση της προσφοράς λόγω πωλήσεων ακινήτων από αγοραστές δανείων ή από τράπεζες ή ιδιοκτήτες στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων και διακανονισμών ΜΕΧ με υποθήκη.
 
Επικαλούμενη στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, η ΚΤ αναφέρει ότι η κατασκευαστική δραστηριότητα (κατηγορία κτίρια) κατέγραψε ετήσια αύξηση της τάξης του 14,2% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
 
Παρά τις συνεχόμενες ετήσιες αυξήσεις στον δείκτη παραγωγής στις κατασκευές, το επίπεδο του δείκτη είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα ιστορικά ψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν πριν τη χρηματοοικονομική κρίση, προσθέτει.
 
Σύμφωνα με την ΚΤ, η ζήτηση για οικιστικά δάνεια από νοικοκυριά κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 συνέχισε να καταγράφει αύξηση, ενώ τα νέα δάνεια για αγορά κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2019 ανήλθαν σε €219 εκ., ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
 
Όσον αφορά τη μελλοντική πορεία των τιμών, η ΚΤ σημειώνει πως σύμφωνα με διάφορες ενδείξεις αυτή προβλέπεται να παραμείνει ανοδική τα επόμενα τρίμηνα.
 
Συμπερασματικά, η ΚΤ αναφέρει πως οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο συνέχισαν για ακόμα ένα τρίμηνο να καταγράφουν αύξηση και παρ’ όλο που το επίπεδο των τιμών είναι ακόμη χαμηλότερο από τα επίπεδα πριν τη χρηματοοικονομική κρίση, όπως αναφέρει, «η ανάγκη για στενή παρακολούθηση των εξελίξεων τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές είναι επιβεβλημένη».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται