Ενστάσεις για μετατροπή του ξενοδοχείου «Φιλοξένια» σε Δικαστήρια

Έντονες ενστάσεις για μετατροπή του ξενοδοχείου «Φιλοξένια» σε Δικαστήρια, εκφράζει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Λευκωσίας και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας  (ΕΤΑΠ), όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση. 
 
Σε επιστολή που απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο ΠΑΣΥΞΕ Λευκωσίας και η ΕΤΑΠ Λευκωσίας αναφέρουν ότι το εν λόγω κτίριο αποτελεί μέρος του κτιριακού συμπλέγματος του ΑΞΙΚ και δημιουργήθηκε στα πλαίσια κοινού προγράμματος με τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Ινστιτούτου, προωθώντας μάλιστα και απαλλοτρίωση γης.

Άρα, σημειώνουν, «νόμιμα το κτίριο του Ξενοδοχείου Φιλοξένια ανήκει στο ΑΞΙΚ. Εάν αλλάξει η χρήση του θα δοθεί δυνατότητα προσφυγών ενάντια στην Δημοκρατία, που θα κοστίσουν εκατομμύρια ευρώ».

Όπως συμπληρώνουν, «η χρήση του εν λόγω ιδιόκτητου χώρου από το ΑΞΙΚ θα βοηθήσει άμεσα στην κάλυψη των επείγουσων εκπαιδευτικών αναγκών του ΑΞΙΚ και την ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου», προσθέτοντας ότι «όπως τονίστηκε στην Επιτροπή Ελέγχου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας, χώρους πρακτικής εξάσκησης, διαλέξεων και οικοτροφείου».

«Γιατί να θεωρείται επείγον το θέμα δημιουργίας δικαστηρίων και να μην θεωρείται επείγον θέμα η αναβάθμιση του ΑΞΙΚ, το οποίο κατ’ επέκταση θα βοηθήσει την τουριστική βιομηχανία του τόπου; Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από το ΑΞΙΚ για εκπαιδευτικούς σκοπούς χωρίς ανάγκη μετατροπής του, κάτι που θα απαιτηθεί σε περίπτωση μετατροπής του κτιρίου σε δικαστήριο», αναφέρει η ανακοίνωση.

ΠΑΣΥΞΕ και ΕΤΑΠ διερωτώνται στην επιστολή τους «γιατί να υπάρξει αυτή η δημόσια δαπάνη και ειδικά για ένα χώρο πέραν των 2000 τετραγωνικών μέτρων, όπου η ανάγκη των δικαστηρίων είναι πολύ πιο μικρή.

Στόχος, αναφέρουν, «θα έπρεπε να είναι η πλήρης αναβάθμιση του ΑΞΙΚ και μάλιστα άμεσα και όχι η περαιτέρω δαπάνη δημόσιου χρήματος για αλλαγή χρήσης ενός κτιρίου σε απαλλοτριωμένη γη. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν άλλοι πιο συμβατοί χώροι και κτίρια για τη δημιουργία δικαστηρίων».
 
Τέλος, προσθέτουν πως «είναι τουλάχιστον ανήκουστο να εμπλέκονται δικαστήρια και κατάδικοι με αλυσίδες δίπλα από φοιτητικές εγκαταστάσεις και χώρους συνεδρίων με συνέδρους από το εξωτερικό».

«Τι θα λένε οι ξένοι σύνεδροι όταν θα βλέπουν αυτήν την κατάσταση δίπλα από τον χώρο που θα συνεδριάζουν; Τι εικόνα θέλουμε να προβάλουμε για το μοναδικό μεγάλο συνεδριακό κέντρο της πρωτεύουσας; Δεν συνάδουν οι δύο αυτοί χώροι. Δεν  είναι συμβατοί», συμπληρώνουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία