Metropolis Mall: Αρχίζει η κατασκευή, υπογράφουν με brands

Αρχίζουν οι εργασίες για την κατασκευή του πολυαναμενόμενου Metropolis Mall στη Λάρνακα, με στόχο το εμπορικό κέντρο να ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του 2020. 
 
Ξένοι θα αποτελούν το 25% των tenants του εμπορικού κέντρου, εκ των οποίων κάποιες μάρκες και brands έρχονται στην Κύπρο για πρώτη φορά. Ήδη οι συμφωνίες με πολλούς ενδιαφερόμενους ενοικιαστές έχουν κλείσει ή βρίσκονται κοντά στην υπογραφή, με το 70% των καταστημάτων του shopping mall να έχει ήδη προσυμφωνηθεί. Το κόστος κατασκευής του εμπορικού κέντρου υπολογίζεται περίπου στα €70 εκατ. ενώ το έργο θα ανεγερθεί με ίδια κεφάλαια του νοτιοαφρικάνικου Ομίλου Acsion και όχι μέσω τραπεζικού δανεισμού.
 
Διαβάστε ακόμα: HUGO BOSS: Ανανεωμένο κατάστημα BOSS στο TIMINIS στη Λευκωσία
 
Μπαίνουν τα θεμέλια

Μιλώντας στο InBusinessNews, o Γενικός Διευθυντής του έργου, Δημήτρης Θωμάς, τόνισε πως όλες οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου έχουν ληφθεί, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν στην κατασκευή των δρόμων που θα οδηγούν στο εμπορικό κέντρο. Οι εκσκαφές για τα θεμέλια θα αρχίσουν στις 10 Ιουνίου, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει το κτίσιμο του shopping mall.
Ερωτηθείς για την κατασκευή δρόμων που θα οδηγούν στο εμπορικό κέντρο, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι κατόπιν λήψης σχετικής άδειας θα κατασκευαστούν δύο νέοι κυκλικοί κόμβοι για να διευκολύνουν την προσέλευση των καταναλωτών στο Metropolis Mall. «Η έγκριση δόθηκε με ορισμένες μικρές αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν θα μας καθυστερήσουν», πρόσθεσε.
 

 

Διαβάστε ακόμα: Ανάπλαση στην περιοχή παλιού δημαρχείου Λευκωσίας

 
Καινούρια αλλά και γνωστά brands
Ο κ. Θωμάς τόνισε πως το εμπορικό κέντρο, έκτασης 39.000 τ.μ θα διαθέτει συνολικά 135 καταστήματα, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται υπεραγορά, σινεμά, καταστήματα ρούχων, food court, παιδότοποι και 1550 χώροι στάθμευσης.

 
Ειδικότερα, θα υπάρχουν 8 καταστήματα fast food, τέσσερα εστιατόρια και τρείς καφετέριες.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του έργου ανέφερε πως οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους ενοικιαστές (tenants) βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς το 70% των καταστημάτων έχει κλείσει.
 
Ήδη, έχουν επισημοποιηθεί συμφωνίες με γνωστές εταιρείες και brands, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό. «Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το ενδιαφερόμενους tenants, τόσο από γνωστές στην Κύπρο εταιρείες όσο και από εταιρείες του εξωτερικού που ενδιαφέρονται να έλθουν για πρώτη φορά στο νησί. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται εταιρείες που διαθέτουν διάφορα brands, από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, το Ντουμπάι, η Γεωργία κ.α.», τόνισε ο κ. Θωμάς.
 
Πρόσθεσε ότι αρχικός στόχος, ο οποίος και υλοποιείται, είναι όπως το 75% των tenants να είναι κυπριακές εταιρείες που διαθέτουν brands γνωστά στο κυπριακό κοινό και το υπόλοιπο 25% να αφορά νέα brands και ξένους, νεοεισερχόμενους ομίλους.
 

 
Συμφωνία με  Άλφα Μέγα

Ο Γενικός Διευθυντής του έργου τόνισε ότι ήδη η συμφωνία για την ενοικίαση της υπεραγοράς του Metropolis Mall έχει κλείσει. Πρόκειται για τη γνωστή υπεραγορά Άλφα Μέγα.
Σε ότι αφορά το cinema, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι βρίσκονται σε συζητήσεις τόσο με ξένες όσο και με κυπριακές εταιρείες για την ενοικίαση του χώρου. Βεβαίως, πρόσθεσε, «προτιμούμε να φέρουμε κάτι νέο στην Κύπρο σε αυτό τον τομέα».

 
Κλειδί η τοποθεσία
Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε ειδικά στην τοποθεσία του εμπορικού κέντρου, σημειώνοντας πως αποτελεί κλειδί για την προσέλκυση καταναλωτικού κοινού. «Το τεμάχιο που επιλέξαμε βρίσκεται κοντά σε δύο κεντρικούς δρόμους, ο ένας είναι ο δρόμος Λευκωσίας – Λάρνακας και ο άλλος οδηγεί στο αεροδρόμιο. Γι αυτό και επιλέξαμε αυτόν το χώρο, θέλαμε να είμαστε στην καρδιά της πόλης και πιστεύω με την τοποθεσία και τους δρόμους που θα δημιουργήσουμε,  θα είναι εύκολο για το καταναλωτικό κοινό να επισκέπτεται το εμπορικό κέντρο», σημείωσε.
Στα συν, πρόσθεσε, είναι και το γεγονός ότι δίπλα υπάρχει οικιστική περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το εμπορικό κέντρο θα ανεγερθεί σε εκκλησιαστική γη, μεταξύ του ΚΕΝ Λάρνακας και του Σταδίου ΓΣΖ. Το εν λόγω ακίνητο έχει παραχωρηθεί με μακροχρόνια σύμβαση ενοικίασης στην νοτιοαφρικανική Acsion.


Ο Κύπριοι αγαπούν τα shopping Malls
Ερωτηθείς για την μετατόπιση της προτίμησης των καταναλωτών διεθνώς προς το online retail, ο κ. Θωμάς παραδέχθηκε πως σε κάποιες χώρες το ενδιαφέρον για τα εμπορικά κέντρα μειώνεται, όπως για παράδειγμα στη Νότια Αμερική όπου οι διαδικτυακές πωλήσεις φτάνουν το 25%.  Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 2% - 8%.  Βεβαίως, πρόσθεσε, εξαρτάται από τη χώρα. «Για τον Κύπριο όπως και για τους Νοτιοαφρικούς τα εμπορικά κέντρα είναι χώροι που πηγαίνουν για να κοινωνικοποιηθούν, να κάνουν και βόλτα τους, δεν θα επικεντρωθούν τόσο πολύ στο on line retail. Στην Κύπρο η τάση για on line αγορά βρίσκεται περίπου στο 1,2%, μπορεί τα επόμενα να φτάσει μέχρι το 5% αλλά δεν πιστεύω ότι θα επηρεάσει πολύ τα εμπορικά κέντρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Κύπρος, βρίσκεται ακόμα στην αρχή του mall retail, θα πάρει χρόνια να αλλάξει αυτή η συνήθεια των καταναλωτών», κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες του ομίλου Acsion, ο οποίος εδρεύει στη Νότιο Αφρική, είναι ελληνικής καταγωγής. Εξ’ ου και όπως ανέφερε ο κ. Θωμάς, στόχος ήταν να γίνουν επενδύσεις είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρου, που βρίσκονται στην «καρδιά» της εταιρείας. «Αντικείμενο του ομίλου είναι να κτίζουμε εμπορικά κέντρα και να τα διαχειριζόμαστε. Θέλαμε να κάνουμε μια επένδυση έξω από τη Νότια Αφρική. Πρώτα μελετήσαμε την Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι κοντά στην καρδιά μας και είδαμε ότι η Λάρνακα δεν έχει εμπορικό κέντρο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις, είδαμε ότι ο τουρισμός πάει καλά, ο πληθυσμός της Κύπρου επισκέπτεται τα εμπορικά κέντρα, γι αυτό εστιάσαμε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Εξάλλου, η μη ύπαρξη άλλου εμπορικού στην πόλη αποτέλεσε έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα για την απόφαση επένδυσης στη Λάρνακα. 
 

 

 

Δειτε Επισης

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου