ΕΤΕΚ: Να υιοθετηθεί η στρατηγική Vision Zero «Μηδέν Ατυχήματα»

Με αφορμή τα πρόσφατα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, ανεβάζοντας σε εφτά τον συνολικό αριθμό των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2019, το ΕΤΕΚ εκφράζει και δημόσια την έντονη ανησυχία και προβληματισμό του για την έλλειψη Κουλτούρας και Συνείδησης Ασφάλειας, σημειώνοντας ότι ενώ, κατά την προηγούμενη δεκαετία καταγράφηκε σημαντική βελτίωση με τη μείωση του δείκτη συχνότητας των ατυχημάτων, δυστυχώς κατά τη τελευταία διετία παρατηρείται αύξησή του δείκτη αυτού καθώς και αύξηση του αριθμού των θανατηφόρων ατυχημάτων. 

Σε ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ τονίζει ότι έθετε και θέτει τα θέματα ασφάλειας και υγείας ψηλά στις προτεραιότητες του και έχει εντατικοποιήσει τη δράση του προς το σκοπό αυτό. «Στο πλαίσιο της ενεργού συμμετοχής του στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας κατέθεσε πρόσφατα συγκεκριμένες εισηγήσεις για τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Παράλληλα έχει προσχωρήσει ως επίσημος εταίρος στην Παγκόσμια Εκστρατεία του Διεθνούς Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης Vision Zero και καλεί επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να υιοθετήσουν αυτή τη νέα στρατηγική και να εφαρμόσουν τους 7 Χρυσούς της Κανόνες», προσθέτει.

Προωθεί, μεταξύ άλλων δράσεων, την υποχρεωτική εκπαίδευση των μελών του σε θέματα ασφάλειας και υγείας, τη λήψη οριζόντιων μέτρων διασφάλισης της συμμόρφωσης για την εφαρμογή της πρόληψης, καθώς και την έκδοση ενημερωτικού δελτίου περιπτωσιακών μελετών ατυχημάτων, τα οποία έχουν εκδικαστεί, για σκοπούς ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης καθώς και αποφυγής παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, «η αύξηση των ατυχημάτων και ειδικά των θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων επιβάλλει εντατικοποίηση των προσπαθειών και προώθηση δράσεων για καλλιέργεια κουλτούρας ασφάλειας και αυστηρή συμμόρφωση με τη νομοθεσία, από όλους τους εμπλεκόμενους». 

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, το Κράτος θα πρέπει να αυξήσει τους πόρους που διατίθενται προς το σκοπό αυτό και ιδιαίτερα σε σχέση με την ενημέρωση και εποπτεία για καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας ενώ ο κάθε εργοδότης και επαγγελματίας πρέπει να θέτει τα θέματα ασφάλειας και υγείας σε προτεραιότητα και να εφαρμόζει αρχές πρόληψης σε κάθε ενέργεια και απόφασή του.
 
Το Επιμελητήριο καλεί τα μέλη του Μηχανικούς, οι οποίοι ως επιστήμονες και εμπειρογνώμονες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιλογή λύσεων και λήψη αποφάσεων στους πλείστους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, όπως θέτουν τα θέματα αυτά ψηλά στις προτεραιότητες τους και όπως εφαρμόζουν πιστά τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας. Καλεί επίσης, κάθε εργοδότη να εφαρμόζει πιστά τη νομοθεσία για ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

Ταυτόχρονα, το Επιμελητήριο σημειώνει καταληκτικά ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών και δηλώνει πρόθυμο για συνεργασίες που θα υποβοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου της παγκόσμιας εκστρατείας ΜΗΔΕΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ. 

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας