Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Γιατί οι τράπεζες έγιναν αυστηρότερες στα δάνεια του real estate

Επιφυλακτικές παραμένουν οι τράπεζες όσον αφορά τη δανειοδότηση έργων στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος αποτελεί «τομέα υψηλού κινδύνου» για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Πανίκος Νικολάου: Στα χαρτοφυλάκια παραμένουν προβληματικά δάνεια
Αυτό επεσήμανε ο Διευθυντής Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων και μελλοντικός CEO της Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Νικολάου, ο οποίος τόνισε ότι οι τράπεζες κουβαλούν στα χαρτοφυλάκιά τους προβληματικά δάνεια του παρελθόντος, με 8 στα10 δάνεια στον τομέα ανάπτυξης γης πριν το 2013 να είναι μη εξυπηρετούμενα και 4 στα 10 δάνεια του τομέα ακόμα και σήμερα να παραμένουν NPLs (στα 40 δισ. του τραπεζικού συστήματος τα 12 δισ. είναι ΜΕΔ).  

Αναγνωρίζοντας ότι ο τομέας της ανάπτυξης γης συνεισφέρει στο 1/3 στην ανάπτυξη του ΑΕΠ και πέραν του 50% των άμεσων επενδύσεων στη χώρα, ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι αν και βελτιώνεται η αγορά ακινήτων, ωστόσο υπάρχει δρόμος μέχρι τη σταθεροποίηση.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ιδιωτικό χρέος είναι ψηλό (40 δισ. ευρώ με ένα ΑΕΠ 20 δισ.) περιορίζοντας τη δυνατότητα των εταιρειών να επενδύσουν στον τομέα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον CEO της Τράπεζας Κύπρου, έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια απότομη άνοδος και απότομη κάθοδος στον τομέα ακινήτων, χωρίς να έχει επιτευχθεί σταθεροποίηση της αγοράς.

Σημείωσε ακόμα ότι η οι τράπεζες είναι προσεκτικές στην παραχώρηση δανείων στον τομέα των ακινήτων, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η ίδια η εταιρεία (οικονομικά στοιχεία, δίκτυο), η αγορά ακινήτων (οι τάσεις, οι τιμές), καθώς και το ίδιο το project, δηλαδή να υπάρχει δέσμευση σε μετρητά από τον πελάτη, σε αντίθεση με το παρελθόν που η δέσμευση του δανειολήπτη γινόταν με άλλο ακίνητο του οποίου η αξία πιθανόν να ήταν υψηλότερη λόγω κάποιας επανεκτίμησης.

Φ. Στασόπουλος: Γίναμε τόσο αυστηροί όσο θα έπρεπε
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Ελληνικής Τράπεζας, Φοίβος Στασόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι αν και τα σημαντικά κεφάλαια δημιουργούν τη δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης , εντούτοις πρέπει να γίνεται με προσοχή από τις τράπεζες.

«Απαιτείται προσεκτική αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου και το real estate δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ενεργή αύξησή του», είπε σχετικά, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες άλλαξαν τα κριτήρια έγκρισης των δανειοδοτήσεων και έγιναν πιο αυστηρές, όσο θα έπρεπε να ήταν.

Τα κριτήρια σχετίζονται με την αυστηρή αξιολόγηση της δυνατότητας αποπληρωμής από πλευράς του δανειολήπτη, τον χαρακτήρα και τα prime έργα.

Στα μεγάλα και σημαντικά έργα συμπεριλαμβάνονται ιδιόκτητα ή αυτοχρηματοδοτούμενα οικόπεδα, μέσω των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθεί κατ 'εξαίρεση γη για μικρότερα έργα κάτω των €2 εκατ. 

Ερωτηθείς για τις τιμές των ακινήτων, ο κ. Στασόπουλος σημείωσε ότι έπειτα από έξι χρονιές συνεχών μειώσεων, οι τιμές βρίσκονται στο εν τρίτο των τιμών ακινήτων του 2008, προσθέτοντας ότι παρατηρούνται σταθερές αυξήσεις. 

«Πλέον οι κινήσεις στον τομέα των ακινήτων γίνονται με προσοχή, καθώς βελτιώνονται οι τιμές των πιο prime ακινήτων, χωρίς να αυξάνονται των υπολοίπων», ανέφερε σχετικά.

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης