Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Μ. Κυναιγείρου: Ευοίωνες προοπτικές για τα ακίνητα τα επόμενα χρόνια

Είναι ξεκάθαρο ότι οι προοπτικές ανάπτυξης του τομέα των ακινήτων είναι ευοίωνες, φτάνει να ακολουθηθεί ορθή οικονομική πολιτική με στόχο τη διατήρηση σταθερών και βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης, να υπάρξει ταυτόχρονη ενίσχυση της παραγωγής και της πραγματικής οικονομίας και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, τόνισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου.

Μιλώντας στο 13ο Συνέδριο Ανάπτυξης Γης, ανέφερε ότι είναι από όλους αποδεκτό και αποδεικνύεται από τα σχετικά στοιχεία, ότι ο τομέας των ακινήτων διανύει μια περίοδο σημαντικής άνθισης, προσθέτοντας ότι μετά την περίοδο της κρίσης, ο τομέας ξεκίνησε σταδιακά να ακολουθεί μια πορεία ανάπτυξης, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα συνεχιστεί.


«Μια σειρά από δεδομένα καταγράφουν την ανάκαμψη του τομέα των οικιστικών ακινήτων, ο οποίος φαίνεται να ευνοείται από την καλύτερη, από το αναμενόμενο, πορεία της πραγματικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών και την υποχώρηση των επιτοκίων», είπε σχετικά ο κ. Κυναιγείρου, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες αναζητούν για νέο δανεισμό και προχωρούν σε χορηγήσεις όταν πληρούνται τα -αυστηρά- τραπεζικά κριτήρια, με τα νέα δάνεια να είναι πλέον πιο προσιτά λόγω των χαμηλών επιτοκίων.

Η ανάκαμψη τροφοδοτείται από ισχυρή ζήτηση
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι παρόλο που η αγορά ακινήτων ανακάμπτει σταθερά, «εντούτοις απέχει από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις της περιόδου πριν την κρίση, κάτι που δεν είναι και κατ’ ανάγκην κακό». 

Σημείωσε ακόμα ότι στο μέτωπο των τιμών, οι διαφορετικές τιμές που καταρτίζονται απο τους δείκτες τιμών ακινήτων της Κεντρικής Τράπεζας, RICS και Eurostat, δείχνουν ότι αυτοί οι δείκτες τιμών για όλους τους τύπους ακινήτων εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλότεροι από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2010.


Όπως επεσήμανε ο κ. Κυναιγείρου, «η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων τροφοδοτείται από την ισχυρή ζήτηση, ενώ στις τιμές ακινήτων καταγράφεται αύξηση σε όλες τις περιοχές και σε όλους τους τύπους, ενώ και η κατασκευαστική δραστηριότητα κερδίζει το μομέντουμ, μετά την περίοδο της κρίσης».

Πιο στοχευμένη αγορά
Παρόλο που στο παρελθόν υπήρχε απότομη άνοδος των τιμών στα ακίνητα, κυρίως λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και το μεγάλο ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε από ντόπιους και ξένους αγοραστές για όλες τις κατηγορίες ακινήτων, εντούτοις σήμερα, εξήγησε ο Μαρίνος Κυναιγείρου, «παρατηρείται μια πιο στοχευμένη αγορά, η οποία ωθείται μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος σε μεγάλης αξίας ακίνητα». 

Όσο αφορά την ντόπια αγορά επιλέγονται κυρίως ακίνητα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και στις παραλιακές περιοχές, με σκοπό την ιδιοκατοίκηση και την άμεση αξιοποίηση τους. 

«Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που πολλοί επενδυτές, ντόπιοι και αλλοδαποί, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην επένδυση στα ακίνητα είναι αφενός το γεγονός ότι έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς τις τράπεζες και αφετέρου η μηδαμινή απόδοση που επιφέρουν οι καταθέσεις των κεφαλαίων τους στις τράπεζες», είπε σχετικά, προσθέτοντας ακόμα ότι η ανοδική πορεία του συγκεκριμένου τομέα, όπως είναι φυσικό, οδήγησε και σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές κατοικιών και διαμερισμάτων κυρίως στη Λεμεσό με τις άλλες πόλεις να ακολουθούν.

Δεν χωράει επανάπαυση 
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών στάθηκε στο γεγονός ότι οι θετικές εξελίξεις που παρουσιάζονται στον τομέα των ακινήτων δεν πρέπει να μας κάνουν να επαναπαυόμαστε, εξηγώντας την ανάγκη λήψης των απαραίτητων μέτρων για διευκόλυνση της περαιτέρω ανάπτυξης του κατασκευαστικού τομέα, ώστε αυτή να βασίζεται πάνω σε στέρεες βάσεις.

Ο κ. Κυναιγείρου έφερε ως παράδειγμα την αντιμετώπιση του θέματος της έκδοσης των τίτλων ιδιοκτησίας, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο χιλιάδες συμπατριώτες μας αλλά και ξένοι, να έχουν ξοφλήσει τα ακίνητα που αγόρασαν και να μην μπορούν να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας, καθώς και την εισήγηση για διασφάλιση της επένδυσης του αγοραστή, όπως με την υπογραφή του αγοραπωλητήριου εγγράφου να υποχρεώνεται ο πωλητής, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για εξασφάλιση του τίτλου ιδιοκτησίας και παράλληλα να μην μπορεί να επιβαρυνθεί το συγκεκριμένο ακίνητο με οποιαδήποτε εμπράγματα βάρη στις περιπτώσεις που έχει κατατεθεί το πωλητήριο έγγραφο. 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023