Εγκαινιάστηκαν οι λεωφόροι Λάρνακος και Αγλαντζιάς

Τα εγκαίνια των αναβαθμισμένων Λεωφόρων Λάρνακος, Αγλαντζιάς και τμήματος Αμμοχώστου τέλεσαν την Παρασκευή 17 Μαη Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου και ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης.

Στην ομιλία της, η Υπουργός ανέφερε ότι εγκαινιάζουμε σήμερα ένα από τα σημαντικότερα Πολεοδομικά Έργα που εκτελέστηκαν στη Λευκωσία τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα στον Δήμο Αγλαντζιάς και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό Έργο που άρχισε τον Ιανουάριο του 2016 και συμπληρώθηκε όσον αφορά το κυρίως μέρος τον Αύγουστο του 2018, ενώ η τοπιοτέχνηση ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα. 

Το κόστος του Έργου ανήλθε γύρω στα 20 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των απαλλοτριώσεων.  Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια των στόχων της βιώσιμης κινητικότητας σε ποσοστό 85%, τον Δήμο Αγλαντζιάς και το Κεντρικό Κράτος.

Είπε ότι η κατασκευή του σημαντικού αυτού οδικού άξονα εξυπηρετεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την πρόσβαση προς το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και τα εμπορικά κέντρα της περιοχής αυτής καθώς και τον Δήμο Αγλαντζιάς και τις βορειοανατολικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας.  

Πρόσθεσε ότι το Έργο αυτό σε συνδυασμό με άλλα οδικά Έργα που προωθούνται όπως η ανάπλαση της Λεωφόρου Καλλιπόλεως που βρίσκεται σε εξέλιξη θα αναβαθμίσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών του Δήμου Αγλαντζιάς και της ευρύτερης περιοχής καθώς και των χιλιάδων φοιτητών που διακινούνται στους δύο αυτούς κύριους οδικούς άξονες.

Το Έργο αποτελεί Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας και περιλαμβάνει τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς, και μέρος των Λεωφόρων Λάρνακας και Αμμοχώστου συνολικού μήκους 4,5 χιλιομέτρων καθώς και 1,5 χιλιόμετρα δευτερεύον οδικό δίκτυο.  Το Έργο διαλαμβάνει 4 λωρίδες κυκλοφορίας, από τις οποίες οι δύο λειτουργούν ως λεωφορειολωρίδες, κτιστή κεντρική διαχωριστική νησίδα, 4 κυκλικούς κόμβους, 14 διαβάσεις πεζών τύπου PELICAN και 6 τύπου ZEBRA, 250 παρόδιους χώρους στάθμευσης για εξυπηρέτηση της εμπορικότητας της περιοχής, ποδηλατοδρόμο διπλής κατεύθυνσης, χώρους πρασίνου, μοντέρνο οδικό φωτισμό και πλακόστρωτα πεζοδρόμια.  Επίσης έχουν τύχει διαχείρισης τα  όμβρια ύδατα της ευρύτερης περιοχής και έχουν υπογειοποιηθεί τα δίκτυα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Σημειώνεται ότι στα πλαίσια της τοπιοτέχνησης έχουν φυτευτεί 250 δένδρα και 5000 θάμνοι και έχει εγκατασταθεί αυτόματο σύστημα άρδευσης με χρήση ανακυκλωμένου νερού.

Η Υπουργός ανέφερε ότι η βελτίωση του οδικού δικτύου είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.  Είπε επίσης ότι στην περιοχή Αγλαντζιάς/Λευκωσίας προγραμματίζεται σύντομα η κατασκευή του τελευταίου τμήματος της Λεωφόρου Αμμοχώστου μεταξύ κόμβου Σοπάζ και του σημείου που τερματίστηκε το Έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα. 

Επίσης, ανέφερε ότι αναμένεται σύντομα να προωθηθεί η κατασκευή ποδηλατόδρομου επί της Οδού Μακαρίου στα πλαίσια του συστήματος Ποδηλατοδρόμων που ενώνουν τα Πανεπιστήμια με το Κέντρο της Λευκωσίας με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής.

Εξάλλου, ανακοίνωση από τον Δήμο Αγλαντζιάς αναφέρει ότι οι αναβαθμισμένοι Λεωφόροι αποτελούν ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και προσφέρουν: ανοικτούς χώρους, ασφάλεια, καθαριότητα, πρόσβαση, πράσινο, ποδήλατα και μέσα μεταφοράς, που είναι ακριβώς τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια σύγχρονη και βιώσιμη πόλη, φιλική στους κατοίκους της και ανοικτή στους φοιτητές και επισκέπτες.

Η αναβάθμιση των Λεωφόρων είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δήμο Αγλαντζιάς, με συνολικό κόστος 20 εκατομμυρίων ευρώ. 
 
Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, Χαράλαμπος Πετρίδης είπε ότι οι πεζοί αποκτούν ασφάλεια στην πρόσβασή τους εκατέρωθεν των μεγάλων δρόμων και οι λεωφόροι παρέχουν κάθε δυνατότητα να τις περπατήσεις κατά μήκος ή να τις διασχίσεις. "Ειδικά για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά αυτό δεν ήταν αυτονόητο", σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ο δημόσιος μας χώρος οργανώνεται και τακτοποιείται και ότι οργανωμένοι δρόμοι σημαίνει συστηματικός φωτισμός δηλαδή ασφάλεια όλο το 24ωρο, σημαίνει καθαριότητα και τάξη.
 
Ο Δήμαρχος είπε ακόμη ότι "η Αγλαντζιά επιτέλους ανοίγεται στα μεγάλα της πάρκα αποκτώντας ευθεία σύνδεση".

"Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του έργου της Λεωφόρου Μακαρίου που τροχοδρομείται , ο σχεδιασμός συνδέει και ολοκληρώνει τον ενιαίο σχεδιασμό των ποδηλατοδρόμων ενισχύοντας τη βιώσιμη κινητικότητα. Επίσης, χαρακτηριστικό δείγμα είναι και ο προδιαγραφόμενος ποδηλατοδρόμος / πεζόδρομος εντός του Πάρκου Αθαλάσσας στο εκκλησάκι του Αγ Γεωργίου με κατεύθυνση το Δήμο Γερίου που βρίσκεται στα σκαριά. Επιπλέον ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης στην πόλη μας για νέες επενδύσεις με πολλαπλά οφέλη", συνέχισε.

Είπε ακόμη ότι οργανωμένη πόλη σημαίνει προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σημείωσε ότι οι λεωφορειό-δρομοι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν με σκοπό τα λεωφορεία να εξυπηρετούν, όχι μόνο νεαρόκοσμο, φοιτητές και αλλοδαπούς αλλά τον καθέναν.

"Θα μπουν σύγχρονες στάσεις με στέγαστρα με στόχο να ενθαρρύνουμε κόσμο να αφήνει το αυτοκίνητό του στο σπίτι και να κάνει περισσότερες διαδρομές με τα λεωφορεία μας. Έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για εγκατάσταση σύγχρονων στάσεων λεωφορείων με συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια. Ελπίζουμε η όλη διαδικασία να μην χρονοτριβήσει καθότι εκκρεμεί η επίπλωση των Λεωφόρων", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια