Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Προσπάθεια Βουλής για επίλυση του προβλήματος εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων

Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής συνεχίζει την προσπάθεια που έχει αναλάβει για οριστική επίλυση του προβλήματος των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων με στόχο τροποποιημένο κείμενο πρότασης νόμου να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 10 Μαΐου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου. Στο μεταξύ, όπως ανέφεραν Βουλευτές στις δηλώσεις τους σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής το Κτηματολόγιο ήδη έχει γίνει κατορθωτή η τιτλοποίηση και μεταβίβαση ακινήτων που αφορούν 6.000 αιτήσεις ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται ακόμη 1.140 αιτήσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε στις δηλώσεις του ότι όσον αφορά το θέμα της πρότασης νόμου της Επιτροπής Νομικών για τους εγκλωβισμένους αγοραστές, «έγινε και σήμερα μια εξαντλητική συζήτηση με βάση το τροποποιημένο κείμενο που έχουμε παρουσιάσει, έγιναν κάποιες εισηγήσεις και από την διεύθυνση του Κτηματολογίου και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν ληφθεί υπόψη και η πρόταση νόμου θα συζητηθεί στις 2 Μαΐου για να τεθεί και αυτό το θέμα στην Ολομέλεια της 10ης Μαΐου, της τελευταίας πριν από τις Ευρωεκλογές».
 
«Πιστεύουμε ότι μέσα στα πλαίσια συναίνεσης όπως αυτή αναπτύχθηκε μέσα από τον αμφίδρομο διάλογο που έγινε μεταξύ των μελών της Επιτροπής μας και του Κτηματολογίου θα βρεθεί εκείνη η λύση ιδιαίτερα όσον αφορά κάποιες πρόνοιες που έχουμε εμείς προσθέσει όσον αφορά είτε ερμηνευτικές διατάξεις και προσθέσεις στη βασική νομοθεσία είτε κάποιες εισηγήσεις τις οποίες το Κτηματολόγιο θέλει να συμπεριληφθούν ούτως ώστε σε μεγάλο βαθμό να άρουμε τους λόγους εκείνους για τους οποίους πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίου έχουν εκδοθεί και έχουν καταστήσει τη νομοθεσία αυτή αντισυνταγματική», είπε.
 
Σύμφωνα με τον κκ. Γεωργίου υπάρχει και ο χρόνος ο οποίος πιέζει, γιατί όπως γνωρίζουμε υποθέσεις έχουν εφησιβληθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόθεση της Επιτροπής είναι «μέσα από αυτές τις τροπολογίες να προλάβουμε να εντάξουμε αυτές τις τροπολογίες ούτως ώστε αν τυχόν και υπάρχει αρνητική τελεσιδικία να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα θέματα αυτά».
 
Σε δηλώσεις του για το ζήτημα ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς το πρόβλημα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων επηρεάζει περίπου 100.000 Κυπρίων πολιτών. Επιπρόσθετα, είπε, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίων πολιτών, αρκετοί από τους οποίους έχουν προσφύγει σε ευρωπαϊκά δικαστήρια με τον κίνδυνο η Κυπριακή Δημοκρατία να καταδικαστεί.
 
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νομοθεσία που προωθήσαμε αναφορικά με τους εγκλωβισμένους αγοραστές, είπε, «εκφράζουμε την ικανοποίηση μας διότι με βάση τα στοιχεία που μας έδωσε το Κτηματολόγιο, με την επίπονη και επίμονη δουλειά που κάνει, έχει γίνει κατορθωτό μέχρι στιγμής, από σύνολο 9.000 αιτήσεων εγκλωβισμένων αγοραστών, να απεγκλωβιστούν, να τιτλοποιηθούν και να μεταβιβαστούν 6.000, που είναι ένας σημαντικός αριθμός. Υπάρχει αριθμός εκκρεμούντων υποθέσεων και ένας άλλος αριθμός υποθέσεων που λόγω των υποθέσεων που βρίσκονται στα δικαστήρια υπάρχει δυσκολία στη προώθηση και εφαρμογή της νομοθεσίας.
 
«Επειδή αναμένεται σύντομα η έκδοση σχετικής απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο, έχουμε αποφασίσει ως Επιτροπή Νομικών ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προχωρήσουμε τη διαδικασία επικαιροποίησης της νομοθεσίας λαμβάνοντας υπόψη και στοιχεία αποφάσεων που έχουν εκδοθεί», σημείωσε ο κ. Δαμιανού. Ωστόσο, πρόσθεσε, ως βασικό κριτήριο διατηρούμε την ανάγκη άρσης της αδικίας.
 
«Έχουμε αυτοδεσμευθεί ότι θα οδηγήσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τον Ιούνιο επικαιροποίηση και τροποποίηση της νομοθεσίας ακριβώς λαμβάνοντας υπόψη τις οποιεσδήποτε ανησυχίες εκφράζονται, αλλά την ίδια ώρα απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να πω ότι κατά τρόπο απαράδεκτο θέτουν προσκόμματα σε μια σειρά υποθέσεων εγκλωβισμένων αγοραστών».
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα αναμένουν την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου απάντησε αρνητικά. Έχουμε ενώπιον μας αρκετά στοιχεία, οι διαδικασίες των δικαστηρίων είναι ξεχωριστές, υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών. Ως Βουλής θα προχωρήσουμε με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία που έχουμε ενώπιον μας, που είναι αρκετά, με την απόλυτη και αγαστή συνεργασία που έχουμε με το Κτηματολόγιο και το Διευθυντή του.
 
Είναι ένα θέμα για το οποίο η τελευταία συζήτηση έγινε πέρσι τέτοια εποχή, προσθέτοντας ότι δυστυχώς έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ, είπε σε δηλώσεις του για το θέμα ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου. Αυτό το θέμα, ανέφερε ο Βουλευτής ΔΗΚΟ, «απασχολεί μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας αλλά και ξένων αγοραστών και οφείλουμε ως κράτος, ως πολιτεία να βρούμε τις λύσεις». Εμείς, σημείωσε, είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε στις προτάσεις νόμου στοιχεία με στόχο να επιλύσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό αυτό το ζήτημα. Πράγματι, αναγνώρισε πολλοί αγοραστές αδικούνται σήμερα, βρίσκονται κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι στα χέρια των τραπεζών και εκείνων που έχουν αναγείρει τα ακίνητα.  
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, είπε ο κ. Λεωνίδου, 17.000 υποθέσεις έχουν υποβληθεί στο Κτηματολόγιο με σκοπό τον απεγκλωβισμό των αγοραστών. Από αυτές μόνο οι 9.000 έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να υποβληθεί μια αίτηση στο Κτηματολόγιο. Από τις 9.000 οι 6.000 έχουν διεκπεραιωθεί. Οι υπόλοιπες βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο 1.140. Αυτές ουσιαστικά είναι αιτήσεις που αφορούν άτομα που δεν έχουν καταβάλει τους φόρους και τις υποχρεώσεις τους έναντι του δημοσίου, εξήγησε.
 
Ο κ. Λεωνίδου είπε επίσης ότι οι υπόλοιποι αγοραστές από σύνολο 23.000 δεν έχουν υποβάλει αιτήσεις.
 
Έχουμε τονίσει ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό από πλευράς της Βουλής αλλά κύρια το κράτος να εξετάσει το ζήτημα και να βρεθεί μια λύση η οποία να μην είναι αντισυνταγματική, σημείωσε.  
 
Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «μέλημα είναι ο απεγκλωβισμός των αγοραστών από τις καταστάσεις όπου έχουν αγοράσει, έχουν ξοφλήσει το ζήτημα αλλά δεν μπορούν να πάρουν τίτλο». Συζητούμε το θέμα, μιλούμε για μεγάλο αριθμό προσώπων. Μιλούμε για 17.000 αγοράστες οι οικογένειες των οποίων αριθμούν γύρω στα 100.000 άτομα.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου «η έγνοια είναι να μην θεωρηθεί ποτέ η οποιαδήποτε τράπεζα η οποία εκποιεί το ακίνητο ότι είναι και αυτή εγκλωβισμένος αγοραστής και να τις διευκολύνουμε με τις εκποιήσεις». Να μην μετατραπεί και αυτή η νομοθεσία ως ένα υπερόπλο των τραπεζών, σημείωσε, κάτι που όπως ανέφερε ο ίδιος ήγειρε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024