Τι αλλάζει με τον απεγκλωβισμό περιουσίων εντός βάσεων

Τη δυνατότητα πώλησης γης εντός των Βρετανικών βάσεων και σε ξένους αγοραστές για οικιστικούς σκοπούς προβλέπουν μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της βρετανικής πλευράς αναφορικά με την ανάπτυξη και αξιοποίηση περιουσιών που βρίσκονται εντός των βάσεων.
 
Στο πλαίσιο σύσκεψης χθες στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους Προέδρους των επηρεαζόμενων Κοινοτικών Συμβουλίων, αναφορικά με τις ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες θα τύχουν τελικής εφαρμογής στις αρχές του επόμενου Φθινοπώρου, μετά την ολοκλήρωση περιβαλλοντικής μελέτης.
 
Η κυβέρνηση δεν έδωσε λεπτομέρειες σε σχέση με το ποιες περιοχές θα απεγκλωβιστούν και τι ακριβώς προβλέπουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ωστόσο, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι για τις περιοχές που θα δοθεί η έγκριση για αξιοποίηση από τους ιδιοκτήτες τους, θα υπάρχει η δυνατότητα πώλησης της γης και σε ξένους αγοραστές, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, οι ιδιοκτήτες των περιουσιών που εμπίπτουν στις περιοχές που θα επηρεαστούν, θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη γη τους, τόσο για οικιστικούς, όσο και για εμπορικούς σκοπούς (καταστήματα, τουρισμός κτλ), αναλόγως και των χαρακτηριστικών που αφορούν την κάθε περιοχή. Όπως μας αναφέρθηκε, θα τεθούν πολεοδομικές ζώνες για γενικότερη ανάπτυξη.
 
Οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που παρευρέθηκαν στην σύσκεψη έφυγαν ικανοποιημένοι, σε πρώτο στάδιο, ωστόσο προσβλέπουν στο Φθινόπωρο, οπότε και θα γνωστοποιηθεί περαιτέρω το περιεχόμενο της συμφωνία με τη βρετανική πλευρά, όπως και οι περιοχές, οι οποίες εμπίπτουν σε αυτήν.
 
Υπενθυμίζεται ότι η αξιοποίηση των περιουσιών Ε/κ εντός των βάσεων αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των 20 περίπου Κοινοτήτων και Δήμων που επηρεάζονται. Οι τοπικοί άρχοντες έχουν από καιρό δώσει τις εισηγήσεις τους στην Κυβέρνηση για το θέμα, δίνοντας και κατάλογο περιοχών, για τις οποίες επιθυμούν απεγκλωβισμό για αξιοποίηση για οικιστικούς αλλά κυρίως εμπορικούς σκοπούς. Βεβαίως, καθίσταται σαφές ότι δεν θα ικανοποιηθεί το 100% των αιτημάτων των επηρεαζόμενων, ωστόσο οι ίδιοι προσβλέπουν για πράσινο φως σε ένα μεγάλο κομμάτι από αυτά που ζητήθηκαν.  
 
Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει και πρόσθετος διάλογος ανάμεσα στις κρατικές Υπηρεσίες και τις ενδιαφερόμενες τοπικές Αρχές, οι οποίες ανέλαβαν να υποβάλουν πρόσθετα και εξειδικευμένα ερωτήματα και ζητήματα, εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου.
 
 

Δειτε Επισης

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου