Οι πολυτελείς κατοικίες αιμοδοτούν τις κατασκευαστικές

Ανάκαμψης συνέχεια για την αγορά ακινήτων κατοικίας διαπιστώνει η Κομισιόν στην έκθεση του χειμερινού ευρωπαϊκού εξαμήνου η οποία σημειώνει ότι οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν μέτρια αύξηση για τρίτη συνεχή χρονιά. Το 2018, αυξήθηκαν κατά 1,6 % σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν διατυπώνει πως η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισροή ξένων κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, οι αλλοδαποί αγόρασαν σχεδόν το ήμισυ (48 %) του συνόλου των ακινήτων που πωλήθηκαν το 2018. Η υποχρεωτική απόκτηση προσωπικής ακίνητης περιουσίας με βάση τα προγράμματα παραχώρησης άδειας διαμονής και ιθαγένειας μέσω επενδύσεων αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, προστιθέμενη στην παραδοσιακή εξωτερική ζήτηση για δεύτερη κατοικία σε έναν προορισμό διακοπών. Συνέβαλε επίσης στις περιφερειακές διαφορές που παρατηρήθηκαν στις τάσεις των τιμών: οι τιμές των ακινήτων στη Λεμεσό, όπου συγκεντρώνεται η αλλοδαπή, κατά κύριο λόγο ρωσική, κοινότητα, αυξήθηκαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αλλού. Εν τω μεταξύ, οι αγορές κατοικιών από τους Κυπρίους εξακολουθούν να περιορίζονται από τον περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό. Ως εκ τούτου, παρά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης για τα κυπριακά νοικοκυριά, οι ντόπιοι αγόρασαν λιγότερα ακίνητα από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Πολυτελείς κατοικίες
Η κατασκευή ακινήτων παρουσιάζει σταθερή αύξηση από τα μέσα του 2016, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των νέων ακινήτων. Σύμφωνα με αναφορές, η κατασκευή μετατοπίζεται προς τα ακίνητα πολυτελείας για να προσαρμοστεί στη μεταβαλλόμενη ζήτηση και για να μπορέσουν οι κατασκευαστικές εταιρείες να επωφεληθούν από χρηματοδότηση μέσω προπωλήσεων. Αυτή η χρηματοδότηση μέσω προπωλήσεων εξακολουθεί να αποτελεί τη σημαντικότερη πηγή χρηματοδότησης, δεδομένου ότι η τραπεζική πίστη εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Η προσφορά ακινήτων μπορεί επίσης να αυξηθεί, εάν προσφερθούν προς πώληση τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί για την απόκτηση ιθαγένειας (6). Επιπλέον, η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις κυπριακές τράπεζες σε εξειδικευμένους διαχειριστές μπορεί να καταλήξει στην ταχύτερη πώληση των υποκείμενων εξασφαλίσεων, με αποτέλεσμα την είσοδο μεγάλου αποθέματος ακινήτων στην αγορά.

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ