Μέσα στο υπό κατασκευή Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (photos)

Πρεμιέρα τον ερχόμενο Μάρτιο για το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το οποίο από την πτώση της στέγης του το 2008, παραμένει σε αχρησία. 
 
Οι εργασίες ανακατασκευής του παλιού κτηρίου υπολογίζεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2019, μέσα στα χρονοδιαγράμματα, τα οποία είχαν αρχικά καθοριστεί. Έτσι από την ερχόμενη Άνοιξη, η Λευκωσία θα διαθέτει έναν εντελώς καινούριο, υπερσύγχρονο θέατρο, χωρητικότητας 1000 θεατών, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.
 
Διαβάστε ακόμα: ΑΛΦΑΜΕΓΑ: Η Πάφος, τα Πολεμίδια, και η «συγκατοίκηση» με Jumbo
 
Το InBusinessNews ξεναγήθηκε στους χώρους του εργοταξίου και σας μεταφέρει φωτογραφίες και πληροφορίες για την εξέλιξη του έργου. Όπως μας ανέφερε ο Ανώτερος Αρχιτέκτονας του Τμήματος Δημοσίων Έργων και συντονιστής του έργου, Φοίβος Ιακωβίδης, οι εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς καθυστερήσεις. Το κόστος του όλου project υπολογίζεται περίπου στα €8,7 εκατ.
 
Το θέατρο ουσιαστικά δημιουργείται από τη αρχή, πέραν από τις ιστορικές όψεις του (και κυρίως τη νεοκλασικού χαρακτήρα πρόσοψη), οι οποίες θα συντηρηθούν και θα διατηρήσουν τον παλιό χαρακτήρα του κτηρίου. Παραμένουν επίσης οι δύο επεκτάσεις στα δεξιά και αριστερά της σκηνής, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί κατά την ανακαίνιση του 2005. «Στις απαιτήσεις του εργοδότη προβλεπόταν επίσης η κατεδάφιση ορισμένων τμημάτων του κτηρίου που είχαν κριθεί ότι δεν βρίσκονταν σε ικανοποιητική κατάσταση, όπως πχ ο εξώστης, το κεντρικό τμήμα της σκηνής κ.α. και στη θέση τους κατασκευάστηκαν νέα. Η πλατεία, ο χώρος των καθισμάτων και ο εξώστης έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με διαφορετικά γεωμετρικά δεδομένα από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα η κλίση των καθισμάτων και η ορατότητα να είναι κατά πολύ βελτιωμένη σε σχέση με πριν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιακωβίδης.
 
 
 
Κατά την ξενάγηση μας στους χώρους του εργοταξίου, η προσοχή μας στράφηκε ιδιαίτερα στη στέγη του νέου κτηρίου. Ο κ. Ιακωβίδης μας διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες, έτσι ώστε το νέο θέατρο να είναι απόλυτα ασφαλές.
 
 
 
Θέατρο υψηλών προδιαγραφών
Ο κ. Ιακωβίδης αναφέρθηκε, επίσης, στην υποδομή του θεάτρου. Τόσο η ηχομόνωση όσο και η ακουστική του θεάτρου αναβαθμίζονται στα επίπεδα ενός σύγχρονου θεάτρου.  Το θέατρο θα διαθέτει επίσης σύγχρονα συστήματα, κάποια εκ τω οποίων είχαν τοποθετηθεί κατά την ανακαίνιση του 2005 και διασώθηκαν από την πτώση της στέγης.  Τα συστήματα αυτά πριν την επανατοποθέτηση τους θα συντηρηθούν και θα τύχουν πιστοποίησης από ανεξάρτητο οργανισμό  Άξια αναφοράς και η σκηνή, μέρος της οποίας θα μπορεί να ανεβοκατεβαίνει μέσω ειδικού αναβατορίου, για σκοπούς «βύθισης» της ορχήστρας.
 
 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εργολάβος του έργου, πέραν από την ευθύνη της μελέτης και κατασκευής του έργου, θα έχει την υποχρέωση της συντήρησης του κτηρίου για 12 χρόνια.
 
Το κτήριο πρωτοδημιουργήθηκε τη δεκαετία του 50’, οπότε και λειτουργούσε ως υπαίθριο θέατρο. Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν διάφορες τροποποιήσεις στις κτηριακές τους εγκαταστάσεις και στα μέσα της δεκαετίας του 1970 έλαβε τη μορφή που γνωρίζουμε. Χρησιμοποιείτο επί δεκαετίες για θεατρικές, χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες κτλ, ενώ φιλοξενούσε την κεντρική κα παιδική σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
 
Το θέατρο ανακαινίστηκε το 2005, ωστόσο τρία χρόνια αργότερα η στέγη του κατέρρευσε, ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε θύματα. Από το 2008 το κτήριο παρέμεινε σε αχρησία, μέχρι την επανέναρξη των εργασιών αναδημιουργίας του το 2017.
 
Διαβάστε ακόμα: RedMax Technologies: Behind the fiber scenes
 

Δειτε Επισης

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης
Η Kition για συνάντηση με Χριστοδουλίδη: Γεφυρώθηκαν οι διαφορές, δέσμευση για διασφάλιση της επιτυχίας του έργου