Πράσινο Υπουργικού στο σχέδιο ανάπτυξης του Ακάμα

Τους στόχους και τις βασικές πρόνοιες του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, ενέκρινε την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καδής είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τους στόχους και τις βασικές πρόνοιες του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Το σχέδιο αναπτύχθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων που περιλάμβανε εκπροσώπους πανεπιστημίων και ξένους εμπειρογνώμονες κάποιοι από τους οποίους υπηρετούν σε ψηλές θέσεις της IUCN, της διεθνούς ένωσης για τη διατήρηση της φύσης.

Η πρόταση εμβολιάστηκε από τη διαδικασία διαβούλευσης που ακολούθησε και εντατικοποιήθηκε την τελευταία περίοδο, με τις τοπικές κοινότητες, με φορείς της περιοχής, με περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανωμένα σύνολα.

Οι στόχοι του σχεδίου κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις:
•    Της διατήρησης της σημαντικής βιοποικιλότητας του πάρκου, διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέεται με το πάρκο,
•    της δημιουργίας συνθηκών αεροφόρου ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και τις τοπικές κοινότητες μέσα από τη λειτουργία του πάρκου,
•    της βελτίωσης των εμπειριών των επισκεπτών στο πάρκο. «Θέλουμε όσοι επισκέπτονται το πάρκο να έχουν μια ευχάριστη εμπειρία και ασφαλή παραμονή μέσα στο πάρκο», είπε σχετικά ο κ. Καδής.

Τα κεντρικά χαρακτηριστικά που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι συνεχίζονται και ενδυναμώνονται οι δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας μέσα στον Ακάμα αξιοποιώντας τόσο εθνικά κονδύλια όσο και ευρωπαϊκούς πόρους, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός.

Βελτίωση δρόμων
Προωθείται επίσης η ελεγχόμενη πρόσβαση στο πάρκο μέσα από οκτώ εισόδους, θα προσδιοριστεί την επόμενη περίοδο το τέλος εισόδου. Κάποιες κατηγορίες θα εξαιρούνται, ενώ τα ποσά που θα εξασφαλίζονται θα προορίζονται για τη διαχείριση του πάρκου και για δραστηριότητες προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων.

Βελτιώνονται οι δρόμοι, οι οποίοι προσδιορίζονται μέσα από το σχέδιο. Συνολικά θα γίνουν δρόμοι 85 χλμ, με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές και στη βάση μελετών. Δημιουργείται σειρά οικοδομών προς εξυπηρέτηση επισκεπτών. Συγκεκριμένα 14 κόμβοι διευκολύνσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης, αναψυκτήρια και άλλα.

Καθορίζεται σύστημα διαχείρισης του πάρκου, με σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής με τη συμμετοχή αρμοδίων Τμημάτων της Κυβέρνησης και της Επαρχιακής Διοίκησης και με σύσταση διευρυμένης συμβουλευτικής επιτροπής στην οποίαν προστίθενται και οργανωμένα σύνολα, τοπικοί φορείς, οικονομικοί φορείς και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με τη διαχείριση του πάρκου.
Υπάρχει χρονοδιάγραμμα που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2022, όπου αναμένεται να παραδώσουμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πάρκο.

Προβλέπονται τα απαραίτητα κονδύλια για υλοποίηση όλων αυτών στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου και το σχέδιο για το πάρκο θα οριστικοποιηθεί και θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το τοπικό σχέδιο της περιοχής η εκπόνηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη για την πλήρη εναρμόνιση των δύο και για να διευκρινιστούν συγκεκριμένες πρόνοιες».

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας