Κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της οικονομίας τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που εκπροσωπούν τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, αποτελούν κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας αλλά και πόλο έλξης ξένων επενδυτών, τόνισε σε ομιλία του ενώπιον της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Δημητριάδης. Τη Συνέλευση τίμησε με την παρουσία του και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Παρευρέθηκαν επίσης υπουργοί, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι, μεγάλος αριθμός πρέσβεων και άλλων εμπορικών ακολούθων και διπλωματών και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρηματικών και επαγγελματικών συνδέσμων. 
 
Αποστολή και διαρκής στόχος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Δημητριάδης είναι η υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών αναπτύξεων στην Κύπρο, μέσα από τη σοβαρή, μελετημένη, επιστημονική και επαγγελματική δράση, των μελών του. «Τα μέλη του ΣΜΑ είναι μεγάλοι και έμπειροι όμιλοι και εταιρείες, που σχεδιάζουν και αναπτύσσουν εικοσιπέντε από τα κυριότερα και μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο», σημείωσε.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου είπε, επίσης, πως η αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα ενισχύοντας τη διεθνή εμπιστοσύνη στην οικονομία. «Πιο πρόσφατο ενθαρρυντικό παράδειγμα ήταν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας, από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P) σε επενδυτική κατηγορία με σταθερές προοπτικές, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια», ανέφερε, ενώ σχολίασε ότι το γεγονός αυτό επισφραγίζει την επιτυχία των διαρθρωτικών αλλαγών και τη συλλογική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια από το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα.
 
Ο Ανδρέας Δημητριάδης χαιρέτισε ακόμη τη δημιουργία υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού καθώς και την αναβάθμιση του σχεδίου για απόκτηση υπηκοότητας, το οποίο αύξησε σημαντικά το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. Αναφερόμενος στη διαδικασία αδειοδότησης μεγάλων έργων, ο Ανδρέας Δημητριάδης επικρότησε τη στάση της κυβέρνησης για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αδειοδότηση του πολυθεματικού καζίνου στο Ζακάκι, τονίζοντας πως πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τα υπόλοιπα projects των μεγάλων αναπτύξεων. «Οι υπερβολικοί περιορισμοί που τίθενται ως προϋποθέσεις για να επιτραπούν οι μεγάλες αναπτύξεις, μειώνουν την ελκυστικότητα και βιωσιμότητα των έργων, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι επενδυτές και να οδηγούνται σε άλλους ανταγωνιστικούς προς εμάς προορισμούς», ανέφερε.
 
«Παρά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, «ακόμη υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια στη λειτουργία της κρατικής μηχανή». Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη για ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, ούτως ώστε η Κύπρος να μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα της και να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αύριο και να εισέλθει σε τροχιά μακροχρόνιας ανάπτυξης. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο του Συνδέσμου, δηλώνοντας πως η στάση υπευθυνότητας του τον έχει καταστήσει πυλώνα αξιοπιστίας και σταθερότητας, αφού μέσα από τις προτάσεις του αποτελεί σύμμαχο τόσο του κράτους όσο και των επενδυτών.
   
Τέλος, χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους επιχειρηματικούς συνδέσμους για προώθηση της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού στο εξωτερικό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας του Συνδέσμου με τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus).
 
 

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι
Trilogy Plaza Opening: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο προορισμό της Λεμεσού
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Βιομηχανικές αποθήκες και τεμάχια σε προνομιούχες περιοχές σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο από τη Gordian
Χ. Χριστοφίνας: Στα σκαριά σχέδια ιδιοκατοίκησης νέων, αναβάθμιση νοσοκομείου Τροόδους
INEX: Χτίζοντας για το μέλλον... H φιλοσοφία, τα πλάνα και τα μεγάλα projects του ομίλου
Δήμος Λάρνακας: Θετική εξέλιξη για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας της πόλης