Limassol Del Mar: Τεχνογνωσία στα ύψη

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται τελευταία για τις πολυσύνθετες αναπτύξεις, που δομούνται καθ’ ύψος στην Κύπρο, με περιβάλλοντες ανοιχτούς χώρους διευκολύνσεων. Οι κυπριακές εταιρείες του τομέα επενδύουν στην υλοποίηση τέτοιων έργων, που αποτελούν κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη. Αυτό έγινε και στην περίπτωση του Limassol Del Mar. Μετά από επιστάμενη μελέτη, η κοινοπραξία υλοποίησής του, προχώρησε σε συνεργασίες με ονόματα εγνωσμένου κύρους και τεχνογνωσία ετών σε τέτοιες αναπτύξεις με στόχο τη δημιουργία ενός έργου διεθνών προδιαγραφών. Στις σελίδες που ακολουθούν, στελέχη των εταιρειών - πρωταγωνιστών του έργου μιλούν για τον ρόλο που διαδραματίζουν σ’ αυτό.
 
«Ηεπιθυμία του να φθάσει κανείς στον ουρανό είναι βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη ψυχή». Τάδε έφη ο γνωστός αρχιτέκτονας Cesar Pelli, ο οποίος έχει σχεδιάσει μερικά από τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου και είναι ένας από τους δέκα πιο επιφανείς εν ζωή Αμερικανούς αρχιτέκτονες, όπως τον ονόμασε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων. Αυτή ακριβώς η επιθυμία φαίνεται να πραγματώνεται τελευταία με τη δημιουργία πολυάριθμων ψηλών κτιρίων στον κόσμο αλλά και την Κύπρο. Αυτά δεν είναι απλώς επιθυμητά, αλλά απαραίτητα στις πόλεις της Κύπρου, καθώς οι ανάγκες δομημένου χώρου αυξάνονται, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο Ανδρέας Ελευθερίου, αρχιτέκτονας μηχανικός (ΕΜΠ) και architect of record του Limassol Del Mar της Antoniades+Eleftheriou UDS architects. Το γεγονός προκαλεί έντονο προβληματισμό, ειδικά σ’ ένα νησί με περιορισμένη επιφάνεια για αναπτύξεις. Ταυτόχρονα, οι ανάγκες για διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος μεγαλώνουν χρόνο με τον χρόνο. Στόχο, λοιπόν, θα πρέπει να αποτελεί η μείωση του φαινομένου, καθώς είναι σε βάρος όχι μόνο της αισθητικής, αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων. Παράλληλα, η δόμηση ψηλών κτιρίων θα βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των εντός πόλης μετακινήσεων, εφόσον προηγηθεί σωστή πολιτική χωροθέτησης και πολεοδομικής ένταξης. Στη βάση αυτής ακριβώς της φιλοσοφίας, είπε ο ίδιος, έχει σχεδιαστεί το Limassol Del Mar.
 
Οι πρωταγωνιστές
Ως επικεφαλής του έργου, η Cypeir Properties έχει αναθέσει την ανέγερση του Limassol Del Mar, στην κοινοπραξία των εταιρειών Atlaspantou Co, MAN Enterprise, ICM Group και CMB Società Cooperativa. Όλες εξειδικεύονται στα έργα κάθετης ανάπτυξης και έχουν ως κοινό πρωταρχικό στόχο να παραδώσουν ένα project διεθνών προδιαγραφών.

Η αρχιτεκτονική υπογράφεται από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Benoy του Λονδίνου, αλλά και από τους συνεργάτες του στην Κύπρο, τους Antoniades+Eleftheriou UDS architects. Τον στατικό και ηλεκτρομηχανολογικό concept έχει αναλάβει ο οίκος BuroHappold Engineering και τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες τα γραφεία Hyperstatic Engineering Design και Unemec στην Κύπρο. Η ara Design International έχει την ευθύνη για την εσωτερική διακόσμηση.
 
Ο λόγος στους δημιουργούς
Πώς, όμως, οι ίδιες οι εταιρείες ξεδιπλώνουν την τεχνογνωσία τους στη βάση των σχεδιασμών που έχουν γίνει για την υλοποίηση του Limassol Del Mar; Τα στελέχη μέρος των εταιρειών αυτών αναλύουν όσα θα σφραγίσουν τη δημιουργία του.
 
Limassol Del Mar

Με προτεραιότητα τις προθεσμίες και τους στόχους παράδοσης, η Κοινοπραξία των Ομίλων Λεπτός και Δ. Ζαβός έκανε τις καλύτερες επιλογές όσον αφορά τους συνεργάτες υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ο Παντελής Λεπτός, αναπληρωτής πρόεδρος του Ομίλου Λεπτός και ο Μιχάλης Ζαβός, πρώτος εκτελεστικός διευθυντής του Ομίλου Δ. Ζαβός και διευθυντές της Κοινοπραξίας. Οι εργασίες στο εργοτάξιο προχωρούν με πυρετώδεις ρυθμούς, έτσι ώστε το 2019 να παραδοθεί η πρώτη φάση, για να κατοικήσουν οι πρώτοι ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με το πλάνο εργασιών, η δεύτερη φάση θα είναι έτοιμη το 2020, με το χρονικό πλαίσιο παράδοσης να αποτελεί ρεκόρ για την αγορά της Κύπρου, ανέφερε. Αναλυτικότερα, η πρώτη περιλαμβάνει την παράδοση μέρους του πρώτου πύργου ύψους 17 ορόφων και συγκεκριμένα του ισογείου, όπου βρίσκονται καταστήματα και χώροι στάθμευσης και του τρίτου ορόφου, που στεγάζει όλες τις υπηρεσίες και τα διαμερίσματα του δυτικού κτιρίου. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την παράδοση των διαμερισμάτων του Signature Collection, δηλαδή, του ανατολικού κτιρίου των 27 ορόφων. Η αρχιτεκτονική του έργου είναι αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει, αφού λόγω της κλίσης του προς τον νότο, όλες οι βεράντες και τα μπαλκόνια δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σχεδόν μέσα στη θάλασσα, εξήγησαν. Ο συνδυασμός της προνομιακής και απρόσκοπτης θέας στη θάλασσα, από τη μια μεριά της Λεμεσού μέχρι την άλλη, με τις υψηλές προδιαγραφές δημιουργίας ανεβάζουν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, συμπλήρωσε. Σε μια από τις πιο πολυπόθητες παραλιακές περιοχές της Λεμεσού, το Limassol Del Mar αποτελείται από κατοικίες πολυτελείας, εγκαταστάσεις και υπηρεσίες πέντε αστέρων, καταστήματα και εστιατόρια.
 
Βenoy

Το Limassol Del Mar σχεδιάστηκε από τους διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες Benoy. Όπως επεσήμανε ο John Dawes, director, οι γωνιακοί υαλοπίνακες πλήρους ύψους ανοίγουν απλά, συνδέουν τον εσωτερικό χώρο με τις εξωτερικές βεράντες σε κάθε διαμέρισμα κι εξασφαλίζουν απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα. Το όραμα της αρχιτεκτονικής, εξήγησε, είναι εμπνευσμένο από το τοπίο των κυπριακών ακτών αλλά και του Τροόδους: «Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια μοναδική οικιστική ανάπτυξη με μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία». Ο κυματοειδής σχεδιασμός αντανακλά τον ρυθμό του τοπίου και αντικατοπτρίζει τη μαγεία της θάλασσας. Οι μεγάλες βεράντες και οι εξωτερικές πισίνες συμπληρώνουν την αίσθηση της άνεσης. Ο συνδυασμός όλων αυτών κάνει το έργο ελκυστικό από κάθε άποψη, σημείωσε ο κ. Dawes, αφού οι ποικίλες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες που θα προσφέρονται εντός των χώρων του, είναι το διακριτικό χαρακτηριστικό που θα προσδώσει επιπρόσθετη πολυτέλεια στην εμπειρία των ενοίκων.
 
Antoniades+Eleftheriou UDSarchitects

Με έδρα τη Λεμεσό, η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 από τους Παύλο Αντωνιάδη και Ανδρέα Ελευθερίου. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον σχεδιασμό μεγάλου αριθμού ψηλών κτηρίων στην Κύπρο, έχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία από τη συνεργασία της με διεθνείς οίκους και αρχιτεκτονικά γραφεία, όπως, Benoy, BuroHappold, EDSA, RAMSA, Hilson+Moran, AKTii, Foster and Partners. «Στο Limassol Del Mar, το πρώτο ψηλό κτίριο που έχουμε σχεδιάσει στη βάση του concept design των Benoy, είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις, τεχνικού κυρίως χαρακτήρα», σημείωσε ο Ανδρέας Ελευθερίου, διπλωματούχος, αρχιτέκτονας μηχανικός (ΕΜΠ) και architect of record. Ο σχεδιασμός σε σεισμογενή περιοχή σημαίνει ότι το στατικό μέρος της μελέτης είναι εξίσου σημαντικό με το αρχιτεκτονικό. Οι ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες αυξάνουν τη δυσκολία, με τα σχέδια και την ορθή πρακτική να υπαγορεύουν διορισμό και συντονισμό της μελετητικής ομάδας από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης μέχρι και την περάτωσή της από τους αρχιτέκτονες. Ακόμα, το σχέδιο αποτελείται, κυρίως, από καμπύλες και τόξα και στις τρείς διαστάσεις του, κάτι που ενισχύει περαιτέρω τη δυσκολία του έργου. Η χρήση σχεδιαστικών εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας και συστημάτων BIM (Building Information Management) διευκολύνει και επιτυγχάνει την τρισδιάστατη απεικόνιση, αλλά και την ενσωμάτωση των στατικών και ηλεκτρομηχανολογικών στοιχείων προς έλεγχο και αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων. Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, ο τύπος του ψηλού κτιρίου, που περιβάλλεται από ανοικτούς κι ελεύθερους χώρους, αποτελεί εδώ και δεκαετίες κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη. Στο Limassol Del Mar, πέρα από την παραχώρηση του δημόσιου πρασίνου στο βόρειο τμήμα, έχει σχεδιασθεί μια μεγάλη κοινόχρηστη πλατεία, τοπιοτεχνημένη και σε άμεση σχέση με τον παραλιακό δρόμο και τη θάλασσα. Περιλαμβάνοντας καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια στο ισόγειο, δημιουργεί μια οργανική σύνδεση με τον υφιστάμενο πολεοδομικό και αστικό ιστό, με τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας να αποτελούν ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.
 
ara Design International

Πρόκειται για μια εταιρεία εσωτερικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που ειδικεύεται στον τομέα της παγκόσμιας φιλοξενίας. Σύμφωνα με τον Harry Gregory, director και designer, έχει ολοκληρώσει έργα σε περισσότερες από 30 χώρες. Αυτά περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων και boutique, ιαματικά λουτρά, εστιατόρια και ιδιωτικές κατοικίες. Μερικά από τα πιο πρόσφατα είναι: Alma Resort (Βιετνάμ), Hyatt Regency Petrovski Park (Μόσχα), Kempinsky Hotel (Τελ Αβίβ), Setai (Τελ Αβίβ), Langham Hotel Chongqing, Le Merdien Visconti (Ρώμη), Marriott Hague, το Hyatt Andaz Hotel, Liverpool Street (Λονδίνο), Intercontinental Hotel (Αμαν), 199 Knightsbridge Luxury Apartments (Λονδίνο) και VTB Apartments (Μόσχα).

Σ’ αυτά προστίθεται το Limassol Del Mar, όπου η ara Design έχει την ευθύνη για την πλήρη εσωτερική διακόσμηση των διαμερισμάτων. Το πεδίο δράσης καλύπτει τα πάντα: Καθορισμό δαπέδων και τοίχων, επιλογή των χρωμάτων βαφής, επενδύσεις τοίχων, επίπλων και οροφών, θύρες εισόδου, τις λεπτομέρειές τους και τα είδη υγιεινής. Ταυτόχρονα επιλαμβάνεται και των χώρων δημόσιας χρήσης, που περιλαμβάνουν μπαρ, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και σπα και την κύρια είσοδο των ακινήτων. «Καθώς το μέγεθος και το ύψος του έργου έχουν δημιουργηθεί από τον αρχιτέκτονα, εμείς ως σχεδιαστές έχουμε εργαστεί στη βάση αυτών των παραμέτρων για τη δημιουργία κομψών και πολυτελών διαμερισμάτων», τόνισε ο κ. Gregory. Ταυτόχρονα, καθότι η εντυπωσιακή θέα είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των διαμερισμάτων, ήταν αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι δεν παρεμποδίζεται με κανένα τρόπο από τη δημιουργία των ανοικτών χώρων. Οι εργασίες συνεχίζονται και αναπόφευκτα νέες προκλήσεις προκύπτουν διαρκώς. Οι επισκέψεις στο έργο είναι απαραίτητες και γίνονται τακτικά ταξίδια για συναντήσεις με τον πελάτη, τους αρχιτέκτονες και τον επικεφαλής του έργου για συζήτηση και επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν, κατέληξε.
 
Atlas Pantou Group

Ο όμιλος αποτελεί ιστορικό κεφάλαιο για τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου, με σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό. Με 80 χρόνια εμπειρίας, οι εταιρείες του έχουν υλοποιήσει έργα - σημεία αναφοράς σε όλη την Κύπρο, εφαρμόζοντας μέχρι και σήμερα νέες προσεγγίσεις και τεχνικές, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ιδρυτής του, Τώνης Τουμαζής.

Στο Limassol Del Mar ο όμιλος ηγείται της κατασκευαστικής κοινοπραξίας AMIC Contractors, όπου πέραν από τον ρόλο της ως μετόχου, η ευθύνη της περιλαμβάνει τον διορισμό διευθυντή έργου και την εκπροσώπηση στον πελάτη και τους αρμόδιους φορείς. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα του έργου, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού ικανοτήτων και προδιαγραφών, ψηλού επιπέδου, στον σχεδιασμό και την κατασκευή. Εξέχουσας σημασίας στην όλη διαδικασία ήταν η εφαρμογή αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου της ποιότητας, του χρόνου και του κόστους κατασκευής, της δημιουργίας αλλά και της διατήρησης ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Τα επόμενα βήματα της Άτλας Παντού, αναφορικά με το έργο, περιλαμβάνουν τη συνεχή στελέχωση όλων των θέσεων στη βάση του οργανογράμματος και των χρονοδιαγραμμάτων, την άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση τόσο όσον αφορά τις εργοταξιακές εγκαταστάσεις όσο και την αποπεράτωση όλων των διαδικασιών που απαιτεί η νομοθεσία.
 
MAN Enterprise

Η MAN Enterprise ιδρύθηκε το 1971 και είναι μια από τις μεγαλύτερες στον τομέα των κατασκευών στον Λίβανο, την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Η εταιρεία εργοδοτεί πέρα από 8.000 άτομα από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχει παραδώσει έργα που ξεπερνούν τα $2 δισ. σε αξία, μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία και θέρετρα, ψηλά οικιστικά και εμπορικά κτίρια, επαύλεις, εμπορικά κέντρα, πανεπιστήμια, γέφυρες, οδικά projects, μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και αφαλάτωσης, όπως ανέφερε ο Joseph Khoury, business development manager. Σ’ αυτά προστίθεται το Limassol Del Mar, όπου η MAN Enterprise είναι μέλος της κοινοπραξίας, η οποία έχει την ευθύνη υλοποίησής του. Με μακρά πείρα σε ψηλά κτίρια στοχεύει να υποστηρίξει τα μέλη της κοινοπραξίας, προσφέροντας την καθοδήγηση που απαιτείται για να καλυφθούν ανάλογα οι προσδοκίες του πελάτη. Ταυτόχρονα θα συμβάλει στην κινητοποίηση εκείνων των ομάδων επαγγελματιών που απαιτούνται, για να διασφαλίσει την ομαλή εκτέλεση των εργασιών μέσα από τη μεθοδολογία της για υψηλή ποιότητα έργων ασφάλειας.

Δειτε Επισης

Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών