Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Αποκαλυπτήρια για το λίφτινγκ της Πλατείας Αγίου Λαζάρου

Παρουσιάστηκαν σήμερα στη Λάρνακα τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος αισθητικής αναβάθμισης της Πλατείας Αγίου Λαζάρου. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην αίθουσα του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου και το πρόγραμμα πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, του Δήμου Λάρνακας, του ΚΟΤ και του Συμβουλευτικού Οίκου Concept Cyprus.
 
Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΟΤ Αγγελος Λοϊζου αναφέρθηκε «στη σημασία του τουρισμού για την ανάπτυξη και ευημερία της Κύπρου και στο πρωταγωνιστικό ρόλος που διαδραμάτισε για έξοδο της χώρας μας από την κρίση» και σημείωσε πως «ο τουρισμός αποτελεί τον κυριότερο πυλώνα της οικονομίας του τόπου και γι’ αυτό η προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για βελτίωση και πρόοδο πρέπει να είναι συνεχής και μεθοδική».

Αφού ανέφερε ότι «η πρόοδος του τουριστικού τομέα εξυπακούει, μεταξύ πολλών άλλων και τη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης της αισθητικής και της εικόνας που παρουσιάζει η χώρα και ιδιαίτερα οι περιοχές που αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες», ο κ. Λοϊζου σημείωσε πως «είναι και αυτή μια σημαντική παράμετρος που εμπίπτει στις ενδογενείς προσκλήσεις που οφείλουμε ως Κύπρος να αντιμετωπίσουμε για να γινόμαστε ακόμα καλύτεροι και πιο ελκυστικοί ως τουριστικός προορισμός».
 
Πρόσθεσε επίσης πως «θέματα αρχιτεκτονικής κτιρίων που υστερούν σε τοπικό χαρακτήρα και χρώμα, παράνομες κτιριολογικές παρεμβάσεις και επεκτάσεις στα κτίρια, η αισθητική που παρουσιάζουν σκιάδια και τέντες, άναρχες και αντιαισθητικές επιγραφές/πινακίδες και άλλες εγκαταστάσεις, που αλλοιώνουν  τη φυσιογνωμία των τουριστικών περιοχών και άλλα θέματα ευρύτερης ακαλαισθησίας και έλλειψης αισθητικής, αποτελούν για τον ΚΟΤ θέματα έντονου προβληματισμού, που έχει εκφραστεί, σε όλους τους αρμόδιους φορείς, μαζί με την ετοιμότητα μας να βοηθήσουμε και να συμβάλουμε, για βελτίωση της κατάστασης».
 
Στο δικό του χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης ανέφερε ότι η υλοποίηση του προγράμματος για την αισθητική αναβάθμιση τη Πλατείας Αγίου Λαζάρου «πρωτίστως αποσκοπεί  στην καταπολέμηση της οπτικής ρύπανσης. Το πρόγραμμα έρχεται να ενισχύσει σημαντικά την ευρύτερη προσπάθεια για εξωραϊσμό της πόλης αλλά και της αναβάθμισης της  αισθητικής του Αστικού Κέντρου, για καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή των κατοίκων της περιοχής» είπε και σημείωσε πως «η προσπάθεια αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο Κέντρο της πόλης, αλλά προεκτείνεται και σε κάθε γειτονιά, ενορία και περιοχή της Λάρνακας, ενώ εντός του έτους το πρόγραμμα θα συνεχίσει στην οδό Παύλου Βαλσαμάκη».

 

 
Σύμφωνα με τον κ. Ιασωνίδη «ευρύτερος στόχος είναι, πέραν της βελτίωσης της εικόνας της Λάρνακας, η καλλιέργεια συνείδησης για μια πιο καλαίσθητη και ελκυστική πόλη, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες της» ενώ εξέφρασε ευχαριστίες στους καταστηματάρχες, τους χορηγούς και όλες τις Υπηρεσίες που εργάστηκαν για την αποπεράτωση  αυτής της φάσης του προγράμματος.
 
Εξάλλου ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η δέουσα σημασία στα προβλήματα που προκαλεί αυτή η «γάγγραινα» της οπτικής ρύπανσης» και σημείωσε πως «ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου οι αρχές επιδεικνύουν ανοχή σε αυτού του είδους παρανομίες αλλά και οι πολίτες δεν δείχνουν τον ανάλογο σεβασμό στην περιβαλλοντική αισθητική».
 
Πρόσθεσε πως οι συνέπειες της οπτικής ρύπανσης για τον τουρισμό είναι σοβαρότατες, σημείωσε ότι «κυρίως στις τουριστικές περιοχές και στους υπεραστικούς δρόμους, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες βομβαρδίζονται από παντού με υπερβολικά οπτικά μηνύματα πάνω σε άναρχα και αντιαισθητικά τοποθετημένες πινακίδες» και διερωτήθηκε «πως μπορούμε να καταστούμε ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός, με αυτή την υποβαθμισμένη εικόνα που εκπέμπουν όλες οι επαρχίες της Κύπρου».
 
Όπως είπε ο κ. Λευκαρίτης το πιλοτικό πρόγραμμα έχει αποδείξει ότι «το πρόβλημα της οπτικής ρύπανσης είναι μεν δυσεπίλυτο αλλά όχι ανεπίλυτο, χρειάζεται θέληση, όρεξη και σωστό συντονισμό» ευχαρίστησε και συνεχάρη άτομα και φορείς που στήριξαν τη προσπάθεια, εξέφρασε την ελπίδα «να παραδειγματιστούν και άλλες περιοχές από αυτή τη δράση» και πρόσθεσε πως « παρατηρούμε καλές πρακτικές αντιμετώπισης του προβλήματος ταμπελορύπανσης από Τοπικές Αρχές της επαρχίας Λάρνακας όπως οι Κοινότητες Βορόκληνης, Χοιροκοιτίας και Ζυγίου».
 
Τη φιλοσοφία του προγράμματος και τα αποτελέσματα παρουσίασε ο Σύμβουλος του έργου Στέφανος Τόμσον ο οποίος ανέφερε ότι «αισθητή είναι η αλλαγή που προέκυψε από το πιλοτικό πρόγραμμα Αισθητικής Αναβάθμισης της Πλατείας Αγίου Λαζάρου. Το έργο είναι ουσιαστικά το πρώτο πιλοτικό βήμα ενός φιλόδοξου προγράμματος με όραμα την αντιμετώπιση της οπτικής ρύπανσης, που αποτελεί ένα αρνητικό φαινόμενο, με σοβαρές επιπτώσεις στην εικόνα της Λάρνακας και της Κύπρου γενικότερα.
 
Πρόσθεσε ότι οι βελτιωτικές εργασίες εστιάστηκαν σε οκτώ βασικές κατηγορίες όπου μπορούσε να υπάρξει και η ανάλογη παρέμβαση. Συγκεκριμένα σημείωσε αφαιρέθηκαν όλες οι ακαλαίσθητες πινακίδες επί των υποστατικών της πιλοτικής περιοχής και αντικαταστάθηκαν με ομοιόμορφου τύπου σχεδιασμό και αφαιρέθηκαν εντελώς οι αυθαίρετα τοποθετημένες διαφημιστικές πινακίδες.
 
Ακόμα αποκαταστάθηκαν οι προσόψεις των κτιρίων, «ντύθηκε» το εγκαταλελειμμένο κτίριο της πλατείας, καλύφθηκαν οι κομπρεσέρ των κλιματιστικών, αντικαταστάθηκαν όλες οι ομπρέλες και τέντες με ομοιόμορφο χρωματισμό, οι κάδοι απορριμμάτων αντικαταστάθηκαν με καινούριους ξύλινους ενώ τοποθετήθηκαν γλάστρες και ενισχύθηκε το πράσινο.
 
Ο κ. Τόμσον ευχαρίστησε τους χορηγούς του έργου μεταξύ των οποίων ο ΚΟΤ και η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Λαζάρου και σημείωσε πως «οι εμπλεκόμενοι φορείς ευελπιστούν όπως όλες οι Αρχές, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες γενικότερα αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία ώστε να εξαπλωθεί σταδιακά σε όλη την περιφέρεια Λάρνακας».

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023