Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

PwC: Πωλήθηκαν 260 πολυτελή ακίνητα το 2017

Την ανοδική πορεία του real estate στην Κύπρο επιβεβαιώνει η τελευταία έρευνα για την αγορά ακινήτων για το έτος 2017, που παρουσίασε την Τετάρτη 28 Μαρτίου η PwC Cyprus. Όπως ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Συνέταιρος, Υπεύθυνος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, ο τομέας ανάπτυξης γης καταγράφει ισχυρά στοιχεία σταθερότητας και ανάπτυξης, ωστόσο η αβεβαιότητα στην αγορά παραμένει.

Μεγάλη αύξηση, που άγγιξε το 45%, παρουσίασαν οι αγορές ακινήτων πολυτελείας αξίας άνω του €1,5 εκατ. Τα πωληθέντα πολυτελή ακίνητα το 2017 ανήλθαν σε 260 και κατανέμονται σε 116 ακίνητα αξίας μεταξύ €1,5-€2 εκατ., 109 ακίνητα αξίας €2-€3 εκατ., 31 ακίνητα αξίας €3-€5 εκατ. και 4 με αξία άνω των €5 εκατ., με τη Λεμεσό να κρατά τα σκήπτρα επί του συνόλου των πωλήσεων με 51,9% και την Πάφο να ακολουθεί με 35,8%. 

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που ανέδειξε η έρευνα της PwC είναι ότι το 1/3 των συναλλαγών ακινήτων το 2017 αφορούν στην αγορά βίλας και τα 2/3 στην αγορά διαμερισμάτων. 

Χρονιά ισχυρότερης ανάπτυξης της αγοράς το 2017

Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ο κ. Σαββίδης εκτίμησε ότι το 2014 ήταν μια χρονιά αποκατάστασης της αγοράς ακινήτων, το 2016 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρονιά σταθεροποίησης και οριακής βελτίωσης, ενώ το 2017 αναδείχθηκε ως η χρονιά της ισχυρότερης ανάπτυξης.

Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 24% το 2017, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά και 132% σε σχέση με το 2013. Ο συνολικός αριθμός των συμβολαίων ανήλθε στα 8.734, που αποτελεί υψηλό οκταετίας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων ακινήτων το 2017 καταγράφηκε στη Λεμεσό και ανήλθε στο 36% των συνολικών πωλήσεων, με την Αμμόχωστο να παρουσιάζει, ωστόσο, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση, με ποσοστό 44%, ακολουθούμενη από τη Λευκωσία με 42%, τη Λεμεσό με 27% και την Πάφο με 23%.

Η Λευκωσία έκανε την έκπληξη στις κατασκευές

Έκπληξη αποτελεί η διαπίστωση ότι για το 2017, πρωταθλήτρια στην οικοδομική δραστηριότητα αναδεικνύεται η Λευκωσία, με την έκταση των αδειοδοτημένων οικοδομών να ανέρχεται στο 35% του συνόλου της επικράτειας, ενώ ακολουθεί η Λεμεσός με ποσοστό 24% και το υπόλοιπο 31% μοιράζεται ως εξής: Λάρνακα (13%), Πάφος (12%), Παραλίμνι (6%).

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο, που εξάγεται από την έρευνα της PwC, είναι η αύξηση της τάξης του 33% σε πωλήσεις προς αλλοδαπούς αγοραστές, με την Πάφο να διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι της Λεμεσού (36% έναντι 34%), τη Λάρνακα να ακολουθεί με ποσοστό 16%, ενώ Λευκωσία και Παραλίμνι βρίσκονται αμφότερες στο 7%. Την πρωτοκαθεδρία, πάντως, σε επίπεδο ετήσιας αύξησης των πωλήσεων σε σχέση με το 2016 καταλαμβάνει η Αμμόχωστος με 61%, ακολουθούμενη από την Πάφο (38%), τη Λεμεσό (33%), τη Λευκωσία (31%) και τη Λάρνακα (15%).

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές των ακινήτων

Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων, το 2017 όλοι οι δείκτες υποστηρίζουν ότι οι τιμές βρίσκονται σε τροχαία ανάκαμψη, αντικατοπτρίζοντας τα αυξημένα επίπεδα ζήτησης και προσφοράς στην αγορά ακινήτων. Ενδεικτική της αναπτυξιακής πορείας του κλάδου είναι και η αύξηση στον όγκο αδειών για νέες κατασκευές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η συνολική συνεισφορά της αγοράς των ακινήτων (real estate και κατασκευές) στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία κατά τομέα της οικονομίας ανήλθε στο 14%, αναδεικνύοντάς την ως τον τρίτο πυλώνα, με τους τομείς του τουρισμού, εμπορίου και μεταφορών να συνεισφέρουν συνολικά κατά 25% και τον τομέα των υπηρεσιών κατά 22%.

Δειτε Επισης

Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης
To κορυφαίο παγκοσμίως project της Property Gallery στο MIPIM 2024