284 αναπτύξεις εκμεταλλεύτηκαν τα πολεοδομικά κίνητρα

Σχεδόν 500 ήταν μέχρι στιγμής οι αιτήσεις στις πολεοδομικές αρχές στο πλαίσιο του σχεδίου παροχής πολεοδομικών κινήτρων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο το 2013, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται κυρίως στη Λεμεσό και στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Με πολεοδομική άδεια από τις πολεοδομικές αρχές εξουσιοδοτήθηκαν 284 συνολικά σχετικές με τα κίνητρα αναπτύξεις.

Σύμφωνα με απάντηση στη Βουλή του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, από την εφαρμογή του σχεδίου (29 Μαΐου 2013) μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2017, υποβλήθηκαν στις πολεοδομικές αρχές που υπάγονται στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως 492 συνολικά αιτήσεις για χορήγηση πολεοδομικής άδειας με σκοπό την αξιοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

Από τις 492 αιτήσεις, οι 203 αφορούν σε τουριστικές αναπτύξεις, 233 σε οικιστικές αναπτύξεις (κατά κύριο λόγο εντός τουριστικών ζωνών), 26 σε εμπορικές/γραφειακές αναπτύξεις και 30 σε άλλου τύπου αναπτύξεις.  

Σύμφωνα με τον Υπουργό, από τις αιτήσεις αυτές, οι 7 υποβλήθηκαν στο Επαρχιακό Γραφείο Λευκωσίας του Τμήματος, 129 στο Επαρχιακό Γραφείο Λεμεσού, 51 στο Επαρχιακό Γραφείο Λάρνακας, 68 στο Επαρχιακό Γραφείο Πάφου, 124 στο Επαρχιακό Γραφείο Αμμοχώστου και 113 στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος (όπου Πολεοδομική Αρχή είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως).

Ποιοι έδωσαν τις άδειες
Παράλληλα, εξουσιοδοτήθηκαν με σχετική πολεοδομική άδεια, από τις πολεοδομικές αρχές που υπάγονται στο Τμήμα αυτό, 284 συνολικά σχετικές με τα κίνητρα αναπτύξεις. Συγκεκριμένα, 41 πολεοδομικές άδειες χορηγηθήκαν από τον Διευθυντή του Τμήματος, 4 από τον Επαρχιακό Λειτουργό Λευκωσίας, 85 από τον Επαρχιακό Λειτουργό Λεμεσού, 42 από τον Επαρχιακό Λειτουργό Λάρνακας, 59 από τον Επαρχιακό Λειτουργό Πάφου, και 53 από τον Επαρχιακό Λειτουργό Αμμοχώστου.

Από την άλλη, απορρίφθηκαν/αποσύρθηκαν 24 συνολικά αιτήσεις, ενώ εκκρεμούν στις πολεοδομικές αρχές που υπάγονται στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως 184 πολεοδομικές αιτήσεις σχετικές με το σχέδιο παροχής πολεοδομικών κινήτρων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πετρίδης, η εξουσιοδότηση, με πολεοδομική άδεια, 284 συνολικά αναπτύξεων, με την αξιοποίηση των πολεοδομικών κινήτρων, αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας και της οικονομίας του τόπου, τόσο μέσω της άμεσης τόνωσης της οικοδομικής και της τουριστικής βιομηχανίας, όσο και μακροπρόθεσμα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση και βελτίωση του τουριστικού, κυρίως, προϊόντος, «αφού ο μεγαλύτερος όγκος της εξουσιοδοτηθείσας ανάπτυξης αφορά σε τουριστικές αναπτύξεις στις παράκτιες περιοχές».  

Τι γίνεται με τις αιτήσεις που εκκρεμούν
Ως προς τις εκκρεμούσες αιτήσεις, σημειώνεται ότι το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διεκπεραίωση τους, ώστε να προκύψουν περαιτέρω οφέλη από την εφαρμογή του σχεδίου.

Διευκρινίζεται ότι, τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν στις χορηγηθείσες πολεοδομικές άδειες και εκκρεμούσες πολεοδομικές αιτήσεις οι οποίες εξετάστηκαν/εξετάζονται από τις πολεοδομικές αρχές που υπάγονται στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως (Διευθυντής και Επαρχιακοί Λειτουργοί του Τμήματος), και δεν περιλαμβάνουν στοιχεία για αντίστοιχες αιτήσεις/αναπτύξεις που εξετάστηκαν/εξετάζονται από τις λοιπές πολεοδομικές αρχές (Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου).

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, για την υποβολή στοιχείων σχετικών με τα συγκεκριμένα οικονομικά ή άλλα παρεμφερή οφέλη/έσοδα τα οποία έχουν προκύψει από την εφαρμογή του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για την ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας, θα πρέπει να ερωτηθούν τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία και Τμήματα, όπως το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Καταληκτικά, σημειώνεται ότι έχει ζητηθεί η υποβολή στοιχείων και από τις υπόλοιπες πολεοδομικές αρχές.

Δειτε Επισης

Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Nέες ευκαιρίες σε κατοικίες και διαμερίσματα από την Altamira Real Estate
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους