Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Στις 28.000 οι εγκλωβισμένοι αγοραστές ακινήτων

Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας συνεχίζει να αναμένει από τις αρμόδιες αρχές, δημοτικές αρχές και έπαρχους, να εκδώσουν τα σχετικά πιστοποιητικά για αναπτύξεις που αφορούν εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει τίτλο ιδιοκτησίας, λόγω οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας ανάπτυξης γης από την οποία αγόρασαν το ακίνητο.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους είπε ότι το Κτηματολόγιο έχει αποστείλει στις αρμόδιες αρχές περίπου το 75% των περιπτώσεων εγκλωβισμένων ιδιοκτητών ακινήτων και αναμένει από τις αρχές αυτές την έκδοση σχετικών πιστοποιητικών.
 
Ο κ. Σωκράτους είπε ότι οι περιπτώσεις που αφορούν αναγκαστικές εκδόσεις τίτλων ιδιοκτησίας ανέρχονται στις 28.000 και σημείωσε ότι σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνονται και αναπτύξεις των οποίων εκκρεμεί η έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας τους μέχρι και 20 χρόνια.
 
«Θα πρέπει να αποφασίσουν οι αρμόδιες οικοδομικές αρχές. Θα πρέπει να εγκρίνουν αυτές τις αναπτύξεις με τα προβλήματα τους ή να δώσουν πιστοποιητικά όχι κατ' ανάγκη έγκρισης», τόνισε ο κ. Σωκράτους.
 
Ο Διευθυντής του Κτηματολογίου είπε ότι σήμερα, η νομοθεσία δίδει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές (δημοτικές αρχές και Έπαρχους) να εκδώσουν τρεις μορφές πιστοποιητικών ανάλογα με την κατάσταση που βρίσκεται η κάθε ανάπτυξη.
 
Πρόσθεσε ότι αυτές οι μορφές πιστοποιητικών είναι το πιστοποιητικό έγκρισης, το πιστοποιητικό με παρατηρήσεις (σημείωση) και το πιστοποιητικό με απαγόρευση.
 
Ο κ. Σωκράτους εξήγησε ότι το πιστοποιητικό έγκρισης δίδεται στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αρμόδιας αρχής, το πιστοποιητικό με παρατηρήσεις δίδεται όταν η ανάπτυξη έχει παρατυπίες, οι οποίες δεν είναι ουσιαστικές και το πιστοποιητικό με απαγόρευση δίδεται όταν η ανάπτυξη έχει σοβαρά θέματα, που άπτονται της υγείας και της ασφάλειας ή υπάρχει σοβαρή παραβίαση ανέσεων τρίτων ατόμων.
 
«Εκείνο, όμως, που οφείλει να κάνει η αρμόδια αρχή είναι να επιλέξει μεταξύ των τριών περιπτώσεων και να εκδώσει το ανάλογο πιστοποιητικό», υπογράμμισε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους, όταν η αρμόδια αρχή εκδώσει το πιστοποιητικό τότε το Κτηματολόγιο θα προχωρήσει στην έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας πάνω στον οποίο θα αντανακλάται εκείνο που αναφέρει στο πιστοποιητικό η αρμόδια αρχή.
 
Σε σχέση με το πως προέκυψε αυτή η κατάσταση, ο κ. Σωκράτους είπε ότι με βάση το σύστημα που επικρατούσε παλαιότερα ο ντιβέλοπερ είχε πάντα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας και αν ήθελε αυτός, κινούσε τη διαδικασία για την έκδοση τίτλου, ενώ και οι μηχανισμοί που υπήρχαν για να τον ελέγξουν δεν λειτουργούσαν σωστά.
 
Αναφορικά με την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας νέων αναπτύξεων, που κατατίθενται καθημερινά στο Κτηματολόγιο, ο κ. Σωκράτους είπε ότι υπάρχει ένας επιταχυνόμενος ρυθμός αύξησης των αιτήσεων και με βάση τα στοιχεία η ανάπτυξη βρίσκεται στα επίπεδα λίγο πριν από την κρίση.
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Κτηματολόγιο παρά τις ανάγκες που έχει για αύξηση του προσωπικού του, μπορεί και ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης