Ανεβαίνουν κι άλλο οι τιμές κατοικιών

Συνεχίζεται η σταδιακή ανάκαμψη των τιμών κατοικιών, καθώς για περισσότερο από έναν χρόνο καταγράφεται οριακή αύξηση. Ο δείκτης τιμών κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος αφορά οικίες και διαμερίσματα, κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2017 για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο. 

Ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων σημείωσε αύξηση 0,5%, ενώ ο δείκτης τιμών οικιών αυξήθηκε κατά 0,3%. Την ίδια ώρα, ανά επαρχία, όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά, με εξαίρεση τα διαμερίσματα στην Αμμόχωστο και τις οικίες στην Πάφο. 

Σε Λευκωσία και Λεμεσό οι παραπάνω αυξήσεις
Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2017 κατά 1,4%. Ετήσιες αυξήσεις καταγράφηκαν στην πλειονότητα των κυρίως και των επί μέρους δεικτών, με τις υψηλότερες αυξήσεις να καταγράφονται στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. 

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, οι προοπτικές του τομέα των ακινήτων προδιαγράφονται ευοίωνες, καθώς οι άδειες οικοδομής και η ζήτηση για οικιστικά δάνεια καταγράφουν αύξηση, ενώ η κατασκευαστική δραστηριότητα συνεχίζει να ανακάμπτει. Ωστόσο, η πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στο δρόμο προς την πλήρη ανάκαμψη, ενώ είναι ακόμη αβέβαιη η επίδραση στην κτηματαγορά από την εφαρμογή του ΦΠΑ στα οικόπεδα το 2018.


Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών κατοικιών ανακάμπτει σταδιακά από το τρίτο τρίμηνο του 2016, καταγράφοντας τριμηνιαία αύξηση 0,4% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017. 

Οι τιμές διαμερισμάτων παρουσίασαν άνοδο για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, σημειώνοντας τριμηνιαία αύξηση 0,5%, ενώ οι τιμές οικιών παρουσίασαν άνοδο για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 0,3%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατοικιών σημείωσαν αύξηση 1,4% το τρίτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με 1,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Η συγκεκριμένη τάση αντικατοπτρίζει τις τιμές διαμερισμάτων που κατέγραψαν ετήσια αύξηση 3,7% και συγκρατείται από τη μικρότερη αύξηση της τάξης του 0,7% που κατέγραψαν οι τιμές οικιών.

Ανοδικά με εξαίρεση την Πάφο 
Σε τριμηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών σημείωσε αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Πάφου, στην οποία καταγράφηκε μείωση 0,8%. Αύξηση σημειώθηκε στις τιμές κατοικιών κατά 0,4% στη Λευκωσία, 0,6% στη Λεμεσό, 1% στη Λάρνακα και 1,1% στην Αμμόχωστο.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στον γενικό δείκτη τιμών κατοικιών ανά επαρχία, η πιο μεγάλη αύξηση καταγράφηκε και πάλι στη Λεμεσό, σε ποσοστό 2,6%. Αύξηση 1,3% κατέγραψε η Λευκωσία και 1,6% η Αμμόχωστος. 

Από την άλλη, στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου καταγράφηκαν ετήσιες μειώσεις 0,7% και 0,8%, αντίστοιχα. Οι τιμές διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες, με εξαίρεση την επαρχία Αμμοχώστου όπου καταγράφηκε οριακή μείωση 0,4%. Τριμηνιαία αύξηση 0,5% καταγράφηκε στην επαρχία Λευκωσίας και επαρχία Λεμεσού, 1,8% στη Λάρνακα, και 0,8% στην Πάφο. Παρόμοια εικόνα καταγράφηκε και στις τιμές οικιών, όπου όλες οι επαρχίες κατέγραψαν τριμηνιαίες αυξήσεις με εξαίρεση την επαρχία Πάφου όπου καταγράφηκε τριμηνιαία μείωση 0,9%. Τριμηνιαίες αυξήσεις της τάξης του 0,3% και 0,6% και 0,5% καταγράφηκαν στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, αντίστοιχα και στην επαρχία Αμμοχώστου καταγράφηκε αύξηση 1%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Πάφου, στην οποία καταγράφηκε ετήσια μείωση 3,9%. Ετήσια αύξηση 3,6% καταγράφηκε στη Λευκωσία, 6,4% στη Λεμεσό, 2,5% στη Λάρνακα και 1,7% στην Αμμόχωστο. Για τις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας οι συγκεκριμένες ετήσιες αυξήσεις ήταν μεγαλύτερες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Δειτε Επισης

Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας