Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Στα σκαριά τρία μεγάλα αναπτυξιακά έργα στα Λιβάδια

Εντός του 2018 αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες για τρία μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο Δήμο Λιβαδιών, που αφορούν την ανάπλαση του οδικού δικτύου στον πυρήνα του Δήμου, την αξιοποίηση των αντιπλημμυρικών καναλιών και τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στο χώρο του Λυκείου.

Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης ανέφερε ότι «ο Δήμος ανέθεσε σε ιδιωτικό οίκο την εργασία εκπόνησης κατασκευαστικών σχεδίων για την ανάπλαση του οδικού δικτύου. Το κόστος του έργου υπολογίστηκε γύρω στα 2.5 εκατομμύρια ευρώ,  θα ξεκινήσει τέλη 2018 με αρχές 2019 και αφορά πλήρη ανακατασκευή της Λεωφόρου Μακαρίου, με υπογειοποίηση υπηρεσιών, αλλαγή οδικού φωτισμού, κατασκευή πεζοδρομίων και δρόμων με κυβόλιθους».

Σημείωσε ότι «στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν συσσωρευμένα σε ακτίνα 500 μέτρων εκκλησία, πολιτιστικό κέντρο, μουσείο, πλατεία, τράπεζα, πάρκο με παιδότοπο, εμπορικά καταστήματα και άλλα».
 
Πρόσθεσε ότι «σε συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών μάς είχε αναφερθεί πως λαμβάνοντας υπόψη ότι το έργο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του εμπορικού άξονα και του πυρήνα του Δήμου, αναβαθμίζοντας έτσι και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, αποφασίστηκε όπως το έργο προϋπολογιστεί ως πολεοδομικό, στην κατηγορία αναπλάσεων, για την περίοδο 2019-2020».
 
Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά έργα στα κανάλια που διέρχονται διαμέσου της οικιστικής περιοχής του Δήμου Λιβαδιών, ο κ. Αρμένης απάντησε πως «το υφιστάμενο αντιπλημμυρικό έργο που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1980, διασχίζει το Δήμο Λιβαδιών και καταλήγει στη θάλασσα, αποσυμφορίζοντας από τα όμβρια ύδατα τις περιοχές από τα Λύμπια μέχρι το παραλιακό μέτωπο».
 
Ουσιαστικά, συνέχισε «πρόκειται για ημιτελές έργο, εφόσον μεταξύ άλλων, σε διάφορα σημεία της κοίτης του καναλιού λιμνάζουν νερά με συνεπακόλουθο την δημιουργία εστιών μόλυνσης, ενώ κάθε χρόνο το κράτος μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας δαπανά αρκετές χιλιάδες ευρώ για καθαρισμούς καλαμιών, αποβλήτων και άλλων αντικειμένων από το κανάλι. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τέλη του 2018, προϋπολογίζεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος του είναι διπλός, δηλαδή από τη μια επιδιόρθωση, βελτίωση και ολοκλήρωση του καναλιού (αναδιαμόρφωση και ανακατασκευή κοίτης, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης και άλλα) και από την άλλη ο εξωραϊσμός του».
 
Εξήγησε ότι «το έργο θα ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Σάββα και θα φτάνει μέχρι και τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας. Το έργο θα προϋπολογιστεί στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών για την περίοδο 2018 – 2021, νοουμένου ότι θα ετοιμαστούν τα κατασκευαστικά σχέδια, όλες οι απαραίτητες μελέτες και τα έγγραφα διαγωνισμού και θα εξασφαλιστούν και οι σχετικές εγκρίσεις από το Τμήμα Πολεοδομίας»
 
Για το άλλο μεγάλο έργο του Δήμου, δηλαδή το αθλητικό κέντρο που προγραμματίζεται στο χώρο του Λυκείου Λιβαδιών, ο Μάριος Αρμένης είπε ότι «με βάση τις πρόσφατες συναντήσεις και εξελίξεις για τη δημιουργία του έργου, φαίνεται ότι αυτό λαμβάνει σάρκα και οστά, αφού τον Ιανουάριο άρχισαν οι εργασίες που αφορούν την κατασκευή τριών γηπέδων, δηλαδή καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας και αντισφαίρισης. Το κόστος θα ανέλθει στις €225,453,50 συν ΦΠΑ και είναι συγχροδοτούμενο έργο κατά 85% από το Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και κατά 15% από το Δήμο Λιβαδιών».
 
Πρόσθεσε ότι «η διάρκεια του συμβολαίου είναι 6 μήνες και το έργο θα αποτελείται από τρία σύγχρονα ηλεκτροφωτισμένα γήπεδα κοινωνικού αθλητισμού με επιφάνεια από συνθετικό τάπητα και θα αποτελούν ένα πραγματικό στολίδι στο χώρο του Δήμου Λιβαδιών. Τα τρία γήπεδα θα χρησιμοποιούνται τόσο από τους μαθητές του Λυκείου όσον και από τους νέους των Λιβαδιών τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες».
 
Ερωτηθείς για την κάλυψη του κόστους ύψους 400 χιλιάδων ευρώ για την τοποθέτηση χορτοτάπητα στο γήπεδο του Λυκείου Λιβαδιών, ο Δήμαρχος είπε πως «ποσό 200 χιλιάδων ευρώ θα είναι χορηγία της κυβέρνησης, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξασφαλιστεί από τον ΚΟΑ υπό μορφή δανείου. Το έργο θα περιλαμβάνει αποδυτήρια, χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς, κερκίδες και κατασκευή έξι διαδρόμων ταρτάν (διάδρομοι για αγώνες στίβου) προκειμένου να τους χρησιμοποιούν και οι αθλητές του ΓΣΕ για την προπόνηση τους».
 
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «με την αποπεράτωση των τριών έργων, δηλαδή της ανάπλασης του οδικού δικτύου στον πυρήνα του Δήμου, της αξιοποίησης των αντιπλημμυρικών καναλιών και της δημιουργίας Αθλητικού Κέντρου στο χώρο του Λυκείου, θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των Δημοτών μας και θα δώσουν μια νέα όψη στα Λιβάδια».
 
Ο Μάριος Αρμένης ανέφερε επίσης ότι «ένα άλλο έργο που εγκρίθηκε φέτος από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι η ανέγερση και λειτουργία Περιφερειακού Ταχυδρομικού Γραφείου στα Λιβάδια που θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους δημότες και τους κατοίκους των γύρω Κοινοτήτων. Οι εργασίες ανέγερσης του Γραφείου θα ξεκινήσουν εντός του 2018 και αναμένεται ότι θα λειτουργήσει το 2019».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023
Κ. Ονησιφόρου: Οι εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τον τομέα των ακινήτων
Κ. Ιωάννου: Οι εξελίξεις στα ακίνητα, το νέο σύστημα αδειοδότησης και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης