Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Επικαιροποίηση μελέτης για Πέρα Πεδί ζητά η Βουλή

Για τις προγραμματιζόμενες αναπτύξεις σε δασική γη στο Πέρα Πεδί που αφορούν την κατασκευή και τη λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας και άλλων παρεμφερών αναπτύξεων και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενημερώθηκε την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Από την ενημέρωση διαφαίνεται, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών ότι υπάρχει ανάγκη για επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης καθώς έχουν διαφοροποιηθεί δεδομένα, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των εργαζομένων οι οποίοι, σύμφωνα με παραδοχή της εταιρείας, αντί για 60 θα είναι 300.
 
Κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρία ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου είπε ότι όλες οι απόψεις θα ληφθούν υπόψη πολύ σοβαρά και θα συναξιολογηθούν, εξηγώντας ότι οι αρμόδιες αρχές είναι εξειδικευμένες, η κάθε μία να εξετάσει τη πτυχή του θέματος που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της και απ’ εκεί και πέρα το Τμήμα Περιβάλλοντος αφού λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις των διάφορων αρχών θα τις συν-αξιολογήσει και θα τοποθετηθεί συνολικά.

Ο Εκπρόσωπος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Νίκος Νεοκλέους είπε ότι βασική έγνοια του ΤΑΥ είναι η αποφυγή της ρύπανσης του νερού του φράγματος του Κούρρη και πως οι όροι που θέτει το Τμήμα θα πρέπει να ικανοποιηθούν 100% για να συναινέσει στην ανάπτυξη.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Τάκης Τσιντίδης είπε ότι δεν έχει υπολογιστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός των πεύκων που υπάρχουν στη γη όπου προγραμματίζεται η ανάπτυξη και ότι αυτό θα γίνει με επίσκεψη στην περιοχή μέσα στις επόμενες μέρες. Σημείωσε ωστόσο ότι  ο μέσος αριθμός κορμών στα κρατικά δάση σε καλή κατάσταση διατήρησης είναι 127- 133 κορμοί ανά εκτάριο.
 
Μάλιστα ο κ. Τσιντίδης ανέφερε ότι το Τμήμα δεν έχει καταλήξει σε τελική απόφαση, αναφέροντας ότι ο λειτουργός ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρία της προηγούμενης βδομάδας δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να εκφράσει την τελική θέση του Τμήματος.

«Δεν έχουμε διαμορφώσει απόψεις. Για ένα τόσο μεγάλο έργο πρέπει να γίνει σύσκεψη με ανώτερους λειτουργούς για να παρθεί θέση. Επομένως πΏς μπορούμε να είμαστε κάθετοι;» είπε.

Υπέρ της πραγματοποίησης της ανάπτυξης τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, ο οποίος ανέφερε ότι περιβάλλον και ανάπτυξη είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

«Μπορεί να κοπούν κάποια δέντρα, αλλά στη θέση τους θα μπουν άλλα δέντρα, θα βοηθηθεί η τοπική οικονομία και κοινωνία» είπε.
 
ΔΗΣΥ: Ενόψει εκλογών η προσπάθεια συκοφάντησης
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρία η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι «είναι προφανές ότι η μόνη πολιτική πτυχή που υπάρχει σε όλη αυτή την εκστρατεία κατασυκοφάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο».
 
«Τίποτε άλλο», πρόσθεσε.
 
ΑΚΕΛ: Πιο θολό το τοπίο
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν στη σημερινή συνεδρία θόλωσαν περισσότερο το τοπίο και δημιούργησαν νέες εύλογες υποψίες. Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο η εταιρεία παραδέχτηκε ότι αγόρασε το τεμάχιο και από συγγενείς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ουσιαστικά χωρίς να το χρειάζεται, απλά γιατί, διέθεταν όπως είπαν, κεφάλαια.
 
Σημείωσε επίσης πως ενώ η περιβαλλοντική μελέτη προέβλεπε το μέγιστο 60 θέσεις εργασίας η εταιρεία σε μια προσπάθεια να πείσει για τα οφέλη προς τις κοινότητες αποκάλυψε ότι προβλέπονται 300 θέσεις εργασίας. «Αυτό συγκρούεται με την περιβαλλοντική μελέτη, την αλλοιώνει και επιδεινώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», εξήγησε ο κ. Κέττηρος, υποδεικνύοντας πως απαιτείται ως εκ τούτου νέα περιβαλλοντική μελέτη βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.
 
Είπε ακόμη ότι το Κτηματολόγιο επικαλούμενο προσωπικά δεδομένα δεν απάντησε ουσιαστικά σε καμία ερώτηση, με την εταιρεία που εκπροσωπούσε την εταιρεία που προγραμματίζει την ανάπτυξη να δίνει τελικά τα απαιτούμενα στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κέττηρος διερωτήθηκε κατά πόσο υπάρχει λόγος που το Κτηματολόγιο δεν έδωσε τα στοιχεία από τη στιγμή μάλιστα, όπως είπε, που το «πόθεν έσχες» του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δημοσιευμένο.
 
Οικολόγοι: «Εισβολή» στη φύση
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επανέλαβε το πόσο σημαντικό είναι να εξεταστούν προσεκτικά οι διάφορες πτυχές των κατασκευών καθώς πρόκειται για μια περιοχή η οποία είναι προστατευόμενη σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού του ποταμού Κούρη και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει τα υγρά απόβλητα να καταλήγουν στο νερό αλλά να γίνεται σωστή διαχείριση τους.
 
Ο κ. Θεοπέμπτου εξέφρασε επίσης έκπληξη για το γεγονός ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία δήλωσε σήμερα ότι δεν θα είναι 10 ή 50 ή 60 οι εργαζόμενοι που θα είναι εκεί αλλά 300. Κάτι που, όπως εξήγησε, σημαίνει σημαντική αύξηση των υγρών λυμάτων. «Επομένως θα πρέπει να αποσυρθεί η περιβαλλοντική μελέτη και να κάνουν μια μελέτη που θα είναι εμπεριστατωμένη και θα περιλαμβάνει τους σωστούς αριθμούς σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη».
 
Είπε ακόμη ότι η ανάπτυξη προγραμματίζεται σε κλίση εδάφους τέτοια που δυσκολεύει πάρα πολύ τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων αλλά και θα δημιουργήσει πολύ μεγάλη μετακίνηση χωμάτων όπως επίσης θα προκαλέσει κοπή μεγάλου αριθμού δέντρων. «Είναι μια εισβολή στη φύση» ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την αντίθεση του Κινήματος Οικολόγων σε τέτοιες ειδικές αναπτύξεις μέσα στη φύση.
 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Σταύρου έκανε λόγω για προσπάθεια αλλοίωσης των γεγονότων λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων της αντιπολίτευσης και ανέφερε πως φαίνεται ξεκάθαρα από τις εμπλεκόμενες αρμόδιες υπηρεσίες αν η ανάπτυξη είναι καθ’ όλα νόμιμη, επιζήμια στο περιβάλλον ή όχι.
 
«Αναμένουμε και κάποια πορίσματα από αυτές τις υπηρεσίες να έρθουν σύντομα», πρόσθεσε και ζήτησε «χωρίς λαϊκισμούς και σκοπιμότητες» η ανάπτυξη να προχωρήσει για αναβίωση της υπαίθρου που ψυχορραγεί.
 
Συνεργασία επενδυτή με αρμόδια τμήματα θέλει η κοινότητα
Ο Κοινοτάρχης τέλος Πέρα Πεδίου Λένας Μαρκαντώνης είπε ότι κατά τη συνεδρία τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους και ότι οι εκπρόσωποι των διάφορων τμημάτων τοποθετήθηκαν υπέρ της ανάπτυξης.
 
Ανέφερε επίσης ότι η θέση της Κοινότητας είναι να υπάρξει συνεργασία τους επενδυτή με τα αρμόδια τμήματα για αν ολοκληρωθεί η μελέτη και πάραυτα να δοθεί άδεια στον επενδυτή για να προχωρήσει με την ανάπτυξη.
 
Είπε ακόμη ότι θέση της Κοινότητας είναι πως αν η μελέτη δεν είναι σωστή τότε το έργο δεν θα πρέπει να προχωρήσει. «Αλλά αν η μελέτη είναι σωστή το έργο πάραυτα πρέπει να προχωρήσει» πρόσθεσε, ενώ έκανε και λόγο για κάποια λάθη στην υφιστάμενη μελέτη ζητώντας από τους μελετητές να βρουν τη λύση «καθώς είναι ένα έργο στήριξης της κοινότητας και της ορεινής Λεμεσού».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023