Καθυστερεί το lifting στο Τρόοδος

Μαρία Στυλιανού  08/11/2017 06:58
Καθυστερεί το lifting στο Τρόοδος

Καθυστερεί το lifting στο Τρόοδος

Μαρία Στυλιανού  08/11/2017 06:58
Παράταση για τους πρώτους δύο μήνες του 2018 φαίνεται να παίρνει η προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για αξιοποίηση κρατικής περιουσίας στην περιοχή του Τρόοδος. Παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών για προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού μέχρι το τέλος του 2017, διάφορα τεχνικά θέματα φαίνεται πως θα καθυστερήσουν την όλη διαδικασία. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, οι λόγοι της αλλαγής των χρονοδιαγραμμάτων του διαγωνισμού σχετίζονται με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραίτητων αδειών από τα Τμήματα Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος, ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί πολεοδομική βεβαιότητα για τον επενδυτή πριν την προκυριξη του διαγωνισμού. Την στιγμή αυτή εκκρεμεί η έκδοση πολεοδομικών βεβαιώσεων από τις εν λόγω υπηρεσίες. 

Διαβάστε ακόμα: Έτσι θα γίνει το lifting στο Τρόοδος
 
Το Υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να εξασφαλίσει εκ των προτέρων τις συγκεκριμένες άδειες, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη και λιγότερο χρονοβόρα η αξιοποίηση των επίμαχων υποστατικών/ακινήτων από τους επενδυτές, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν τη διαχείριση τους μέσω του επικείμενου διαγωνισμού. 
 
Τονίζεται ότι εξ αιτίας του ειδικού χαρακτήρα της περιοχής του Τροόδους, οι δυνατότητες αξιοποίησης του κάθε υποστατικού είναι συγκεκριμένες και συνεπώς πολύ περιορισμένες. Εξ’ ού και το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διευκολύνει κάπως τους επενδυτές, τουλάχιστον εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων τις πολεοδομικές βεβαιώσεις. 
 
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στο InBusinessNews ότι θα καταβληθεί επίσης προσπάθεια ώστε σε περιπτώσεις που θα καταστεί εφικτό, να δοθούν κάποιες παρεκκλίσεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 10%. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι δυνατότητες των επενδυτών στην αξιοποίηση των υποστατικών. 
 
Πάντως, παρά τον περιορισμένο χαρακτήρα αξιοποίησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων στο Τρόοδος, φορείς του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές, και όχι αποκλειστικά από Κύπριους. 
 
Αρχή με την Πλατεία του Τροόδους
Όπως ανέφερε σε παλαιότερο ρεπορτάζ του το InBusinessNews, ο πρώτος διαγωνισμός, θα αφορά αξιοποίηση κρατικής περιουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας του Τρόοδος, με τη μέθοδο της μακροπρόθεσμης μίσθωσης. Πιο συγκεκριμένα, στον πρώτο αυτό διαγωνισμό θα διατεθούν 51.000 m² γης και 5.919 m² χτισμένης περιοχής, εγκαταστάσεις οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία 190 κλινών (ξενοδοχειακών και οικιστικών). Οι διαγωνισμός θα αφορά μίσθωση της κρατικής περιουσίας, διάρκειας 33 χρόνων με δικαίωμα στον επενδυτή να ανανεώσει τη συμφωνία  για άλλα 33.
 
Εξάλλου, εντός του 2018 προγραμματίζεται η προκήρυξη δύο ακόμα διαγωνισμών και για άλλες περιοχές στα ορεινά της Κύπρου. Σε επενδυτές προγραμματίζεται, επίσης, να μισθωθεί κρατική περιουσία σε περιοχές όπως ο Σταυρός της Ψώκας, τα Πλατάνια και ο Αμίαντος, ενώ επιπλέον περιουσιακά στοιχεία θα προσφερθούν και από την Πλατεία του Τρόοδους.
 
Στόχος της απόφασης για διάθεση των εν λόγω κρατικών περιουσιακών στοιχείων είναι η αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους, η δημιουργία τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή, καθώς επίσης και η επίτευξη μακροπρόθεσμης βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων και της οικονομίας. Οι κυβερνώντες, βλέποντας τις προοπτικές για προσέλκυση ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος αποφάσισαν να διαθέσουν, μεταξύ άλλων, προς αξιοποίηση την πλατεία Τροόδους, κυβερνητικές κατοικίες, το μεταλλείο Αμιάντου και το γεωπάρκο μέσω μακροχρόνων συμβάσεων.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας