Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο για την Λεωφόρο Τσερίου

Σύσκεψη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου στο Προεδρικό Μέγαρο για το θέμα της ανάπλασης της Λεωφόρου Τσερίου στον Στρόβολο.

Διαβάστε ακόμα: Νέα πρόταση για τη Λεωφόρο Τσερίου με τρεις παραχωρήσεις
 
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Μεταφορών και Δικαιοσύνης, η Αστυνομία, ο Δήμαρχος Στροβόλου και εκπρόσωποι των κατοίκων και καταστηματαρχών της περιοχής.
 
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους τόνισε ότι η εμπλοκή του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα της ανάπλασης της Λεωφόρου ενισχύει την δυναμική για επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης και υπογράμμισε ότι ο Δήμος Στροβόλου θα μεταβεί στη συνάντηση με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των επηρεαζόμενων.
 
«Εμείς θέλουμε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση και μια λύση που να ικανοποιεί τις ανάγκες των καταστηματαρχών και των κατοίκων», υπογράμμισε ο Δήμαρχος και σημείωσε ότι “ύψιστη προτεραιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου είναι να μην θυματοποιηθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και κατά συνέπεια προτείνουμε να σχεδιαστεί ένας δρόμος ασφαλής και φιλικός που θα εξυπηρετεί όλους τους εμπλεκόμενους”.
 
Διαγραφή δανείων Δήμου με κρατική εγγύηση ύψους €4,39 εκατ.
Ο κ. Παπαχαραλάμπους χαρακτήρισε την απόφαση της Κυβέρνησης για την διαγραφή των χρόνιων συσσωρευμένων δανείων των Δήμων ευχάριστη εξέλιξη για τα δημαρχεία στα οποία θα δώσει μια οικονομική ανάσα.
 
Ανέφερε ότι οι περίπου €300.000 (δόση και τόκους δανείων με κρατική εγγύηση) που εξοικονομεί για φέτος ο Δήμος Στροβόλου από την απόφαση της Κυβέρνησης «θα αξιοποιηθούν όσο πιο κατάλληλα γίνεται, με δεδομένο τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε για να ισοσκελίσουμε τον ετήσιο προϋπολογισμό και να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες ανάγκες και προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού του προϋπολογισμού».
 
Ο Δήμαρχος Στροβόλου είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο να χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού για την αγορά υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας στον οποίο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
 
Είπε ακόμη ότι θα εισηγηθεί επίσης όπως ένα άλλο σημαντικό ποσό χρησιμοποιηθεί για την αγορά υπηρεσιών για τεχνικά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον όγκο εργασίας που έχει συσσωρευθεί στο Δημαρχείο λόγω της υποστελέχωσης του συγκεκριμένου τμήματος που ασχολείται με την έκδοση αδειών οικοδομής στους δημότες.
 
Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαχαραλάμπους εξέφρασε την ανάγκη κόμματα και Κυβέρνηση να προχωρήσουν το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί εκκρεμούν πολλά θέματα, όπως είπε, και τα πλείστα δημαρχεία – όχι ο Στρόβολος - βρίσκονται στον αναπνευστήρα.
 
Σημείωσε, πάντως, ότι ο Δήμος Στροβόλου είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις και δεν διαθέτει μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία, που εξασφάλισε το ΚΥΠΕ, ποσό ύψους €299.802 (ετήσια δόση και τόκοι δανείου) θα εξοικονομήσει ο Δήμος Στροβόλου από τον ετήσιο προϋπολογισμό του 2017 ως αποτέλεσμα της απόφασης της Κυβέρνησης για διαγραφή των χρόνιων συσσωρευμένων δανείων των Δήμων που φέρουν κρατική εγγύηση.
 
Συνολικά, ο Δήμος θα επωφεληθεί για το ποσό των €4.394.243 (υπόλοιπο δανείων στις 30 Ιουνίου του 2017) πλέον τόκους για κάθε έτος μέχρι το 2031.
 
Αυτό το ποσό αφορά τρία δάνεια που σύναψε ο Δήμος Στροβόλου το 2007 με κρατική εγγύηση για πολεοδομικά έργα.
 
Μετά την διαγραφή του ποσού αυτού, οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου Στροβόλου θα περιοριστούν στα €18.374.785 που αφορούν δύο δάνεια που σύναψε ο Δήμος χωρίς κρατική εγγύηση.
 
Το υπόλοιπο του ενός από τα συγκεκριμένα δύο δάνεια, το οποίο συνάφθηκε το 2010 από την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, ανερχόταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 στα €13.887.239 με επιτόκιο 3,50% και αφορούσε δάνειο για πολεοδομικά έργα.
 
Το υπόλοιπο του δεύτερου δανείου ανερχόταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 στα €4.487.546 και αφορούσε δάνειο που συνάφθηκε το 2011 από την Societe Generale με επιτόκιο 3,37% και αφορούσε συντήρηση, αποκατάσταση και ανακαίνιση παλιού δημαρχείου και μετατροπή σε πολιτιστικό κέντρο/δημοτική βιβλιοθήκη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση