Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Οι μαρίνες της Κύπρου

Μια μαρίνα για κάθε παραλιακή πόλη της Κύπρου στοχεύουν τα φιλόδοξα πλάνα κατασκευής μαρίνων στην Κύπρου που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, με εξαίρεση την πόλη της Λάρνακας λόγω ύπαρξης διαφωνιών. Οι σχεδιασμοί για ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο, αφού προϋπήρχαν, απλά είχαν παγοποιηθεί λόγω της κρίσης και επανέρχονται τώρα μετά και την αδειοδότηση, την προκήρυξη και κατακύρωση τους σε συγκεκριμένες εταιρείες-κοινοπραξίες. 

Σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη θα επιφέρουν για κάθε πόλη η υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων, ενώ θα δημιουργηθούν και οι κατάλληλες υποδομές για ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού.

Παράλληλα, με τη λειτουργία των μαρίνων θα προκύψει σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας τόσο στους τομείς εξυπηρέτησης των ιδιοκτητών σκαφών, όσο και στους τομείς στελέχωσης της εμπορικής ανάπτυξης των μαρίνων.

Το ΙnBusinessNews επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις μαρίνες που θα ανεγερθούν στην Κύπρο, κάνοντας αρχή με το Limassol Marina που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2014.

Μαρίνα Λεμεσού

Η Μαρίνα Λεμεσού έχει ανεγερθεί δίπλα από το παλιό λιμάνι Λεμεσού και λειτουργεί επίσημα από τον Ιούνιο του 2014 ενώ το 2013 δέχθηκε τα πρώτα σκάφη. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που έχουν κατασκευαστεί στην Κύπρο, ενώ σύντομα αναμένονται και οι εργασίες ανάπτυξης της δεύτερης φάσης του έργου. 

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το 85% των έργων και περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μαρίνα με χωρητικότητα τα 650 σκάφη (μήκους 6 μέτρων μέχρι 110 μέτρων), ενώ σε ό,τι αφορά κτιριακές εγκαταστάσεις υπάρχουν 211 πολυτελή διαμερίσματα και 74 επαύλεις με ιδιωτικές προβλήτες ή άμεση πρόσβαση στην παραλία. Παράλληλα, υπάρχει χώρος εστιατορίων, καταστημάτων, χώροι άσκησης και υπηρεσίες ευεξίας ενώ προσφέρονται ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες. 

Υπογραμμίζεται πως έχουν πωληθεί όλα τα διαμερίσματα που η κατασκευή τους έχει ολοκληρωθεί, ενώ πριν από δύο μήνες ανακοινώθηκε το πλάνο ανέγερσης 29 διαμερισμάτων του Nireas Residences, με το 70% έχει ήδη πωληθεί ή να έχει γίνει κράτηση. Σύμφωνα με Η υπεύθυνη μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων της μαρίνας Λεμεσού Σοφία Παρασκευά, η ζήτηση για εξασφάλιση κατοικίας ή διαμερισμάτων στην περιοχή της μαρίνας παραμένει υψηλό. Πρόσθεσε πως το έργο Peninsula Villas ολοκληρώθηκε πριν από μερικούς μήνες και το 70% της πρώτης φάση του έργου έχει πωληθεί. «Η δεύτερη φάση, the Island Villas, αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2017».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μαρίνα Λεμεσού από την πρώτη μέρα λειτουργίας της και καθημερινά προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, ενώ για την αγορά διαμερισμάτων στην περιοχή, η Μαρίνα προσέλκυσε το ενδιαφέρον επενδυτών από 18 διαφορετικές εθνικότητες.

Μαρίνα Αγίας Νάπας

Το πρώτο μέρος των κατασκευαστικών έργων της Μακρόνησος Μαρίνα ανατέθηκε στην ελληνική εταιρεία TΕΡΝΑ ΑΕ, από την εταιρία M.M Makronisos Marina Ltd (στην οποία συμμετέχουν με 80% ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Naguib Sawiris και με 20% η εταιρεία Καραμοντάνης). 

Η επένδυση για τη Μακρόνησος Μαρίνα ανέρχεται στα €220 εκατ. και μετά την υπογραφή των συμβολαίων, ο θεμέλιος λίθος αναμένεται να κατατεθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αναμένεται πως οι εντός θαλάσσης εγκαταστάσεις της μαρίνας Αγίας Νάπας θα είναι έτοιμες σε τρία χρόνια ενώ οι εκτός θαλάσσης επενδύσεις σε πέντε χρόνια. 

Σε ό,τι αφορά την οικιστική ανάπτυξη, θα υπάρχουν 30 πολυτελέστατες βίλες, καθώς επίσης και 25ώροφη πολυκατοικία με 68 πολυτελή διαμερίσματα, με θέα τη θάλασσα. Εντυπωσιακό επίσης θα είναι και το ημικυκλικό εμπορικό κέντρο με εμβαδόν 5.000 τετραγωνικών μέτρων στο οποίο θα στεγάζονται εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα, καφετέριες, ενώ η μαρίνα θα μπορεί να φιλοξενήσει 600 σκάφη και θα προσφέρονται υπηρεσίες επισκευών. Το έργο περιλαμβάνει και γραφειακούς χώρους 2.000 τετραγωνικών μέτρων για εξυπηρέτηση των αναγκών της μαρίνας και περίπου 850 χώρους στάθμευσης.

Μαρίνα Πάφου

Στην κοινοπραξία «Poseidon Grand Marina of Paphos» ανατέθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου η κατασκευή της μαρίνας Πάφου η οποία θα είναι χωρητικότητας 1.000 σκαφών και θα περιλαμβάνει πέραν των 42.000 τετραγωνικών μέτρων οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων. Το συνολικό κόστος για την κατασκευή του έργου αναμένεται να ανέλθει στα €400 εκ. 

Σε σχέση με τη μαρίνα Λεμεσού, η μαρίνα Πάφου παρουσιάζει αρκετές διαφορές καθώς η οικιστική ανάπτυξη θα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στη θάλασσα. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται 12 πλωτά εστιατόρια, τα οποία θα είναι προσβάσιμα διαμέσου γέφυρας και παραδοσιακής βάρκας. 

Μαρίνα Παραλιμνίου

Στην εταιρεία PMV Maritime Holdings Ltd κατακυρώθηκε η προσφορά για την κατασκευή και διαχείριση της μαρίνας Παραλιμνίου. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα €110 εκατ. και θα κατασκευαστεί στην περιοχή του αλιευτικού καταφυγίου Αγίου Νικολάου, στο Παραλίμνι και βάσει των συμβολαίων, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στα μέσα του 2017. 

Πρόκειται για μια μικρή και ευέλικτη μαρίνα, δυναμικότητας 300 σκαφών και θα περιλαμβάνει οικιστικές, τουριστικές και εμπορικές αναπτύξεις. Σημειώνεται πως το όλο έργο θα ενσωματωθεί πλήρως με το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής του Πρωταρά. 

Μαρίνα Λάρνακας 
Στο περίμενε παραμένει η κατασκευή μαρίνας στην περιοχή της Λάρνακας καθώς ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Ζήνων η οποία αρχικά είχε επιλεγεί μέσω διαγωνισμού για διαχείριση του λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας. 

Σε πρόσφατη παρουσίαση της μελέτης του διεθνούς οίκου E&Y για ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, επισημάνθηκε πως θα πρέπει να γίνει ανάπλαση όλου του μετώπου του λιμανιού της Λάρνακας, με ελλιμενισμό μεγαλυτέρων σκαφών, αφού υπάρχει η θέληση να αναπτυχθούν άλλες λειτουργίες του λιμανιού όπως π.χ. τα κρουαζιερόπλοια.

Αναφορικά με τη μαρίνα, η μελέτη προβλέπει τον ελλιμενισμό 700 σκαφών, τη δημιουργία χερσαίων χώρων συντήρησης και επισκευής σκαφών, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία γραφείων, καταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτηρίων και το κτίσιμο οικιών και ξενοδοχείου πέντε αστέρων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής μελέτης στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016, να προκηρυχθούν προσφορές εντός του 2017 και οι εργασίες να αρχίσουν εντός του 2018.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση ακίνητα ιδανικά για επένδυση
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Επιτυχής η παρουσία του ομίλου Λεπτός στην MIPIM 2024
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις
Η επιχειρηματικότητα, η εξαγγελία Προύντζου για το ΣΟΠΑΖ και ο στόχος που θέτει για τραμ στη Λεμεσό ο Αρμεύτης
N. PSARAS CONSTRUCTION CO: Γυναίκα προς γυναίκα
B.Scott: Αναγκαιότητα η υιοθέτηση ολιστικής προσέγγισης στους Οργανισμούς
Altamira Real Estate: Επενδυτική ευκαιρία με βιομηχανικό τεμάχιο στην Αγία Βαρβάρα Πάφου
Ι. Χαραλάμπους: Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές και ο μετασχηματισμός του 2023