Ανακάμπτουν ομαλά οι κατασκευές

Στα ίδια περίπου επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα παρέμειναν οι άδειες οικοδομής τον Μάιο, αυξανόμενες οριακά, την ώρα που ο κατασκευαστικός τομέας εξακολουθεί να δείχνει σημάδια ανάκαμψης, έπειτα από τη ραγδαία επιδείνωση που δέχθηκε τη διετία 2013 – 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά τον Μάιο του 2016 ανήλθε στις 440 έναντι 437 τον Απρίλιο. Η συνολική αξία των εν λόγω αδειών έφθασε τα 102,7 εκατ. ευρώ και το συνολικό εμβαδόν τις 84.700 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, την ώρα που αναμένεται να ανεγερθούν 278 οικιστικές μονάδες.

Αισιόδοξοι οι εργολάβοι - οικοδόμοι
Την ίδια ώρα, την οριακή ανάκαμψη διαπιστώνουν και οι εκπρόσωποι του κατασκευαστικού τομέα, βλέποντας αύξηση των πωλήσεων και των έργων που εκτελούνται. Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Κώστας Ρουσιάς σημειώνει ότι καταγράφεται αύξηση τόσο στα συμβόλαια στις κατασκευές όσο και στην οικοδομική βιομηχανία γενικότερα. 

Συγκεκριμένα, βάσει των εκτιμήσεων της ΟΣΕΟΚ, η αύξηση των συμβολαίων την περίοδο Φεβρουαρίου – Ιουλίου του 2016 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αγγίζει το 18%, έπειτα από έναν πτωτικό Ιανουάριο. «Παρόλο που σε απόλυτους αριθμούς οι αυξήσεις δεν είναι μεγάλη, καθώς η οικονομία εξακολουθεί να είναι μαζεμένη και ο κατασκευαστικός τομέας είχε να αντιμετωπίσει τη ραγδαία ύφεση του 2013 και του 2014, εντούτοις ο κλάδος συνεχίζει να ανακάμπτει από το 2015», επισημαίνει ο κ. Ρουσιάς.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η αύξηση της συμμετοχής και συνεισφοράς του κράτους στα αναπτυξιακά έργα, σε δήμους και σε κοινότητες, με σταδιακή απελευθέρωση κονδυλίων, εξηγώντας, ωστόσο, ότι η Ομοσπονδία δεν παραβλέπει το γεγονός ότι αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου παραμένουν άνεργοι, με τις ανανεώσεις των αδειών εργοληπτών να είναι μειωμένες.

Αυξήθηκε ο αριθμός, μειώθηκε η αξία
Στο 6% ανήλθε η αύξηση του αριθμού των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016, φτάνοντας στις 2.156 σε σύγκριση με 2.034 την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Η συνολική αξία των αδειών αυτών υποχώρησε κατά 8,4% στα 400,7 εκατ. ευρώ έναντι 437,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Παράλληλα, το συνολικό εμβαδόν μειώθηκε κατά 5,3% στα 363.972 τ.μ. έναντι 384.462 τ.μ. το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε το πρώτο πεντάμηνο του 2016 αύξηση της τάξης του 2,4%, φτάνοντας στις 1.340 σε σχέση με 1.308 το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Άνοδος παντού πλην της Πάφου
Ανεβασμένος είναι ο αριθμός των αδειών οικοδομής σε όλες τις επαρχίες, πλην της Πάφου στην οποία την πρώτη πενταμηνία εκδόθηκαν 318 άδειες έναντι 381 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λευκωσία, με αύξηση 9,4% και 855 άδειες οικοδομής σε σύγκριση με 781 το αντίστοιχο περσινό πεντάμηνο.

 Άνοδος 15,4% καταγράφηκε και στην επαρχία Λεμεσού, στην οποία εκδόθηκαν 567 άδειες οικοδομής έναντι 491, ενώ αύξηση 13,4% σημειώθηκε στην επαρχία Λάρνακας, με 304 άδειες οικοδομής σε σχέση με 268 το πρώτο πεντάμηνο του 2015. Σταθερές παρέμειναν οι άδειες οικοδομής στην επαρχία Αμμοχώστου, φτάνοντας στις 113 σε σχέση με 112 το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015. 

Σημειώνεται, από τις συνολικά 2.156 άδειες οικοδομής της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2016, οι 1.131 αφορούσαν τις αστικές περιοχές ενώ οι υπόλοιπες 1.025 αφορούσαν τις αγροτικές περιοχές. 

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι