Astrobank: Μονόδρομος για τις επιχειρήσεις η τεχνολογική εξέλιξη

Για όλες τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μικρομεσαίων (ΜμΕ), η τεχνολογική εξέλιξη αποτελεί μονόδρομο ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, αναφέρει, σε συνέντευξή της η Executive Director - Head, Corporate, SME and Shipping της Astrobank, Εύη Ρωσσίδου Αντωνιάδου.

«Από το λιανικό εμπόριο, έως τους ελεύθερους επαγγελματίες που στοχεύουν σε νέες αγορές, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι πρωταρχικής σημασίας εργαλείο» εξηγεί περαιτέρω.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η η AstroBank βρίσκεται δίπλα στις ΜμΕ, παρέχοντας τα ανάλογα εργαλεία και διατηρώντας ξεχωριστό τμήμα με ειδικευμένο προσωπικό.

«Μπορώ να απαριθμήσω κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, όπως είναι η χρηματοδότηση για αναπτυξιακές ανάγκες, κεφάλαιο κίνησης, χρηματοδότηση εισαγωγών, πιστοδοτικά προϊόντα για κάλυψη αναγκών συναλλακτικού κυκλώματος, όπως είναι η έκδοση εγγυητικών επιστολών και ενέγγυων πιστώσεων, καθώς και καινοτόμα διαδικτυακά κανάλια εξυπηρέτησης» πρόσθεσε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Εύης Ρωσσίδου Αντωνιάδου.

Ποιος ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην κυπριακή οικονομία;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Κύπρο κατέχουν σημαντική θέση στην κυπριακή οικονομία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ξεχωρίζουν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Είναι εκ των βασικών πυλώνων της οικονομίας αφού, με ποσοστό γύρω στο 80%, παράγουν προστιθέμενη αξία και παράλληλα εργοδοτούν μεγάλο αριθμό ατόμων.

Πιστεύω πως αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι παραδοσιακά η επιχειρηματικότητα στο νησί αναπτυσσόταν μέσα από οικογένειες, κυρίως στον τομέα του λιανεμπορίου καθώς και λόγω του μικρότερου μεγέθους της αγοράς της Κύπρου.

Πανδημία και μετέπειτα πόλεμος στην Ουκρανία και γεωπολιτικές εξελίξεις, έχουν επηρεάσει το χρηματοοικονομικό περιβάλλον των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι ΜμΕ;

Ευτυχώς στην Κύπρο ήταν σχετικά μικρός ο αριθμός των ΜμΕ που ανέστειλαν τις εργασίες τους κατά τις πολύ πιεστικές περιόδους καραντίνας που επιβλήθηκαν το 2020 και το 2021, ως μέτρα κατά την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19. Σε αυτό βοήθησε σίγουρα και το μορατόριουμ στις δόσεις δανείων αλλά και το γεγονός ότι πλέον οι επιχειρήσεις, μετά την οικονομική κρίση του 2013, ήταν υποχρεωμένες να στηρίζονται σε πραγματικά κεφάλαια και όχι σε κεφάλαια που προέρχονταν από δανεισμούς.

Δυστυχώς, όμως, ενώ όλοι αναμέναμε να πάρει ανάσες η οικονομία, ήρθε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, με τις πολλές και αλλεπάλληλες αρνητικές επιδράσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού, στην ενέργεια, τον τουρισμό, τον πληθωρισμό κ.α., κρατώντας σαν άγκυρα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που περίμεναν με αισιοδοξία το 2023. Για το 2023, το ΑΕΠ, αν και μειωμένο σε σύγκριση με φέτος, αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο και να ανέλθει στο 2.5% περίπου.

Παρόλες τις πιθανές μελλοντικές προκλήσεις, εμείς έχουμε την εμπειρία, και τις γνώσεις για να εφαρμόσουμε συνετές πολιτικές που θα θωρακίσουν τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, επιτρέποντας τους να σταθούν γερά σε κάθε περιβάλλον.

Πρέπει να τονίσω ότι η AstroBank βρίσκεται πάντα κοντά στους πελάτες της παρέχοντας τα ανάλογα εργαλεία. Διατηρούμε ξεχωριστό τμήμα ΜμΕ, με ειδικευμένο προσωπικό και εισπράττουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη των πελατών μας. Μπορώ να απαριθμήσω κάποιες από αυτές τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, όπως είναι η χρηματοδότηση για αναπτυξιακές ανάγκες, κεφάλαιο κίνησης, χρηματοδότηση εισαγωγών, πιστοδοτικά προϊόντα για κάλυψη αναγκών συναλλακτικού κυκλώματος, όπως είναι η έκδοση εγγυητικών επιστολών και ενέγγυων πιστώσεων, καθώς και καινοτόμα διαδικτυακά κανάλια εξυπηρέτησης.

Πώς μπορεί η τεχνολογία να ενισχύσει τις ΜμΕ αλλά και να τις βοηθήσει ώστε να αναδείξουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα;

Πολλές ΜμΕ στην Κύπρο υποχρεώθηκαν από την πανδημία και το κλείσιμο των γραφείων, καταστημάτων, café κ.ά, να αναζητήσουν κανάλια διατήρησης της δραστηριότητάς τους μέσα από την τεχνολογία και τις online πωλήσεις ή και την εξ’ αποστάσεως εργασία.

Για παράδειγμα, ΜμΕ με εμπορικά καταστήματα στην Κύπρο, έχουν να ανταγωνιστούν διεθνείς κολοσσούς online πωλήσεων και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εκσυγχρονιστούν και να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις της εποχής. Τώρα τους παρουσιάζεται μία ευκαιρία στην τοπική αγορά , καθώς δεν έχουν το πρόβλημα στα logistics που αντιμετωπίζουν διεθνείς εταιρείες λόγω των καθυστερήσεων στις διεθνείς μεταφορές και πρέπει να το εκμεταλλευτούν.

Για όλες τις επιχειρήσεις, και για τις ΜμΕ, η τεχνολογική εξέλιξη είναι μονόδρομος για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Από το λιανικό εμπόριο, έως τους ελεύθερους επαγγελματίες που στοχεύουν σε νέες αγορές, η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι πρωταρχικής σημασίας εργαλείο.      

Ως AstroBank, νιώθουμε περήφανοι επειδή στηρίξαμε πολλές επιχειρήσεις στην Κύπρο σε αυτή τους την αναβάθμιση και χαιρόμαστε να τις βλέπουμε να διατηρούν και να αυξάνουν το δικό τους μερίδιο στην αγορά.

Εν μέσω των πληθωριστικών πιέσεων, πιστεύετε ότι η τεχνολογία μπορεί να σταθεί σύμμαχος των ΜμΕ προς αντιστάθμιση του κόστους και της ακρίβειας;

Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει λύσεις και για τη μείωση του κόστους λειτουργίας της κάθε επιχείρησης, με επακόλουθο τη δυνατότητα να διατηρούν ανταγωνιστικές τις τιμές τους στην αγορά. Οι εξοικονομήσεις μπορούν να γίνουν από την κατανάλωση ενέργειας, μέχρι τις ενοικιάσεις χώρων και την εξοικονόμηση χρόνου. Η τεχνολογία παρέχει πλέον και πράσινες λύσεις μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ενεργειακή Αναβάθμιση Εγκαταστάσεων (κτιρίων, καταστημάτων, γραφείων κ.λπ).

Εδώ να σημειώσουμε ότι  ως χώρα εξασφαλίσαμε περίπου €1 δισεκατομμύριο για υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι το 2026, στο οποίο περιλαμβάνονται σχεδόν €500 εκατομμύρια για πράσινες επενδύσεις. Παράλληλα, από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η AstroBank δημιουργεί πακέτα χρηματοδότησης συμπληρωματικά των επιδοτήσεων, για Ενεργειακή Αναβάθμιση και Ψηφιακό Μετασχηματισμό προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία και δυναμική για τους πελάτες της.

Πώς η Astrobank στηρίζει τις ΜμΕ;

Ήδη έχω αναφέρει κάποιες υπηρεσίες και προϊόντα στήριξης των ΜμΕ από την AstroBank, τομέα στον οποίο νιώθουμε πως έχουμε ιδιαίτερη εξειδίκευση και εμπειρία.

Όμως θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στη χρηματοδότηση έργων και επιχειρήσεων για πράσινες επενδύσεις έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία, και σε συνδυασμό με την άριστη στελέχωση και εξειδίκευση των ανθρώπων μας, πετύχαμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας πολύ γρήγορες διαδικασίες και πολύ ευνοϊκούς όρους.

Στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και πολλές ΜμΕ μας προτιμούν σε ό,τι σχετίζεται με ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, γραφείων, και εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο πράσινης και κοινωνικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με ποιοτικές επιλογές και λύσεις, υιοθετώντας κριτήρια ESG (περιβάλλον, κοινωνική συνοχή, διακυβέρνηση).

Θέλω ακόμη να σταθώ στο γεγονός ότι και για τις ΜμΕ, το Corporate Division της  AstroBank είναι στελεχωμένο με έμπειρους ανθρώπους, οι οποίοι μέσα από την πελατοκεντρική κουλτούρα της Τράπεζάς μας, βρίσκονται κοντά στους πελάτες αντιμετωπίζοντας τους ως μονάδες και όχι ως ένα γενικό σύνολο, ώστε να καλύπτουμε ξεχωριστά της εξατομικευμένες ανάγκες τους. Αρκεί μόνο να σημειώσω ότι η κάθε επιχείρηση εξυπηρετείται από ένα λειτουργό Επιχειρηματικών Σχέσεων (Corporate Relationship Manager) ο οποίος βρίσκεται σχεδόν σε καθημερινή επικοινωνία με τους πελάτες του, για να ακούει, να συμβουλεύει και να υλοποιεί.

Η AstroBank διατηρεί Corporate Banking Units σε Λευκωσία, Λεμεσό/Πάφο, και Λάρνακα/Αμμόχωστο και ξεχωριστό SME Unit, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με κεντρικά γραφεία στη Λεμεσό και παραρτήματα σε όλες τις πόλεις.

Δειτε Επισης

Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας
Η Huawei απένειμε τις υποτροφίες για το πρόγραμμα Seeds for the Future
Δημήτρης Σκουρίδης: Έτσι μετατρέπεται σε κέντρο τεχνολογίας η Κύπρος-Προβολή της χώρας μας στην Ιαπωνία