Κέντρα Αριστείας: Το στοίχημα της βιωσιμότητας και η χρηματοδότηση

Τη βιωσιμότητα των Κέντρων Αριστείας, την διακυβέρνηση τους, το επιχειρησιακό μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και την επικοινωνία προς τα έξω, ώστε να προσελκύσουν περισσότερη χρηματοδότηση για τη βιωσιμότητα τους, συζήτησαν συμμετέχοντες σε πάνελ, του 1ου πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κέντρων Αριστείας «European Teaming Conference», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. 

Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Καλυψώ Σέπου, Head of European Programmes Department, Research and Innovation Foundation. «Η βιωσιμότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα. Η χρηματοδότηση έρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια και κάποια από κρατικά. Αυτό όμως όσο τρέχει το πρόγραμμα. Τι γίνεται όμως όταν τελειώνει;» ρώτησε, θέτοντας το θέμα της συζήτησης.

Ο Patricio Ortiz De La Torre, Head of Sector, Widening Participation Unit, European Research Executive Agency (REA), μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Αριστείας για προσέλκυση χρηματοδότησης. «Στο τέλος της ημέρας, ο αντίκτυπος του προϊόντος είναι αυτό που θα μετρηθεί. Όχι το προϊόν», σχολίασε. Σημείωσε ακόμη ότι για τα κέντρα αριστείας είναι οι άνθρωποι που τα απαρτίζουν, που δίνουν αξία. Όσον αφορά την ανάγκη ενός σχεδίου στήριξης από την Κομισιόν, είπε ότι «γίνονται συζητήσεις για περισσότερη χρηματοδότηση, αλλά όχι για κάποιο σχέδιο».

Ο Ralf-Martin Soe, Founding Director, FinEst Centre for Smart Cities, αναφέρθηκε στις πρακτικές για καλύτερη βιωσιμότητα. Όπως ανέφερε, η κρατική χρηματοδότηση ήταν αρκετά μεγάλη και αυτό βοήθησε. «Το πρόβλημα ήταν ότι ενώ μας είχε δοθεί η χρηματοδότηση, αυτό δεν σήμαινε ότι θα βοηθούσε στην συνέχεια του προγράμματος σε βάθος χρόνου», σχολίασε. Είπε ότι είχαν δύο επιλογές, με την μία να είναι να προσελκύσουν χρηματοδότηση από τον ακαδημαϊκό τομέα και τα πανεπιστήμια, αλλά και από το κράτος.

Ο Jānis Ločs, Coordinator, BBCE CoE, στη δική του τοποθέτηση, ανέφερε: «Στο πρώτο έτος, έπρεπε να κάνουμε ένα επιχειρησιακό μοντέλο για να γίνουμε μελλοντικά ανεξάρτητοι». Σχετικά με το επικοινωνιακό κομμάτι, είπε ότι έπρεπε να λειτουργήσουν παράλληλα με δύο τρόπους. Ένας ήταν το κοινωνικό και η χρήση κρατικών πόρων, και δεύτερο η επικοινωνία με τις βιομηχανίες για άντληση κεφαλαίων.

Από πλευρά της, η Sylvia Ilieva, Director, GATE CoE, τόνισε τη σημασία των κρατικών χρηματοδοτήσεων για την παροχή δομών, ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον του Κέντρου Αριστείας.

«Θα χρειαστούν χώροι για Data, οι οποίοι θα ενισχύσουν την οικονομία δεδομένων. Στην Βουλγαρία δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτό, για να επιταχυνθεί η καινοτομία», επισήμανε. Μίλησε ακόμη για συνεργασίες με άλλες χώρες, όπως τη Σουηδία, αλλά και με επιχειρήσεις. «Πρέπει να είμαστε ορατοί», τόνισε ακόμη.

«Για την ορατότητα, δεν είναι μόνο το να φαίνεσαι, αλλά και να σε χρειάζονται», είπε ο Jan Ostřížek, Project manager, CETOCOEN CoE, τονίζοντας τη σημασία του να δημιουργείται η ανάγκη από τις βιομηχανίες για χρήση των Κέντρων Αριστείας.

Το συνέδριο διοργάνωσε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με συντονιστή την ΙΜΗ, στη Λεμεσό, συγκεντρώνοντας Κέντρα Αριστείας από όλη την Ευρώπη.

Σε αυτό βρέθηκαν ερευνητές από τα 25 Κέντρα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της Δράσης Teaming for Excellence του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία (Ε&Κ) «Ορίζοντας 2020»-6 από τα οποία εδρεύουν στην Κύπρο-, εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και φορείς, οργανισμοί και επαγγελματίες από το τοπικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Αριστείας ως προς τη βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, καθώς και η σημασία της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων για επιστροφή της Ευρώπης σε τροχιά ανάπτυξης και αποτελεσματική αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»