Κ. Κόκκινος: Με πολλές ιστορίες επιτυχίας στην καινοτομία η Κύπρος

Σε μέτρα τα οποία δίνουν ώθηση και γεφυρώνουν το χάσμα της καινοτομίας στην Ευρώπη, δίνει έμφαση η Κύπρος, τόνισε ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος κατά την ομιλία του στο 1ο πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κέντρων Αριστείας «European Teaming Conference»

Ο κ. Κόκκινος, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο συνέδριο εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό το συνέδριο θα χρησιμεύσει ως μια μοναδική πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και για τη διερεύνηση ευκαιριών για συνεργασία και συνέργειες που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μεγάλο χρονικό διάστημα -για επιτυχία και βιωσιμότητα για τα ίδια τα Κέντρα και για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά».

Όπως είπε, η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας. «Το νησί μας, αν και σχετικά νέος παίκτης στο χώρο, και παρά το μικρό του, φιλοξενεί πολλές ιστορίες επιτυχίας. Ιστορίες επιστημονικών ανακαλύψεων και επιχειρηματικών προσπαθειών. Επιτυχίες για τις οποίες είμαστε πραγματικά περήφανοι, οι οποίες αντικατοπτρίζονται και στα φετινά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας, όπου η Κύπρος εκτοξεύτηκε στα ύψη στην Κατηγορία Ισχυρών Καινοτόμων, καταλαμβάνοντας την 10η θέση στην Ευρώπη», σχολίασε.

Αναφέρθηκε στις κορυφαίες επιδόσεις όσον αφορά την κατά κεφαλήν απορρόφηση στο Horizon2020, αλλά και την πρόοδο στην καινοτομία κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας. Όπως τόνισε «ως Κυβέρνηση, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του τοπικού μας οικοσυστήματος Ε&Κ, οικονομικά και μη, ώστε να αναπτυχθούν και να ξεκλειδώσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Αυτό περιλαμβάνει το νέο Γραφείο Μεταφοράς Γνώσης που μόλις ξεκίνησε στο πλαίσιο του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας».

Στην ομιλία του υπογράμμισε πως «η Κύπρος, ως μία από τις «διευρυνόμενες χώρες», δίνει μεγάλη έμφαση σε μέτρα που στοχεύουν στη γεφύρωση του χάσματος καινοτομίας στην Ευρώπη. Και αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός αυτής της συνάντησης. Μέσα από παραγωγικές συζητήσεις μεταξύ των Κέντρων και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, μπορούμε όλοι μαζί να βρούμε λύσεις σε κοινές προκλήσεις και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης με γνώμονα τον αντίκτυπο. Το μυστικό βρίσκεται στην ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία. Και εμείς, ως Κύπρος, φιλοδοξούμε να σας παρέχουμε την πλατφόρμα για να το πετύχετε ακριβώς αυτό».

Το συνέδριο διοργανώνει το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με συντονιστή την ΙΜΗ, στη Λεμεσό, συγκεντρώνοντας Κέντρα Αριστείας από όλη την Ευρώπη. Σε αυτό βρέθηκαν ερευνητές από τα 25 Κέντρα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της Δράσης Teaming for Excellence του Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία (Ε&Κ) «Ορίζοντας 2020» – 6 από τα οποία εδρεύουν στην Κύπρο-, εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και φορείς, οργανισμοί και επαγγελματίες από το τοπικό οικοσύστημα Ε&Κ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Αριστείας ως προς την βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, καθώς και η σημασία της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων για επιστροφή της Ευρώπης σε τροχιά ανάπτυξης και αποτελεσματική αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Δειτε Επισης

Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης