Κυριάκος Κόκκινος: Θα γίνει ακόμη πιο strong innovator η Κύπρος

Την πεποίθηση πώς η Κύπρος θα βρίσκεται ακόμη πιο ψηλά στις επόμενες ετήσιες εκθέσεις European Innovation Scoreboard της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε ο Υφυπουργός Καινοτομίας και Έρευνας, Κυριάκος Κόκκινος.

Μιλώντας στο InBusinessNews, με αφορμή τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεση European Innovation Scoreboard 2022, σχολίασε για τη συνολική κατάταξη της Κύπρου στη 10η θέση πως «είναι μία πολύ τιμητική θέση για εμάς και η Κύπρος να είναι η μοναδική χώρα της Νοτίου Ευρώπης που κατατάσσεται ως strong innovator. Το αποτέλεσμα της έκθεσης είναι το αποτύπωμα της πολύ καλής δουλειάς που έχουμε κάνει στην επιχειρηματική καινοτομία. Η Κύπρος δείχνει ότι μπορεί να διεκδικήσει θέσεις».

Διαβάστε εδώ: Άλματα στην καινοτομία η Κύπρος-Στους Strong Innovators της Ευρώπης

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκινος, το αποτέλεσμα αυτό «δείχνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και είναι ένας από τους λόγους που ξένες εταιρείες επιλέγουν την Κύπρο σαν βάση και για αυτό έχουμε καθιερωθεί ως tech hub στη δική μας περιοχή».

Διαβάστε ακόμη:

Ωστόσο, κάποια από τα σημεία στην έκθεση δείχνουν πώς η Κύπρος χρήζει βελτίωσης. Απάντηση σε αυτό για τον Υφυπουργό Καινοτομίας, είναι η στροφή προς τις θετικές επιστήμες. «Για παράδειγμα», σημειώνει, «ένα σημείο που είναι χαμηλά έχει να κάνει με το ταλέντο. Πρέπει να γίνουν με άμεσες παρεμβάσεις και σε επίπεδο παιδείας, και αυτό δεν αφορά μόνο το Υπουργείο Παιδείας, έχει να κάνει με την κοινωνία και την οικογένεια για να ενθαρρύνει τους νέους προς τις θετικές επιστήμες».

Και τόνισε πώς: «Συνεχίζουμε με συστηματική δουλειά να βελτιώνουμε κάθε σημείο. Είμαι αισιόδοξος ότι στην επόμενη έκδοση θα είμαστε πιο ψηλά».

Καταλήγοντας ο κ. Κόκκινος ευχαρίστησε το οικοσύστημα την ομάδα του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας για τη δουλειά που έχει γίνει, προσθέτοντας πως «στην τελική ο αποδέκτης, η κοινωνία και η ανταγωνιστικότητα μας, είναι το αποτύπωμα που φαίνεται από αυτή την έρευνα».

Η έκθεση

Η έκθεση χωρίζει τις χώρες σε τέσσερις κατηγορίες: Στους Innovation Leaders, στους Strong Innovators, στους Moderate Innovators και στους Emerging Innovators. Η Κύπρος βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία των «δυνατών καινοτόμων» και κατατάσσεται στην 10η θέση, ευρισκόμενη  ανάμεσα στην Αυστρία, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου στην καινοτομία έφτασε το 37,9% από το 2015, και αποτελεί το μεγαλύτερο ρυθμό στην Ευρώπη (5,9%) από το 2021.

Η έκθεση για το European Innovation Scoreboard αποτυπώνει και παρέχει μία συγκριτική ανάλυση των επιδόσεων των κρατών-μελών της ΕΕ -και όχι μόνο- στο πεδίο της καινοτομίας, στη βάση 32 δεικτών μέτρησης υπό τις εξής 4 ενότητες: 1. Συνθήκες πλαισίου, 2. Επενδύσεις, 3. Δραστηριότητες Καινοτομίας, 4. Αντίκτυπος.

Η Κύπρος καταγράφει ψηλές αποδόσεις στους δείκτες «Public-private co-publications», «Innovative SMEs collaborating with others», «International scientific co-publications», «Population with tertiary education» και «Trademark applications», ενώ θεωρείται ηγέτιδα χώρα για τη διάσταση “Συνδέσεις” (Linkages) της Ενότητας 3 «Δραστηριότητες Καινοτομίας», καταγράφοντας την υψηλότερη απόδοση με 77% αύξηση από το 2015 έναντι 35% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Αντίθετα η χώρα μας χάνει όμως σε άλλους δείκτες, όπως για παράδειγμα οι δημοσιεύσεις με αναφορές, εταιρικές επενδύσεις, δαπάνες καινοτομίας εκτός Ε&Κ, επιχειρήσεις με παροχή εκπαίδευσης ICT, απασχόληση, καινοτόμα προϊόντα ΜμΕ, εξαγωγές αγαθών μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας και παραγωγικότητα στην απασχόληση.

Πιο κάτω ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας της έκθεσης για την Κύπρο:

 

 

 

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»