Έτσι αναπτύσσουν τις ψηφιακές δεξιότητες των δημόσιων λειτουργών

Έμφαση στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των στελεχών της Κυπριακής Δημόσιας Υπηρεσίας για την αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμιστικών πολιτικών, δίνει το τελευταίο διάστημα η Πολιτεία.

Αντιλαμβανόμενη ότι η ανάπτυξη και ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων θα υποβοηθήσει στην ομαλή υλοποίηση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας και θα ενισχύσει τη διοικητική ικανότητα των στελεχών και των Οργανισμών για προώθηση και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση βάζει μπρος προγράμματα καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν σε ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας σφαίρας.

Ανάμεσά τους και το έργο που υλοποιεί η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ) με τίτλο «Μαθησιακή Υποστήριξη της Εφαρμογής Διοικητικών Αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Έργο, που συνδράμει στις προσπάθειες για την ανάπτυξη δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης.

Σημαντικές πληροφορίες για το έργο δόθηακν κατά την παρουσίαση του προγράμματος στην Ημερίδα «Η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες των δημοσίων λειτουργών κλειδί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό». Το έργο, όπως αναφέρθηκε, συμπεριλαμβάνει την εισαγωγή νέων μηχανογραφικών συστημάτων, την εφαρμογή νέων πολιτικών και αυτοματοποιημένων διαδικασιών, ιδιαίτερα σε Τμήματα και Υπηρεσίες που έχουν άμεση επαφή με το κοινό.

Μάθηση, αλλαγή, αποτέλεσμα και το 2023

Το πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο «Απασχόληση, Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή» είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Μάρτιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023.

Ειδικό στόχο αποτελεί η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των δημόσιων υπαλλήλων στην χρήση των λογισμικών MS Word, Excel,  Powerpoint, Oultook, Access και Project, σε βασικό και προχωρημένο επίπεδο και  στην χρήση Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης καθώς και των Εργαλείων Τηλεκπαίδευσης, Τηλεργασίας και Ηλεκτρονικής Συνεργασίας,μέσω της παροχής εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Γενικό Σύνολο Επιλέξιμης Δημόσιας Δαπάνης ανέρχεται στα €540.000,00.

Σε δύο επίπεδα η εκπαίδευση

Στο πλαίσιο της παρουσίασης που πραγματοποίησαν οι Νίκος Μιλτιάδους, Λειτουργός Επιμόρφωσης Α΄, ΚΑΔΔ Άννα-Μαρία Καραμαλλάκη, Διευθύντρια στο Τμήμα Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρωπίνου Δυναμικού, EY Cyprus Advisory Services Limited και Στράτος Παναγίδης, Επιχειρησιακός Διευθυντής, Ακτίνα Λτδ, τονίστηκε ότι η ανάπτυξη των αναγκαίων ψηφιακών δεξιοτήτων στους δημόσιους υπαλλήλους εξαρτάται  από το είδος της εργασίας την οποία επιτελούν αλλά και από την ιεραρχική θέση την οποία έχουν στη δημόσια υπηρεσία. Ως εκ τούτου για την ικανοποίηση όλων των εκπαιδευτικών αναγκών τα πλείστα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και προσφέρονται σε δυο επίπεδα, βασικό και προχωρημένο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Σχεδιασμός του περιεχομένου των προγραμμάτων γίνεται από την ΚΑΔΔ και Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Δειτε Επισης

«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας
Η Huawei απένειμε τις υποτροφίες για το πρόγραμμα Seeds for the Future
Δημήτρης Σκουρίδης: Έτσι μετατρέπεται σε κέντρο τεχνολογίας η Κύπρος-Προβολή της χώρας μας στην Ιαπωνία
Με τη στήριξη της Cyta, e-σύνδεση του «Σπιτιού του Παιδιού» με τις αίθουσες των δικαστηρίων