Μ. Μηλιτσοπούλου: Ο μεγαλύτερος «εχθρός» μας είναι ο εγκέφαλός μας

Η πραγματοποίηση της συνέντευξης έγινε λίγες ημέρες προτού η Μαρία Μηλιτσοπούλου φέρει στον κόσμο το παιδί της 'ή καλύτερα, όπως η ίδια προτιμά να λέει, τον πολίτη του μέλλοντος.

Η κίνηση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς θέλησε και εμπράκτως να στείλει τα δικά της μηνύματα στην κοινωνία, πρωτίστως στις ίδιες τις γυναίκες, πως ούτε η εγκυμοσύνη ούτε η μητρότητα αποτελούν εμπόδια στην επαγγελματική ανέλιξη και την κατάκτηση της κορυφής.

Η ίδια δίνει το παράδειγμα ως Founder και CEO της YouDream, Inspirational NLP Certified Coach, Positive Psychology Coach και Cognitive Behavioral Therapist.

Δώστε μας πληροφορίες για τις σπουδές και την επαγγελματική σας πορεία…

Το μονοπάτι που επέλεξα ως έφηβη ήταν Ψυχολογία και μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογική Ψυχολογία. Για οικογενειακούς λόγους, όμως, έπρεπε να το αφήσω πίσω μου. Έτσι, ως πρώτο πτυχίο ακολούθησα Διοίκηση Τουρισμού και στη συνέχεια το MBA του University of Wales. Μετά από αρκετά χρόνια εξέλιξης, επέλεξα να επενδύσω σε Θετική Ψυχολογία, Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), Inspirational - Business Coaching and Mentoring κι εφαρμογή ψυχομετρικών εργαλείων, που στοχεύουν στο career development και τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Αυτό το διάστημα παρακολουθώ, μέσω εκπαιδευτικού φορέα της Αμερικής, το Professional Program in Women and Leadership. Επέλεξα συνειδητά να αποκτήσω εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό μου έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα, να καταλάβω από μικρή, πώς λειτουργούν τα πράγματα. Το 2001 και για εννέα συνεχή χρόνια άνοιξε για μένα η πόρτα της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στην Ελλάδα, ο Όμιλος ΟΤΕ. Σε αυτό το ταξίδι ανακάλυψα τα πραγματικά μου ταλέντα. Είχα την πρώτη μου επαφή με το Coaching, ανοδική πορεία σε νευραλγικούς τομείς πωλήσεων, διαφήμισης, μάρκετινγκ, project management σε καινοτόμα προϊόντα τεχνολογίας, Business Networking σε professional επίπεδο, ενώ δοκιμάστηκα ως Sales Development Trainer.                                                                                    

Το 2009 ολοκλήρωσα το ταξίδι στον όμιλο, καθώς οι δημιουργικές ανάγκες μου, σε συνδυασμό με το ότι ως δομή προσωπικότητας (ENTJ) δεν μου αρέσει να περιορίζομαι αλλά να ασχολούμαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα, οδήγησαν στο να αξιοποιήσω το Network που είχα δημιουργήσει και να δουλέψω ως business advisor/project manager για μεγάλους οργανισμούς σε Ελλάδα, Κύπρο, Ευρώπη.

Ήταν εύκολη απόφαση να δημιουργήσετε τη δική σας εταιρεία και ποια φιλοσοφία διέπει την YouDream;

Η δημιουργία της YouDream, με έδρα τη Λεμεσό, ήρθε ως φυσική εξέλιξη το 2017, για να συμπεριλάβει όλα τα καινοτόμα future forward project, τα οποία κληθήκαμε να αναλάβουμε τη σωστή στιγμή.

Η φιλοσοφία της βασίζεται στο Business and Technology Hive μοντέλο, παρέχοντας ένα σύνολο εξειδικευμένων υπηρεσιών και cutting edge τεχνολογιών σε συνδυασμό με ένα πλήρως εξειδικευμένο affiliates network. Με operations από το 2007 και ολιστική προσέγγιση στις σύγχρονες ανάγκες των οργανισμών σε διεθνές επίπεδο στους πυλώνες:

-Business Coaching & Consulting

-Technology Hub

-Career Development, HR solutions και innovative trainings

Είστε από τις επιχειρηματίες που η περίοδος της πανδημίας λειτούργησε καθοριστικά για την εξέλιξή σας;

Τα χρόνια της πανδημίας έδωσαν υλικό για έρευνα, καθώς δεν σταματήσαμε ποτέ τη λειτουργία μας.  Ως future oriented hive με εξειδίκευση στο Digital Transformation, Business continuity and Disaster recovery ήμασταν προετοιμασμένοι να ενισχύσουμε το network μας. Μέσα από διαδικασίες έρευνας και συνεντεύξεων, σε αυτό το κάπως σκοτεινό διάστημα, λειτούργησαν οι μηχανισμοί του GROWth Mindset και γεννήθηκαν το DREAMJOB Project preparing professionals of the future και το Women Leading the Future.

Πρόκειται για δύο μεγάλα projects, που έχουν ως αφετηρία την κατάρριψη πεποιθήσεων, όπως το «δεν μπορώ να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα» και στοχεύουν στον επαναπρογραμματισμό νέων ανθρώπων που είναι ακόμη στην αναζήτηση και γυναικών που χρειάζονται ενθάρρυνση, προκειμένου να διεκδικήσουν μια καριέρα.

Ο οργανισμός Women Leading the Future (WLF), στον οποίο έχω αναλάβει χρέη πρέσβειρας, αποσκοπεί στην απομυθοποίηση στερεότυπων, όπως για παράδειγμα, «ο χώρος της τεχνολογίας είναι ανδρική υπόθεση». Έτσι, ενώνουμε γυναίκες που έχουν κάνει τα όνειρά τους πραγματικότητα σε διάφορους τομείς της παγκόσμιας αγοράς, δημιουργώντας μια future proof κυψέλη και παντρεύοντας  τα παλιά με τα καινούργια παγκόσμια δεδομένα.  

Διάγετε μια από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής σας. Θεωρείτε ότι η εγκυμοσύνη και η μητρότητα είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την καριέρα μιας γυναίκας;

Ένα από τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην επαγγελματική αρένα είναι η ισορροπία ανάμεσα στην οικογένεια και την επαγγελματική εξέλιξη. Μέσα από τον οργανισμό WLF επιθυμώ να απομυθοποιηθεί και αυτό το εμπόδιο μυαλού, που καλλιεργεί η κοινωνία μας, προγραμματίζοντας γυναίκες να συμβιβάζονται και να βάζουν σε δεύτερο ρόλο τα σχέδια τους, ακόμα και τη ζωή τους.

Το μήνυμα αυτής της συνέντευξης είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα και τους στόχους μας και ότι ο μεγαλύτερος «εχθρός» μας είναι ο εγκέφαλός μας.                                         

Η εγκυμοσύνη μου δεν ήταν προγραμματισμένη και με πέτυχε σε μια φάση με πολλά ανοιχτά μέτωπα και σχέδια στον επαγγελματικό άξονα. Εργαλεία όπως το Growth Mindset και η θετική προσέγγιση (Thankful for My Every Day), η δομημένη οργάνωση των καθημερινών αναγκών αλλά και η προσοχή στο κομμάτι της υγείας λειτούργησαν ώστε να προετοιμαστώ για να υποδεχτώ το δώρο της ανθρώπινης ύπαρξης, το οποίο πάντα θεωρούσα ότι είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα μιας γυναίκας, καθώς φέρνει στον κόσμο τον «πολίτη του μέλλοντος».

Σεξισμός και διακρίσεις ανήκουν στα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες του σήμερα. Θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις νοοτροπίες;

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, που θα φέρει την πολυπόθητη αλλαγή, είναι να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας με εργαλεία, όπως, αυτογνωσία, ορθή αξιολόγηση της δυναμικής και των ικανοτήτων, όπως ορίζεται στις δομές μας. Επίσης, να δώσουμε έμφαση στην ικανότητα να μετατρέπουμε τα εμπόδια ή τα λάθη που κάνουμε σε θετικές εμπειρίες, που θα μας δείξουν τον δρόμο προς την επιτυχία, όπως την ορίζει ο καθένας ξεχωριστά.

Αρνητικές λέξεις, όπως, σεξισμός και διακρίσεις πρέπει να βγουν πρώτα από το δικό μας λεξιλόγιο, ώστε να έρθει αλλαγή. Γνώρισα πολλές γυναίκες, που έφτασαν στην προσωπική τους κορυφή, μέσα από δομημένη σκληρή δουλειά και προσήλωση στους στόχους τους, διεκδικώντας με θάρρος θέσεις ισχύος. Ως πρότυπα χάραξαν και τη δική μου πορεία και δε χρειάστηκε ποτέ να έρθω σε δύσκολη θέση όσο διεκδικούσα τις προσωπικές μου κορυφές.

«Όταν καταφέρεις να περάσεις μέσα από μια καταιγίδα, ποτέ δεν θα είσαι το ίδιο άτομο, όπως όταν μπήκες. Αυτό είναι και το νόημα αυτής της καταιγίδας», έχει γράψει ο Haruki Murakami, δίνοντας τροφή για σκέψη.

Ποια είναι η μεγαλύτερη σας επιθυμία;

Μέσα από τις δράσεις και την ένωση ανθρώπων να φέρουμε αλλαγή για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»