Έπεσαν οι υπογραφές για το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας

Σε 24 μήνες θα ολοκληρωθεί η αυτοματοποίηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων μέσα από το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας που υπογράφηκε σήμερα στο Προεδρικό με ανάδοχο την εταιρεία ΟΤΕ, το οποίο ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, χαρακτήρισε ως ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης του έργου, που έγινε το πρωί της Δευτέρας, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι αυτό υλοποιείται σε μια εποχή όπου η μετάβαση στην ψηφιακή πραγματικότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα, αλλά και αναγκαιότητα για την ανάπτυξη, την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

Ο νευραλγικός τομέας της υγείας, πρόσθεσε, αποτελεί καίριο πυλώνα αξιοπιστίας και ευημερίας ενός σύγχρονου κράτους που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας που είναι το ανθρωποκεντρικό στοιχείο μιας κοινωνίας.

Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ψηφιακή επανάσταση, και όχι μόνο, επιβάλλει τον άμεσο ανασχεδιασμό και την επείγουσα υλοποίηση μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών στον τομέα της υγείας, σε όλα τα επίπεδα, συνέχισε. «Δικαίως η πολιτεία έχει θέσει το όραμα αυτό στον πυρήνα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, περιλαμβάνοντας στον Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ετοιμότητας, της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας της χώρας». Ενός συστήματος, είπε, που διασφαλίζει αφενός την δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών σε ποιοτικές, ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και αφετέρου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των χρηστών των κρατικών υπηρεσιών των δημοσίων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών.

Το έργο που εγκαινιάστηκε σήμερα, δήλωσε ο κ. Κόκκινος, αποτελεί βασική παράμετρο του έργου που συντελείται τα τελευταία χρόνια στον νευραλγικό αυτό τομέα, και η οποία αγγίζει – μεταξύ άλλων – πτυχές όπως είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή αλλά και η ανάπτυξη διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.

Η εφαρμογή του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας (ΟΠΣΥ) με επιστέγασμα την επιτυχή λειτουργία του ΓεΣΥ θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό  των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες και κατ’ επέκταση την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της χώρας και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού, συνέχισε. Παράλληλα, ανέφερε, αναμένεται να συμβάλλει καταλυτικά στην βελτιστοποίηση της οργάνωσης και λειτουργία των δημοσίων νοσηλευτηρίων προσφέροντας αυξημένη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα και εξοικονόμηση πολύτιμων ανθρώπων πόρων.

«Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας έχει ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης με ορατά, ουσιαστικά και ευεργετικά αποτελέσματα που αγγίζουν τον κάθε πολίτη» είπε.

Κάλεσε όλους και την ανάδοχο εταιρεία, την οποία συνεχάρη, να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες στην προσπάθεια για ποιοτικό εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του συστήματος υγείας της Κύπρου επιδεικνύοντας πνεύμα αλληλεγγύης, συνεργασίας, συλλογικότητας, αλλά και επαγγελματισμού στον ύψιστο βαθμό.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία θα δώσουν λύσεις σε ποικίλες, σύνθετες προσκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωποι σήμερα η κοινωνία. Μαζί καλούμαστε να οικοδομήσουμε την Κύπρο του αύριο και είμαι βέβαιος πως μπορούμε να το πετύχουμε, είπε.

Ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα τρία βασικά μεταρρυθμιστικά έργα στα οποία η πολιτεία και το Υφυπουργείο του και ο ίδιος προσωπικά έχουν βάλει πάρα πολύ πείσμα για να υλοποιηθούν. Πρόκειται για την μεταρρύθμιση στο χώρο της δικαιοσύνης με το i-justice, e–justice, η πλατφόρμα school management στον τομέα της παιδείας και το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας.

«Η δικαιοσύνη, η παιδεία και η υγεία είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας και γι’ αυτό το λόγο τόσο εγώ ο ίδιος προσωπικά, όσο και η πολιτεία  θα παρακολουθούμε, θα στηρίζουμε και θα βοηθούμε όπου μπορούμε στην υλοποίηση αυτού του έργου», κατέληξε.

Σημαντική ημέρα, ορόσημο για τον Οργανισμό και την δημόσια υγεία, χαρακτήρισε την σημερινή ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, Μάριος Παναγίδης. Μιλώντας στην τελετή στο Προεδρικό ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι με την υπογραφή του έργου θα αντικατασταθεί ένα πεπαλαιωμένο σύστημα που λειτουργεί σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια. Με την υλοποίηση του έργου, συνέχισε, ο Οργανισμός θα μπορεί να λειτουργήσει πολύ πιο ευέλικτα και αποδοτικά, όπως επιβάλλεται να λειτουργήσει ένας σύγχρονος οργανισμός.

Επιπρόσθετα, ανέφερε, αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην βελτίωση της εξυπηρέτησης του ασθενή που επισκέπτεται τα δημόσια νοσηλευτήρια. Πρόκειται, είπε, για το μεγαλύτερο έργο πληροφορικής της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 24 μήνες, παρέχοντας πολλαπλά οφέλη τόσο στον Οργανισμό, όσο και στην κοινωνία.

Τα δεδομένα που συλλέγοντας μέσω του συστήματος, συνέχισε, αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη, στην πρόληψη και θεραπεία, καθώς και να δημιουργήσουν μηχανισμούς σύγκρισης και αξιολόγησης των δεδομένων της υγείας με τρίτες χώρες.

Το νέο, απαιτητικό τοπίο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας επιβάλλει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΚΥπΥ παράλληλα με την συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, δήλωσε ο κ. Παναγίδης.

Το ΔΣ και η Διεύθυνση του ΟΚΥΠΥ, είπε, παραμένουν προσηλωμένοι στους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί από την ίδρυσή του, δηλαδή την μετατροπή του Οργανισμού σε σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό οργανισμό, την οικονομική του αυτονόμηση, την αναβάθμιση των νοσηλευτηρίων και υπηρεσιών του, παραμένοντας η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Η σημερινή υπογραφή για ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα υγείας αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε.

Η εφαρμογή του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υγείας, συνέχισε, αποτελούσε δέσμευση του κράτους για την αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή.

Ο κ. Παναγίδης ευχαρίστησε τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, την Διεύθυνση και τα στελέχη του Οργανισμού που ασχολήθηκαν με το έργο, καθώς και όλους του φορείς που συνέτειναν σε αυτό. Συνεχάρη και τον ΟΤΕ για την ανάληψη της υλοποίησής του.

Η συνεχής εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού και των νοσηλευτηρίων του είναι μια υπόσχεση που έδωσαν από την αρχή, δήλωσε ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης την οποία – είπε – πετυχαίνουν βήμα βήμα και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Το εκτιμώμενο κόστος του φτάνει, πρόσθεσε, τα 46 εκ. ευρώ, καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα έργα πληροφορικής που θα υλοποιηθούν στην Κύπρο.

Το σύστημα, ανέφερε, σχεδιάστηκε με προδιαγραφές του ΠΟΥ και ειδικών από όλους τους τομείς ούτως ώστε να συμβάλλει σημαντικά στην αποστολή του Οργανισμού για παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας.

Το ΟΠΣΥ, συνέχισε, είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και περιλαμβάνει λειτουργίες που εκσυγχρονίζουν και ενισχύουν  όλο το φάσμα εργασιών ενός σύγχρονου νοσοκομείου. Παράλληλα, συνέχισε, περιλαμβάνει συστήματα για τις οργανικές και διοικητικές ανάγκες του Οργανισμού, ενώ τα προηγμένα συστήματα και εξοπλισμοί αναμένεται να μειώσουν δραστικά τον χρόνο διεκπεραίωσης των εργασιών αυξάνοντας την επικοινωνία και την συνεργασία.

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, είπε, «επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, να μειώσουμε τα λειτουργικά κόστη, ν’ αυξήσουμε την παραγωγικότητα, ν’ απαλλάξουμε τον Οργανισμό από απαρχαιωμένα συστήματα και να μειώσουμε τα ανθρώπινα λάθη».

Με την πλήρη λειτουργία του νέου ΟΠΣΥ, συνέχισε, σε δύο περίπου χρόνια στοχεύουν στο να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς μας πιο αποδοτικά και πιο γρήγορα. Τα στοιχεία των ασθενών, εξήγησε, θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά σε έναν ενιαίο, ψηφοποιημένο, ηλεκτρονικό φάκελο προσφέροντας τη δυνατότητα αμεσότερης πρόσβασης από τους ιατρικούς λειτουργούς  και διαφυλάσσοντας την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των πληροφοριών τους.

Τα πλεονεκτήματα από την λειτουργία του συστήματος, είπε, είναι πολύπλευρα για την κοινωνία και είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα προχωράμε με την υπογραφή της σύμβασης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο συνεχής εκσυγχρονισμός των νοσηλευτηρίων  και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες αποτελούν βασικούς στόχους για τον ΟΚΥπΥ, οι οποίοι υλοποιούνται βάση ενός μακροπρόθεσμου, στρατηγικού πλάνου, σημείωσε ο κ. Σταυρίδης.

Η ψηφιοποίηση  του εθνικού συστήματος υγείας της Κύπρου είναι ένα έργο σταθμός για την χώρα, τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα κέντρα υγείας, δήλωσε στο χαιρετισμό του ο Διευθυντής Πωλήσεων του Ομίλου ΟΤΕ, Λυκούργος Αντωνόπουλος.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας, πρόσθεσε, η δημόσια υγεία περνά στη νέα ψηφιακή εποχή και η καθημερινότητα όλων γίνεται απλούστερη και καλύτερη. Ως εκπρόσωπος του Ομίλου ΟΤΕ, θέλησε να εκφράσει ικανοποίηση και χαρά  που αναλαμβάνουν αυτό το έργο.

«Πρόκειται για ένα έργο πολύπλοκο, δύσκολο, απαιτητικό, με πολλές προκλήσεις και πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα». Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι μια κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας και έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να το φέρει εις πέρας  με το καλύτερο αποτέλεσμα, ανέφερε εκφράζοντας ευχαριστίες «για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε κι εύχομαι σε όσους καλή επιτυχία».

Την σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους του ΟΚΥπΥ ο Κύπρος Σταυρίδης και εκ μέρους του ΟΤΕ ο Λυκούργος Αντωνόπουλος.

Δειτε Επισης

Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας