Κ. Κόκκινος: Στόχος η μεταφορά τεχνογνωσίας από Εσθονία στην Κύπρο

Η Κυπριακή Δημοκρατία στοχεύει στη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Εσθονία στην Κύπρο σε θέματα έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, ενόψει της επίσκεψης στις 27-29 Απριλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, μαζί με αντιπροσωπεία, στην Εσθονία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας Κύπρου - Εσθονίας, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών της  Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία Κύπρου-Εσθονίας στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κ. Κόκκινος είπε ότι «ο στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από αυτήν την επίσκεψη και την επικείμενη υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Εσθονία στην Κύπρο σε θέματα έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι υπό υλοποίηση». 

Περαιτέρω, ανέφερε ότι η Εσθονία είναι μία από τις πρωτοπόρες χώρες στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση, είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας ως Πολιτείας, και έχουν γίνει πολλά άλματα τα τελευταία δύο χρόνια, μέσα από τη συνεργασία που αναπτύσσουμε με την Εσθονία, όπως έχουμε αναπτύξει και με άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και πρόσφατα και με την Ελλάδα». 

Ο στόχος της Κύπρου είναι η επιτάχυνση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ώστε ο πολίτης και οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται διαδικτυακά, σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που να είναι φιλικό, εύχρηστο και με μια ολιστική προσέγγιση, τόνισε ο κ. Κόκκινος.

Σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών στο παρόν στάδιο σε ό,τι αφορά στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο Υφυπουργός Έρευνας υπενθύμισε ότι η Κύπρος υπέγραψε το 2016 ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με την Εσθονία.

Πλέον αυτή η συνεργασία, συμπλήρωσε, ανάγεται σε άλλο επίπεδο, πιο επίσημο, παραγωγικό και περιεκτικό, με συγκεκριμένους τομείς δράσης στους άξονες της κυβερνοασφάλειας, του σχεδιασμού ενός ολιστικού κύκλου ζωής των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πάνω σε συγκεκριμένα έργα (ένα είδος Erasmus σε επαγγελματικό επίπεδο).

«Άτομα από την Κύπρο μπορούν να πάνε στην Εσθονία για μια χρονική περίοδο ώστε να αντλήσουν εμπειρογνωμοσύνη και άτομα από την Εσθονία μπορούν να έρθουν στην Κύπρο», σημείωσε. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Κόκκινος δήλωσε ότι και η Κύπρος έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μπορεί και η Εσθονία να μάθει κάποια πράγματα από την Κύπρο, κυρίως σε θέματα διαχείρισης στο Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον κ. Κόκκινο, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Κυριάκο Κούσιο, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο και υπηρεσιακούς παράγοντες, θα ταξιδέψει στην Εσθονία την Τετάρτη 27 Απριλίου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κόκκινος, οι επίσημες συναντήσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 28 του μηνός και η αποστολή θα επιστρέψει στην Κύπρο αργά το απόγευμα της Παρασκευής 29 του μηνός.

Δειτε Επισης

«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One
Επίσκεψη ΙδΕΚ στο Ισραήλ για ενδυνάμωση συνεργασιών σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας
Η Huawei απένειμε τις υποτροφίες για το πρόγραμμα Seeds for the Future
Δημήτρης Σκουρίδης: Έτσι μετατρέπεται σε κέντρο τεχνολογίας η Κύπρος-Προβολή της χώρας μας στην Ιαπωνία
Με τη στήριξη της Cyta, e-σύνδεση του «Σπιτιού του Παιδιού» με τις αίθουσες των δικαστηρίων