Cyta: Αναμένει για το 2021 κερδοφορία ρεκόρ 13ετίας

Η κερδοφορία της Cyta για το 2021, εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €75 εκ., κάτι που θα αποτελεί την υψηλότερη κερδοφορία που πέτυχε ο Οργανισμός τα τελευταία 13 χρόνια, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μιχάλης Ιωαννίδης κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων και του προϋπολογισμού της Cyta για το 2022 του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής ανέφερε επίσης ότι η κερδοφορία της Cyta για το 2020 ήταν €70,8 εκ., εκ των οποίων €29,8 εκ. καταβλήθηκαν στο Κράτος σε μέρισμα και φόρους.

«Τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στην εμπιστοσύνη, που μας δείχνουν οι πελάτες μας, αναγνωρίζοντας την αξιοπιστία και την τεχνολογική υπεροχή του Οργανισμού μας. Τους ευχαριστούμε, με την ξεκάθαρη διαβεβαίωση ότι είμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Έχουμε να τους προσφέρουμε πολύ περισσότερα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι τα καλά αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων, μεταφράζονται σε επενδύσεις υποδομών, αναγκαίων για την οικονομική ανάπτυξη και την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας. Έτσι, όπως είπε, πέτυχαν την ανάπτυξη του δικτύου 5G, που είναι το γρηγορότερο δίκτυο κινητής στην Ευρώπη και το 8ο γρηγορότερο στον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Cyta είπε ότι το 2022 θα επανεπενδύσουν το σύνολο της διαθέσιμης κερδοφορίας του Οργανισμού, με επιστροφή αξίας για την κοινωνία και τους πελάτες της, σε υποδομές και καινοτόμες υπηρεσίες, συνολικής δαπάνης πέραν των €100 εκ. Περιλαμβάνονται έργα μεγάλης κλίμακας όπως η συνέχιση και ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Δικτύου Οπτικών Ινών, μέχρι το 2023, η δημιουργία Υπερσύγχρονου Πράσινου Κέντρου Δεδομένων και η νέα -υπό διαπραγμάτευση- υποθαλάσσια σύνδεση της Κύπρου με έξι χώρες.

«Προχωράμε στο μέλλον, με κύριο γνώμονα ότι η Cyta ανήκει σε όλους τους Κυπρίους. Ότι οφείλουμε να παρέχουμε στη χώρα υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικές υπηρεσίες επικοινωνίας, να ανοίγουμε νέους δρόμους τεχνολογίας, να είμαστε κλιματικά ουδέτεροι και να στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο την οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον που ανέλυσαν ενώπιον της Επιτροπής και ο οποίος περιλαμβάνει τρεις άξονες. Αυτοί είναι η Cyta να συνεχίσει να αποτελεί έναν υγιή, εύρωστο και ανταγωνιστικό δημόσιο οργανισμό, προς όφελος των πελατών της, των πολιτών και της χώρας, να εξακολουθήσει να οδηγεί την τεχνολογική πρόοδο και ψηφιακή μετάβαση της Κύπρου και να καταστεί οργανισμός-υπόδειγμα πράσινης μετάβασης και κοινωνικής υπευθυνότητας.

Διαβάστε ακόμη: 

Α. Νεοκλέους: Θα καταργούσα τη μονιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων 

Οι πύργοι δίπλα από τα ξενοδοχεία στη Λεμεσό (pics)

Τουρισμός: Επαναπροσανατολισμός προς τη σωστή κατεύθυνση 

Ευρωπαϊκή διάκριση για τον Όμιλο Ad Board Media 

Νέο μπεργκεράδικο άνοιξε στη Λευκωσία

Σύμφωνα με την παρουσίαση στην Επιτροπή για το 2020 η Cyta κατέβαλε στο κράτος το συνολικό ποσό των €29,8 εκ. από το οποίο €18,6 εκ. αφορούν στο μέρισμα και €11,2 εκ στη φορολογία. Σημειώθηκε επίσης ότι τα τελευταία 20 έτη, η Cyta κατέβαλε συνολικά στο κράτος €1,167 δις., εκ των οποίων €851,7 εκ αφορούσαν μέρισμα και €315,9 εκ. φορολογία.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση που ενημερώθηκαν ότι η Cyta είναι ένας αναπτυσσόμενος και κερδοφόρος οργανισμός που ανήκει στον Κύπριο πολίτη. Εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι βλέπουν πως εκείνοι  που στο παρελθόν είχαν οραματιστεί είτε την πώληση, είτε την μετοχοποίηση, είτε το ξεπούλημα της Cyta με τη δικαιολογία ότι οικονομικά δεν θα είναι δυνατή η επιβίωση της τα επόμενα χρόνια, διαψεύδονται κατηγορηματικά και ολοκληρωτικά. Πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός που ανήκει στον Κύπριο φορολογούμενο είναι ανταγωνιστικός, είναι κερδοφόρος κάθε χρόνο και περισσότερο, με κερδοφορία για την Κύπρο και το κράτος.

Όσον αφορά το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, η Cyta θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του Κύπριου πολίτη και δεν θα ξεπουληθεί όπως έγινε με άλλους οργανισμούς.

Σε δηλώσεις της η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε ότι  έχει καταστεί πλέον ξεκάθαρο ότι η Cyta έχει γυρίσει σελίδα την τελευταία δεκαετία από την περίοδο της λεηλασίας και της οικονομικής κακοδιαχείρισης των προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησαν σε μεγάλα σκάνδαλα τα οποία κατέληξαν στα δικαστήρια. Όπως είπε, βλέπουμε σήμερα έναν ευέλικτο και σύγχρονο οργανισμό, ο οποίος αναπτύσσεται ραγδαία και με μια συνετή και σοβαρή οικονομική διαχείριση. Επικρότησε παράλληλα την κερδοφορία του Οργανισμού που για το 2021 αναμένεται να αγγίξει επίπεδα ρεκόρ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ενός οργανισμού κάθε οργανισμός θα πρέπει να λειτουργεί με ευελιξία, με σύγχρονο τρόπο διαχείρισης, με ιδιωτικούς managers οι οποίοι γνωρίζουν τις προκλήσεις της διεθνής αλλά και της τοπικής αγοράς.

Ερωτηθείσα κατά πόσο αυτή η δήλωση είναι mea culpa για τη στάση που είχε τηρήσει ΔΗΣΥ υπέρ της ιδιωτικοποίησης και μετοχοποίησης της Cyta, η κα. Ορφανίδου είπε ότι όταν το συζητούσαν αυτό και υπήρχε και η ανάλογη μνημονιακή υποχρέωση υπήρχε η περίοδος της λεηλασίας και κακοδιαχείρισης του Οργανισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια με ένα σύγχρονο τρόπο management μετά την αλλαγή του νόμου για να μπορεί ο Εκτελεστικός Διευθυντής να προέρχεται από αυτή την κατηγορία, έχει μπει σε μια νέα περίοδο, χωρίς γραφειοκρατία, που μπορεί να ανταπεξέλθει στο ανταγωνισμό τον τοπικό και διεθνή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι η Cyta ευτυχώς ακόμα υπάρχει εφόσον οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίησή της που χρονολογούνται από το 1993 δεν προχώρησαν αφού βρήκαν ανάχωμα την ίδια την κοινωνία αλλά και την πλειοψηφία των κομμάτων. Σημείωσε το γεγονός ότι η συνεισφορά της Cyta στα δημόσια ταμεία ήταν πέραν € 1 δισ.  τα τελευταία 20 χρόνια, και €30 εκ. για το 2020, αναφέροντας ότι  αν περνούσαν οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης τα ποσά αυτά δεν θα περνούσαν στα δημόσια ταμεία προς όφελος της κοινωνίας, αλλά στις τσέπες κάποιων ιδιωτών. Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της Cyta, αλλά και εξεύρεσης τρόπων να σπάσει τους φραγμούς για να μπορεί να καθορίσει ευνοϊκότερες χρεώσεις προς όφελος των καταναλωτών.  

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι τα φετινά αποτελέσματα, τα κέρδη της Cyta και η συνεισφορά της στο κράτος τα τελευταία 20 χρόνια, δηλώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αποτυχημένη προσπάθεια που έκαναν μερικοί για ιδιωτικοποίηση της Cyta. Πρόσθεσε ότι η τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλει συμβούλια, γενική διεύθυνση, εργαζόμενοι, απέδειξε ότι η Cyta μπορεί στο ανταγωνιστικό περιβάλλον και να είναι κερδοφόρα και να είναι ανταγωνιστική και να είναι δυνατή και να προσφέρει υπηρεσίες με ποιότητα και σε χαμηλότερες τιμές. Εξήρε επίσης τα μεγάλα έργα του Οργανισμού όπως το 5G, το fiber to the home, τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για ψηφιοποίηση του κράτους και την βοήθεια που προσφέρει στην πράσινη μετάβαση. Πρόκειται είπε για τον μεγαλύτερο, σοβαρότερο, υποστηρικτή του κράτους και της κυπριακής κοινωνίας.  

 

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»