Ανδρέας Νεοκλέους: Η Cyta σπρώχνει την Κύπρο στη ψηφιακή εποχή

Τον σημαντικό ρόλο που η Cyta έχει αναγνωρίσει και έχει αναλάβει σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, τονίζει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του οργανισμού, Ανδρέας Νεοκλέους. 

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, ο κ. Νεοκλέους υπογραμμίζει πως με τον δικό της μετασχηματισμό, η Cyta μπορεί να σπρώξει για να φτάσει στη ψηφιακή εποχή κάθε πελάτης, είτε είναι επιχειρηματικός είτε είναι απλός οικιακός χρήστης των υπηρεσιών και των προϊόντων της. «Και πελάτης της Cyta, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι σχεδόν όλη η Κύπρος», υποδεικνύει. 

Ο Ανδρέας Νεοκλέους αναφέρεται στον σκληρό ανταγωνισμό που επικρατεί στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, μιλά για τις επενδύσεις που γίνονται ή προγραμματίζονται από την Cyta, οριοθετεί την μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει και δίνει το στίγμα πορείας του οργανισμού για την επόμενη δεκαετία. 

Διαβάστε ακόμη:

Φεύγουν από την Κύπρο τα Chanel-Το τέλος της συνεργασίας με Tiffany

Επενδύσεις που χαράζουν ξανά τον νοσοκομειακό χάρτη της Λευκωσίας

Οι προτάσεις εργολάβων κατά του άλματος αυξήσεων στις κατασκευές

Καύσιμα: Αυτά πληρώνουν οι Κύπριοι και οι άλλοι Ευρωπαίοι

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Σε ποια επίπεδα βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου;

Τι σημαίνει ψηφιακός μετασχηματισμός; Μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετηθεί απ' όπου κι αν βρίσκεται χωρίς να πάει στο κτήριο της κυβερνητικής υπηρεσίας για να κάνει τη δουλειά του; Μπορεί να υποβάλει μια αίτηση χωρίς να πρέπει να την τυπώσει και να φύγει από τη δουλειά του για να την παραδώσει με το χέρι; Η απάντηση είναι όχι, άρα δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε.

Λέμε συνεχώς ότι είμαστε επενδυτικός προορισμός. Θέλουν, δηλαδή, ξένες επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας και το προσωπικό τους να εγκατασταθεί εδώ. Πώς θα γίνει αυτό όταν η κάθε σχετική διαδικασία πρέπει να γίνει διά ζώσης; Οι παραλίες και ο ήλιος μας δεν είναι αρκετά για να φέρουν κεφάλαια και να προσελκύσουν το ταλέντο. Αυτά τα προσφέρουν και η Ελλάδα και η Ισπανία και η Μάλτα και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός νότος. Δεν είμαστε η μοναδική χώρα που έχει αυτές τις βλέψεις και μέχρι στιγμής οι άλλοι προηγούνται.  

Έχουμε χάσει ήδη πολύ χρόνο και δυστυχώς ακόμα τα περισσότερα βήματα που κάνουμε είναι πάρα πολύ αργά. Αν πραγματικά θέλουμε να μιλάμε για ψηφιακό μετασχηματισμό, ως χώρα πρέπει να αρχίσουμε να τρέχουμε. Να αναλαμβάνουμε ρίσκο, και να κάνουμε πράγματα, έστω και αν δεν έχουμε σκεφτεί όλες τις παραμέτρους από πριν, έστω και αν θα γίνουν και κάποια λάθη στην πορεία. Αν γίνονται λάθη, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον παίρνουμε αποφάσεις και αυτό είναι καλό.

Ποιος ο ρόλος της Cyta στη διαμόρφωσή του;

Η Cyta έχει σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό, τον έχει αναγνωρίσει και τον έχει αναλάβει. Το προφανές είναι η ευθύνη μας για τα δίκτυα και τις υπόλοιπες υποδομές. Αυτή την περίοδο δουλεύουμε εντατικά για να ενώσουμε κάθε σημείο της Κύπρου με τις υπερταχύτητες που απαιτεί η εποχή. Πριν το τέλος του 2021 η Κύπρος θα έχει την μεγαλύτερη κάλυψη 5G στην Ευρώπη, χάρη στο δίκτυο της Cytamobile-Vodafone. Και πριν το τέλος του 2023, το παγκύπριο CytaFiber θα έχει φτάσει σε 315,000 υποστατικά, θα έχει, δηλαδή καλύψει σχεδόν όλη την επικράτεια με σύνδεση οπτικής ίνας.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι επενδύσεις σε απευθείας συνδέσεις με τις πύλες του διαδικτύου για γρήγορη απόκριση (latency), καθώς και σε ιδιόκτητα κέντρα δεδομένων υψηλής ασφάλειας και διαθεσιμότητας, τα οποία είναι απαραίτητα για την εξέλιξη της Κύπρου σε ψηφιακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

Όμως, πέραν των υποδομών, το μέγεθος της Cyta, η επιρροή και η διείσδυσή της στην κυπριακή κοινωνία είναι τέτοια, που είναι σε θέση να μεταφέρει τις εσωτερικές αλλαγές της και προς τα έξω. Με τον δικό της μετασχηματισμό μπορεί να σπρώξει για να φτάσει στην ψηφιακή εποχή κάθε πελάτης, είτε είναι επιχειρηματικός και συνεργάζεται με τη Cyta, είτε είναι απλός οικιακός χρήστης των υπηρεσιών και των προϊόντων της. Και πελάτης της Cyta, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι σχεδόν όλη η Κύπρος.

Το ARSINOE

Ένα ακόμη μεγάλο έργο είναι η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος ARSINOE. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε και ποια τα οφέλη από αυτό;

Το ARSINOE αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022 και ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, διασυνδέοντας την Κύπρο με τη Γαλλία και την Αίγυπτο. Θα βελτιώσει σημαντικά τη συνδεσιμότητα της Κύπρου με το εξωτερικό, κυρίως για υπηρεσίες διαδικτύου και Cloud, και θα ενισχύσει το ρόλο της Κύπρου ως περιφερειακού τηλεπικοινωνιακού κέντρου διεθνούς διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το κέντρο φύλαξης δεδομένων

Τι πρακτικά σημαίνει η δημιουργία κέντρου φύλαξης δεδομένων;

Παλιά ο server της εταιρείας μας, ή ο σκληρός δίσκος του σπιτιού μας ήταν αρκετοί για να χωρέσουν όσα δεδομένα θέλουμε να φυλάξουμε. Τώρα που τα δεδομένα είναι πολλά, αυτό είναι δύσκολο. Αντί, λοιπόν, να χτίζουμε δωμάτια για να προσθέτουμε servers, χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες cloud, που σημαίνει ότι αποθηκεύουμε τα δεδομένα μας σε έναν server στο διαδίκτυο που αυτόματα μας προσφέρει πρόσβαση σε αυτά από παντού, ανεξάρτητα  πού βρισκόμαστε ή τι συσκευή χρησιμοποιούμε.

Αυτοί οι mega-servers ανήκουν  συνήθως σε εταιρείες όπως η Amazon, η Google ή η Microsoft  που διαθέτουν την υποδομή και την τεχνογνωσία και, το σημαντικότερο, μπορούν να διαχειριστούν την ασφάλεια των πληροφοριών μας, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, τα κέντρα δεδομένων ή data centers όπως είναι γνωστά. Στο πλαίσιο αυτό, η Cyta σχεδιάζει ένα νέο, future-proof και «πράσινο» κέντρο για την Κύπρο που αναμένεται να λειτουργήσει σε περίπου δύο χρόνια.

Οι προκλήσεις για τη Cyta 

Ποιες είναι οι βασικότερες οικονομικές-και ίσως από επενδυτικής πλευράς-προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Cyta;

Η σημαντικότερη πρόκληση για τη Cyta, όπως και για κάθε σύγχρονη επιχείρηση, είναι να καταφέρει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Να βρει, δηλαδή, τους τρόπους με τους οποίους θα διατηρήσει την κερδοφορία της και την οικονομική της ευρωστία, για να είναι σε θέση να συνεχίσει να επενδύει στις ποιοτικές υπηρεσίες και τα προϊόντα που ζητούν οι πελάτες της και ως επακόλουθο να συνεχίσει να υπάρχει, ως Οργανισμός, σε βάθος χρόνου.

Η ολοκληρωμένη στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης σε άρρηκτη σύνδεση με την επιχειρηματική στρατηγική μας, θα μας επιτρέψει να εντοπίσουμε τους κινδύνους και ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν και τα επιχειρηματικά μοντέλα που συνάδουν με την εποχή. Για παράδειγμα, η κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε δημιουργεί την ανάγκη για μετάβαση της επιχειρηματικότητας σε μοντέλα πράσινης οικονομίας. Αυτό μας δίνει λύσεις για κάποια άμεσα προβλήματα και την ίδια στιγμή μας προσφέρει την ευκαιρία για βελτίωση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς μας, δημιουργώντας αξία για όλους τους stakeholders εντός και εκτός του Οργανισμού.

Ρεκόρ κερδοφορίας

Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, ο οργανισμός κατάφερε να παρουσιάζει κερδοφορία. Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Η περασμένη χρονιά δεν ήταν απλά κερδοφόρα. Τη στιγμή που η παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιών είχε μείωση εσόδων κατά 2.7% σε σχέση με το 2019, η αντίστοιχη μείωση για τη Cyta ήταν λιγότερη του 1%. Η Cyta, το 2020 όχι μόνο κατάφερε να αναπληρώσει τις όποιες απώλειες, αλλά πέτυχε και ρεκόρ κερδοφορίας. Η επιτυχία συνεχίζεται και το 2021. Με βάση τα αποτελέσματα της 9-μηνίας της φετινής χρονιάς και ενώ η πανδημία ακόμα συνεχίζεται, διαφαίνεται ότι το 2021 για την Cyta θα ξεπεράσει τόσο το 2019 όσο και το 2020. Αυτό γιατί εκτός απροόπτου θα πετύχουμε τουλάχιστον διπλάσια αύξηση εσόδων από το 2019 διατηρώντας, την ίδια στιγμή, την πολύ ψηλή κερδοφορία του 2020.

Η επιτυχία μας πλέον αναγνωρίζεται από παντού, ακόμα και εκτός Κύπρου. Η Cyta έχει αναγνωριστεί στην ετήσια παρουσίαση της Apple ως ένας από τους στρατηγικούς συνεργάτες της για το 5G. Το δίκτυο κινητής της Cyta βραβεύτηκε ως το γρηγορότερο δίκτυο στην Ευρώπη, ενώ χάρη στη Cyta, η Κύπρος φιγουράρει 8η στον κόσμο στις ταχύτητες κινητής.

Ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες 

Ο ανταγωνισμός στην Κύπρο είναι αρκετά μεγάλος στις τηλεπικοινωνίες. Να αναμένουμε καινούργια πακέτα, προϊόντα, υπηρεσίες από τη Cyta που θα κερδίσουν περισσότερο μερίδιο αγοράς;

Εδώ και 20 χρόνια, οι υπηρεσίες της Cyta αντιμετωπίζουν συνθήκες επιθετικού ανταγωνισμού και όμως παραμένουμε στην κορυφή της προτίμησης του Κύπριου καταναλωτή, σε όλες τις κατηγορίες. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι, εκτός από την προτίμησή των πελατών, να αναγνωρίσουμε και να επιβραβεύσουμε την αφοσίωση τους. Ειδικά όταν πρόκειται για πελάτες που ενημερώνονται για τα πάντα και είναι σε θέση να μας αξιολογήσουν συγκρίνοντάς μας όχι μόνο με τις εγχώριες εταιρείες, αλλά και με τα μεγαθήρια της παγκόσμιας αγοράς.

Αυτή η αναπόφευκτη σύγκριση που γίνεται με εταιρείες του βεληνεκούς της Apple, της Netflix ή της Samsung, δημιούργησε νέα καταναλωτικά πρότυπα που απέχουν έτη φωτός από τις συνήθειες των προηγούμενων λίγων ετών. Για να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις προσδοκίες γνωρίζουμε πως πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στην εμπειρία πελάτη που προσφέρουμε. Να είναι απλή, ασφαλής και γρήγορη. Να απαντά στις ανάγκες του με ευκολία. Σε αυτό τον τομέα μπορείτε να περιμένετε πολλά από τη Cyta. 

Το όραμα για το μέλλον 

Η Cyta συμπληρώνει 60 χρόνια παρουσίας. Τι κρατάτε γενικότερα από το έργο της και πώς οραματίζεστε το μέλλον;

Από την μακρόχρονη πορεία μας κρατάμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την αριστεία σε ότι υπηρεσία προσφέρουμε. Την ωριμότητα που κερδίσαμε μέσα στα χρόνια, την κουλτούρα υπευθυνότητας απέναντι στην κοινωνία και στον άνθρωπο, την αγάπη για τον τόπο. Κυρίως, κρατάμε την ανάγκη της Cyta και του κόσμου της για διαρκή εξέλιξη, στοιχείο που καταφέρνει να σπρώχνει και την ίδια τη χώρα μας προς την ανάπτυξη.

Με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση, μπήκαμε σε μια νέα περίοδο συνεχών αλλαγών, με όραμα να κτίσουμε τη Cyta της επόμενης δεκαετίας. Μια εταιρεία σύγχρονη, ευέλικτη και ανθεκτική, συγχρονισμένη με τις ανάγκες και τα θέλω των πελατών μας, των συνεργατών και του προσωπικού μας. Το ζητούμενο είναι, μέσω του δικού μας μετασχηματισμού, να υποστηρίξουμε τη λειτουργία και τον μετασχηματισμό και των άλλων επιχειρήσεων, την εξυπηρέτηση των πολιτών, την εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία. Για να συνεχίσει η Κύπρος να ανήκει στα σύγχρονα κράτη και οι Κύπριοι να απολαμβάνουν τα οφέλη της ψηφιακής εποχής.

Δειτε Επισης

Είπε «ναι» στον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Βουλή-Η αποστολή της ΑΨΑ
Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση