Κυβερνοασφάλεια, αναδυόμενες τεχνολογίες και συστημικοί κίνδυνοι

Οι τεχνολογικές καινοτομίες, στο άμεσο μέλλον, θα είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης για τους οργανισμούς, παρέχοντάς τους άνευ προηγουμένου ευκαιρίες, δημιουργώντας παράλληλα αξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Όμως, για να ευδοκιμήσει ένας οργανισμός στο ψηφιακό μέλλον, απαιτείται μια ισχυρή στρατηγική κυβερνοασφάλειας η οποία θα τον ωθήσει στο να γίνει όσο το δυνατόν πιο ασφαλής, έτοιμος και ανθεκτικός σε κυβερνοεπιθέσεις.

Καθώς οι νέες τεχνολογίες οδηγούν στο φαινόμενο που είναι ευρέως γνωστό ως “digital disruption”, δημιουργούνται νέα είδη απειλών στον κυβερνοχώρο ενώ ενισχύονται οι υφιστάμενοι κίνδυνοι, απαιτώντας από τους οργανισμούς εξελιγμένες ικανότητες επόμενης γενιάς που θα πρέπει να αναπτυχθούν για την αντιμετώπιση των νέων αυτών απειλών και κινδύνων.

Ποιες οι σημαντικότερες τάσεις που διαμορφώνουν την κυβερνοασφάλεια;

Οι νέες τεχνολογίες, όπως το υπολογιστικό νέφος, θολώνουν το τοπίο όσον αφορά τα τεχνολογικά όρια, αλλά και την περίμετρο που ένας οργανισμός καλείται να θωρακίσει. Η αυξανόμενη χρήση νέων τεχνολογιών (π.χ. ρομποτική, αυτοματοποίηση, τεχνητή νοημοσύνη, ευέλικτη ανάπτυξη, κτλ.) αλλάζουν την ταχύτητα της επιχειρηματικής και τεχνολογικής καινοτομίας, ενισχύοντας τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο και περιπλέκοντας τα προγράμματα προστασίας των οργανισμών, τα οποία συχνά αναπτύσσονται με βάση παραδοσιακές προσεγγίσεις και μεθόδους.

Οι φορητές συσκευές δεν είναι μόνο εργαλείο, αλλά τρόπος ζωής. Με τη χρήση των φορητών συσκευών, δημιουργούνται νέες συμπεριφορές οι οποίες αυξάνουν σημαντικά το πεδίο και εύρος των κυβερνοεπιθέσεων, καθώς τα δίκτυα φορητών συσκευών είναι εκ φύσεως γεωγραφικά διασκορπισμένα και ανομοιογενή. Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να συμπληρώνει ή να αντικαθιστά τους εξειδικευμένους επαγγελματίες, οδηγώντας σε βελτιωμένες δυνατότητες και μειωμένο κόστος. Ωστόσο, δημιουργεί νέους κινδύνους, όπως τα chatbots τα οποία με την «κατάλληλη» κακόβουλη παρέμβαση μπορεί να λειτουργήσουν ως εργαλεία του επιτιθέμενου. Παράλληλα, οι καινοτόμοι οργανισμοί δημιουργούν νέα ψηφιακά μοντέλα παροχής υπηρεσιών τα οποία όμως δημιουργούν προκλήσεις κυβερνοασφάλειας σε όλα επίπεδα του οργανισμού.

Νέοι κίνδυνοι και προκλήσεις

Ενώπιον του Cyber Security Conference ο Tor Saltveit, Cyber Security Officer/CISO της  Huawei Νορβηγίας θα αναλύσει πως θα μετεξελιχθούν οι υφιστάμενοι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο με την εξέλιξη της τεχνολογίας, καθώς και τις νέες προκλήσεις που αναμένεται να προκύψουν και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Tor Saltveit, υπεύθυνος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο / CISO, Huawei, Νορβηγία

Με μεγάλο ενδιαφέρον για την έξυπνη τεχνολογία, ο Tor Saltveit άρχισε να εργάζεται για την Huawei στις αρχές του 2020. Προΐσταται του Τμήματος Cyber Risk της Deloitte στη Νορβηγία, καθώς επίσης εργάζεται ως CISO για την Telia Norway. Προτού επιλέξει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, ο Tor εργάστηκε για τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, ως επικεφαλής της NorCERT και υπήρξε στρατηγικός αναλυτής ψηφιακών απειλών. Διαθέτει καριέρα ως αξιωματικός πληροφοριών στις ένοπλες δυνάμεις και είναι κάτοχος BSc στη Μηχανική Υπολογιστών, MSc στην πληροφορική και είναι απόφοιτος της Νορβηγικής Στρατιωτικής Ακαδημίας.

Το Cyber Security Conference διοργανώνει διαδικτυακά η ΙΜΗ στις 26 Οκτωβρίου με στόχο να ενημερώσει τις κυπριακές επιχειρήσεις για τους υφιστάμενους και μελλοντικούς κινδύνους της Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο. Το Συνέδριο απευθύνεται προς όλες, ανεξαιρέτως, τις κυπριακές επιχειρήσεις όλων των κλάδων και μεγεθών. Ιδιαίτερα, αφορά διευθυντικά στελέχη και decision makers όπως CEOs, CFO, Chief Operating Officers, Chief Data Officers και άλλα ανώτερα στελέχη.

 

Πληροφορίες Συνεδρίου

Οργανωτής: IMH

Χορηγοί: George Z. Georgiou & Associates LLC, Huawei, KPMG Limited, Prospectacy, UCLan Cyprus

Με τη στήριξη: ACFE, CCS, CCSC, CITEA, Cyprus Tech Association, Invest Cyprus, ISACA, (ISC)² Cyprus Chapter, National Betting Authority

Χορηγοί Επικοινωνίας: περιοδικό IN Business, περιοδικό GOLD

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την IMH:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»