Οι στόχοι και δράσεις του Ευρυζωνικού Πλάνου της Κύπρου για τα έτη 2021-2025

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 11 Οκτωβρίου 2021, ημερίδα παρουσίασης του Ευρυζωνικού Πλάνου της Κύπρου για τα έτη 2021-2025, του νέου οδικού χάρτη που στοχεύει στην ενίσχυση και την ανάπτυξη νέων υποδομών, τεχνολογιών και υπηρεσιών συνδεσιμότητας στη χώρα μας. Στην ημερίδα, την οποία διοργάνωσε το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, συμμετείχαν Γενικοί Διευθυντές Υπουργείων και υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς και διευθυντικά στελέχη και εκπρόσωποι ημικρατικών οργανισμών, επιχειρήσεων και παρόχων τηλεπικοινωνιών.

 

  

 

 

 

 

Σε παρέμβασή του ο Υφυπουργός, Κυριάκος Κόκκινος, ανέφερε πως «Οι ψηφιακές υποδομές συνδεσιμότητας και συγκεκριμένα τα δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων αποτελούν κινητήρια δύναμη για τις σύγχρονες οικονομίες και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού», τονίζοντας πως «η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει σε ρόλο θεατή στις παγκόσμιες εξελίξεις». Σύμφωνα με τον Υφυπουργό,

«Μέσω κατάλληλων μεταρρυθμίσεων και στοχευμένων παρεμβάσεων, αλλά και μέσω της αγαστής και στενής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο μας για ένα βιώσιμο ψηφιακό μέλλον, τοποθετώντας παράλληλα την Κύπρο ψηλά στον επενδυτικό χάρτη ως περιφερειακή πρωτεύουσα τεχνολογίας της Ανατολικής Μεσογείου.»

Τη σημασία του διαλόγου και της συνεργασίας υπογράμμισε και ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης, ο οποίος τόνισε πως «Η μετάβαση στην κοινωνία των Gigabit και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συνεργασία μεταξύ των διαφόρων αρμόδιων και Ρυθμιστικών Αρχών». Πρόσθετα, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο ρόλο του ΓΕΡΗΕΤ στη διαμόρφωση ακόμη πιο ευνοϊκών ρυθμιστικών συνθηκών για την ταχύτερη και λιγότερο δαπανηρή ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας καθώς και στη σημασία της παράλληλης υλοποίησης της εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας για τη ραγδαία ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών.

Το Ευρυζωνικό Πλάνο θέτει τις βάσεις για τη ψηφιακή μετάβαση της Κύπρου, η οποία ενισχύεται από ισχυρές, αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές υποδομές δικτύων, ενώ ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους πολιτικής για μία Ευρωπαϊκή Κοινωνία των Gigabit, καθώς και τις στρατηγικές επιδιώξεις της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρώπης 2030. Οι προτεινόμενες δράσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου, Δρ Στέλιο Χειμώνα, αποσκοπούν αφενός στη διαμόρφωση ενός φιλικού προς τις ιδιωτικές επενδύσεις περιβάλλοντος μέσω της άρσης των διοικητικών φραγμών και της διευκόλυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης για εγκατάσταση δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, και αφετέρου στην ευρεία διαθεσιμότητα και υιοθέτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων. Προς αυτή την κατεύθυνση, προωθούνται μέτρα δημόσιας παρέμβασης ύψους €72.5 εκατ., τα οποία αφορούν στην επέκταση δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές, τη βελτίωση της κτιριακής καλωδίωσης ώστε να είναι «Gigabit-ready» και την προώθηση της διείσδυσης υπηρεσιών συνδεσιμότητας, την υλοποίηση ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος προς την Ελλάδα, αλλά και μέτρα αντιμετώπισης του θέματος της οικονομικής προσιτότητας των υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων.

 

Το Ευρυζωνικό Πλάνο δρα συμπληρωματικά στις προσπάθειες της αγοράς και περιλαμβάνει λεπτομερείς και στοχευμένες δράσεις αξιοποιώντας αποτελεσματικά τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί ποσό ύψους €53 εκατ. για δράσεις ευρυζωνικότητας.

Δειτε Επισης

Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση
Kaspersky: Αυξήθηκαν κατά 40% οι επιθέσεις phishing το 2023