Έτσι θα ελέγχονται τα Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Πιστοποιητικά COVID

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για βέλτιστη διαχείριση της πανδημίας, το Υφυπουργείο θέτει στην υπηρεσία πολιτών και επιχειρήσεων την εφαρμογή «CovScan Cyprus», η οποία επιτρέπει τον έλεγχο της εγκυρότητας των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Η εφαρμογή «CovScan Cyprus» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό Android (για εκδόσεις νεότερες από Android 8.1), ενώ διατίθεται δωρεάν μέσω του Google Play.

Σαρώνοντας τον κωδικό QR που αναγράφεται στο πιστοποιητικό -σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή-, η εφαρμογή παρουσιάζει το αποτέλεσμα του ελέγχου εγκυρότητας. Υπάρχουν τρία επίπεδα ελέγχου:

  • Πράσινο: το πιστοποιητικό είναι «Έγκυρο» και σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από τη νόσο Covid19.
  • Κίτρινο: το πιστοποιητικό είναι «Έγκυρο» και σημαίνει πως ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση (RT-PCR ή antigen rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα.
  • Κόκκινο: το πιστοποιητικό είναι «Μη έγκυρο».

Υπενθυμίζεται πως όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Πιστοποιητικά COVID, στην Κύπρο ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ 1 χρόνο από την ημερομηνία της πρώτης δόσης.
  • Το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ 6 μήνες από την ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος.
  • Το πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης COVID-19 με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και η εργαστηριακή εξέταση COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) έχουν ισχύ 72 ώρες από την ώρα δειγματοληψίας.

Σημειώνεται πως η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα και ημερομηνία γεννήσεως του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων.

Η αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού εργαλείου αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην προστασία της δημόσιας υγείας και παράλληλα, στην ομαλή, και κυρίως, στην ασφαλή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.

Επτά ερωτήσεις και επτά απαντήσεις

1.Τι είναι το CovScan Cyprus;

Το CovScan Cyprus είναι μια εφαρμογή για έξυπνες συσκευές (κινητά τηλέφωνα, Tablets). Σκοπός της εφαρμογής είναι ο ηλεκτρονικός έλεγχος εγκυρότητας του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID.

2.Πώς μπορώ να κατεβάσω την εφαρμογή;

Το CovScan Cyprus είναι άμεσα διαθέσιμο για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android και μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή μέσω Google Play, στην ιστοσελίδα https://play.google.com/. Η εφαρμογή λειτουργεί με εκδόσεις νεότερες από Android 8.1.

3.Ποια είναι η χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus;

Η εφαρμογή CovScan Cyprus επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μέσω του κινητού τους τηλεφώνου ή άλλης έξυπνης συσκευής. Σαρώνοντας τον κωδικό QR που αναγράφεται στο πιστοποιητικό σας σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, η εφαρμογή CovScan Cyprus θα σας επιστρέψει το αποτέλεσμα ελέγχου.

Αν το αποτέλεσμα ελέγχου είναι Πράσινο, τότε το πιστοποιητικό είναι «Έγκυρο» και ανταποκρίνεται στον εμβολιασμό ή τη νόσηση του πολίτη.

Αν το αποτέλεσμα της σάρωσης είναι Κίτρινο, τότε το πιστοποιητικό είναι «Έγκυρο» και ανταποκρίνεται σε αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής Εξέτασης (RT-PCR ή antigen rapid test).

Αν το αποτέλεσμα της σάρωσης είναι Κόκκινο, τότε το πιστοποιητικό είναι «Μη έγκυρο».

4.Ποια η διαδικασία σε περίπτωση που το πιστοποιητικό σας αναγνωριστεί λανθασμένα από την εφαρμογή CovScan Cyprus ως μη έγκυρο;

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να εκδώσετε εκ νέου το πιστοποιητικό σας μέσω της πλατφόρμας https://www.eudcc.gov.cy/, και να βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία σας είναι ορθά.

5.Τι ισχύει στην Κύπρο για την εγκυρότητα του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID;

Η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εξαρτάται από επιστημονικά δεδομένα και θα καθορίζεται από τις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις εθνικές πολιτικές της κάθε χώρας. Όσον αφορά στην Κύπρο:

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ 1 χρόνο από την ημερομηνία της πρώτης δόσης.
  • Το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ 6 μήνες από την ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος.
  • Το πιστοποιητικό εργαστηριακής εξέτασης COVID-19 με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και η εργαστηριακή εξέταση COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) έχουν ισχύ 72 ώρες από την ώρα δειγματοληψίας.

6.Ποια η διαδικασία έκδοσης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID;

Στην πλατφόρμα https://www.eudcc.gov.cy/, μπορείτε να βρείτε τον σχετικό Οδηγό Χρήσης, που επεξηγεί με λεπτομέρεια τη διαδικασία έκδοσης του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID.

7.Σε περίπτωση προβλήματος που αφορά την έκδοση του πιστοποιητικού, πού μπορώ να απευθυνθώ;

Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης για θέματα COVID-19 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@eudcc.gov.cy ή στο τηλέφωνο 1474 για κυπριακούς αριθμούς και στο +357 22285757 για ξένους αριθμούς και κλήσεις από το εξωτερικό.

Δειτε Επισης

Είπε «ναι» στον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Βουλή-Η αποστολή της ΑΨΑ
Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση