Τηλεφωνούν και στέλνουν SMS στα τυφλά οι Κύπριοι

Περίπου οι μισοί Kύπριοι καταναλωτές (51%) φαίνεται να μην είναι ενήμεροι για τις πρόνοιες του άρθρου 50 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1971, το οποίο προβλέπει ότι από τις 15 Μαΐου του 2019 η λιανική τιμή για διεθνή κλήση σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα υπερβαίνει τα €0,19/λεπτό (πλέον ΦΠΑ) και €0,06 ανά SMS (πλέον ΦΠΑ).

Αυτό διαπιστώνεται στην έκθεση, με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύτηκε από την Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεξήχθη από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2020 σε δείγμα 27.213 ευρωπαίων πολιτών, με θέμα «E-Communications in the Single Market».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, στις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνονται κλήσεις από σταθερό και κινητό, ενώ δεν ρυθμίζονται οι υπηρεσίες MMS.

Περαιτέρω, από το 49% που δήλωσαν πως γνωρίζουν τις εν λόγω πρόνοιες, το 15% δήλωσε πως το έχει υπόψη του αλλά δεν γνωρίζει τι ακριβώς αυτό σημαίνει στην πράξη.

Στο μεταξύ, το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ) είχε ενημερώσει το κοινό για τις πρόνοιες του νέου κανονισμού με Δελτίο Τύπου από τον Απρίλιο 2019.

Λαμβανομένων υπόψη των αποτελεσμάτων του Ευρωβαρόμετρου και προς δικό τους όφελος, το ΓΕΡΗΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές την εφαρμογή του πιο πάνω Κανονισμού, ήτοι την εφαρμογή ανώτατων τιμών σε τηλεφωνικές κλήσεις και αποστολή μηνυμάτων εντός της ΕΕ. 

Το ΓΕΡΗΕΤ διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να ενημερώνει τους Κύπριους καταναλωτές για τις εκάστοτε τιμολογιακές ρυθμίσεις υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι χρήστες των υπηρεσιών να είναι σωστά ενημερωμένοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση
Kaspersky: Αυξήθηκαν κατά 40% οι επιθέσεις phishing το 2023
Τι αλλάζει στο δημόσιο η συμφωνία οκτώ εκατ. του Υφυπουργείου Καινοτομίας με την Microsoft
Πέντε-έξι κέντρα δεδομένων που δεν πληρούν τα πρότυπα-Διαδικασίες για εξεύρεση των κατάλληλων χώρων
Η Huawei και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών βιωσιμότητας συζητούν για την πράσινη ανάπτυξη