Τεχνολογία και η Κύπρος του αύριο

Του Γιάγκου Ζήνωνος

 

Πριν από μερικές μέρες οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στο νησί, παρέθεσαν, μέσα από τη δημιουργία του Tech Island Association, το όραμα τους για την Κύπρο του αύριο.

Μια Κύπρο που να μπορεί να ανταγωνίζεται ισάξια κορυφαίους τεχνολογικούς προορισμούς ανά το παγκόσμιο όπως η SIlicon Valley, η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι. Μια Κύπρο που να μπορεί να προσελκύει κορυφαίους ειδικούς από όλο τον κόσμο για μετεγκατάσταση και εργασία στο νησί. Μια Κύπρο που να μπορεί να δώσει όραμα στη νέα γενιά του τόπου. “Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε την Κύπρο σε τεχνολογική πρωτεύουσα της περιοχής και σε κορυφαίο προορισμό για τα καλύτερα μυαλά του κλάδου” αναφέρεται στο όραμα του Tech Island.

Είναι όμως κάτι τέτοιο δυνατό; Είναι δυνατό η μικρή Κύπρος να καταφέρει αυτό το πράγμα; Ναι είναι. Νοουμένου βέβαια ότι η πολιτεία θα λάβει τις σωστές αποφάσεις ως προς τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα καλωσορίζει στον τόπο μας τους πιο ταλαντούχους επαγγελματίες του κλάδου από όλο τον κόσμο, ώστε οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν ενώ άλλες να λάβουν την απόφαση για μετεγκατάσταση στην Κύπρο.

Ο δρόμος μας είναι απλός και η κατεύθυνση μόνο μία: Η δημιουργία ενός οικοσυστήματος το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τους ψηφιακούς νομάδες και τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου, όπου όλοι τους θα καθίστανται ενεργοί καταναλωτές στην πραγματική οικονομία του τόπου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, διαμέσου δηλαδή της ιδιωτικής κατανάλωσης, στην ανάπτυξη της.

Στην πράξη, τα χρήματα που εισρέουν στην Κύπρο μέσω των εταιρειών αυτών, προέρχονται από το εξωτερικό, καθώς εκεί βρίσκεται η πελατειακή τους βάση. Αποτελούν δηλαδή φρέσκο χρήμα για την Κύπρο και ο μόνος τρόπος για να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία, είναι μέσα από την καταβολή μισθών προς τους εργαζόμενους οι οποίοι με τη σειρά τους θα τα ξοδέψουν σε εστιατόρια, ρούχα, διασκέδαση και τα λοιπά, δηλαδή καταναλώνοντας.

Οι προοπτικές για την οικονομία της Κύπρου είναι τεράστιες νοουμένου ότι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο οικοσύστημα. Άλλωστε, και σύμφωνα με μελέτη της EY, κάθε μια εξειδικευμένη θέση εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άλλων τριών θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Δυνητικά, η μετεγκατάσταση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού θα οδηγήσει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της κατανάλωσης των μισθών από τους εργαζόμενους, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη των υφιστάμενων εταιρειών και στην προσέλκυση νέων, με τον κύκλο να επαναλαμβάνεται. Πιο απλά όσος περισσότερος κόσμος, τόσα περισσότερα χρήματα και όσα περισσότερα χρήματα τόσες περισσότερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά του τόπου. Αυτή τη φορά ας πρωτοπορήσουμε.

 

*Επικεφαλής Ειδικών Έργων Exness

Δειτε Επισης

Είπε «ναι» στον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Βουλή-Η αποστολή της ΑΨΑ
Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση