Νέο περιστατικό απάτης PHONE SCAM εντόπισε η Cyta

InBusinessNews  09/06/2021 16:59
Νέο περιστατικό απάτης PHONE SCAM εντόπισε η Cyta

Νέο περιστατικό απάτης PHONE SCAM εντόπισε η Cyta

InBusinessNews  09/06/2021 16:59

Η Cyta ενημερώνει το κοινό ότι από την Τρίτη, 8 Ιουνίου 2021, έχει εντοπίσει νέο περιστατικό τηλεπικοινωνιακής απάτης, όπου επιτήδειοι από το εξωτερικό διενεργούν κλήσεις με πλασματικούς αριθμούς προς ανυποψίαστους συνδρομητές, κυρίως της κινητής τηλεφωνίας. Οι παραπλανητικές κλήσεις εμφανίζεται να προέρχονται από αριθμούς με προθέματα όπως +43 (Αυστρία), +385 (Κροατία), +351 (Πορτογαλία), +45 (Δανία), +31 (Ολλανδία) κτλ.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Cyta, οι επιτήδειοι:

  • συστήνονται ως  μηχανικοί του Κέντρου Υποστήριξης της Microsoft, οι οποίοι προσφέρονται να βοηθήσουν σε δήθεν επίλυση προβλημάτων ασφάλειας του υπολογιστή, 
  • οδηγούν τους ανυποψίαστους συνδρομητές σε διαδικτυακό ιστοχώρο, μέσω του οποίου αποκτούν απομακρυσμένη πρόσβαση,
  • ζητούν την ενεργοποίηση συγκεκριμένου συνδέσμου (link), που στην ουσία αποτελεί κακόβουλο λογισμικό, το οποίο κλειδώνει όλες τις λειτουργίες του υπολογιστή,
  • ζητούν στοιχεία πιστωτικών καρτών για δήθεν εκτέλεση της εργασίας, με το πρόσχημα ανάγκης πληρωμής κάποιου ποσού για το ξεκλείδωμα του υπολογιστή.

Αμέσως μετά τον εντοπισμό του περιστατικού από το τμήμα Διαχείρισης Τηλεπικοινωνιακής Απάτης της Cyta, εφαρμόστηκαν κατασταλτικές ενέργειες για την προστασία των πελατών της Cyta και του ευρύτερου κοινού γενικότερα. Παρά τα μέτρα που λήφθηκαν, το φαινόμενο πιθανόν να συνεχιστεί και με τη χρήση άλλων αριθμών.

Η Cyta συστήνει στο κοινό να είναι προσεχτικό και ιδιαίτερα επιφυλακτικό όταν δέχεται κλήσεις από άγνωστους αριθμούς και συμβουλεύει τους αποδέκτες τέτοιων κλήσεων όπως:

  • σε περίπτωση που απαντήσουν, να μη δίνουν ποτέ προσωπικά τους ή άλλα στοιχεία.
  • ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες αρχές (Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας τηλ. 22607250 & 22808200, Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη τηλ. 1460), καθώς και τον τηλεπικοινωνιακό τους πάροχο.

Οι πελάτες της Cyta μπορούν να καλούν χωρίς χρέωση στο Κέντρο Επαφής Πελάτη, τηλ. 132.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας