Η τεχνολογική καινοτομία (5G, HCI) στην 24x7 λειτουργία της σύγχρονης επιχείρησης

Η δεκαετία που διανύουμε δεν αποκαλείται τυχαία ως «η δεκαετία των δεδομένων». Η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη διαρκή παραγωγή ενός τεράστιου όγκου δεδομένων, ο οποίος χρήζει ανάλυσης και επεξεργασίας όσο πιο κοντά  γίνεται στην πηγή του. Αναρίθμητες συνδεδεμένες μεταξύ τους συσκευές συλλέγουν συνεχώς δεδομένα από τον φυσικό και ψηφιακό κόσμο: δίκτυα αισθητήρων IoT, υπολογιστές «έξυπνων» και αυτοκινούμενων οχημάτων, οικιακές συσκευές, «φορετές» (wearable) συσκευές που καταγράφουν βιομετρικά δεδομένα, αλλά και ροές δεδομένων που προέρχονται από τις αλυσίδες παραγωγής, τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, τη διακίνηση αγαθών, και τέλος την επιχειρηματική δραστηριότητα στο σύνολό της, με το δικό της ψηφιακό αποτύπωμα.

Περιορίζοντας στο συγκεκριμένο άρθρο, τη συζήτησή μας στον επιχειρησιακό κλάδο, οι οργανισμοί κάθε βεληνεκούς αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να προχωρήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης, αποκτώντας υποδομές που τους προσφέρουν απόλυτη ετοιμότητα κι ευελιξία όσον αφορά την άμεση ανάλυση των εταιρικών δεδομένων, τα οποία αποτελούν asset τεράστιας αξίας, δεδομένου ότι είναι το κλειδί για την άντληση πολύτιμων στοιχείων για τη λήψη κρίσιμων επιχειρηματικών αποφάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα τεχνολογία δικτύωσης 5G, σε συνδυασμό με τις νέες δομές υποδομών ΙΤ καθιστούν μια ‘ενδιαφέρουσα περιοχή’, μέσα στην οποία οι σύγχρονες επιχειρήσεις οφείλουν να επενδύσουν. Το 5G αποτελεί πρωτίστως μια επιχειρησιακή τεχνολογία που δημιουργεί νέες δυνατότητες στην ψηφιακή λειτουργία αλλά και στην αρχιτεκτονική των υποδομών μας, όσον αφορά τη non stop διαθεσιμότητα δεδομένων και εφαρμογών και όχι απλά ένα σχέδιο αποκατάστασης καταστροφών για τα συστήματα ΙΤ.  

Καινοτομία στην πράξη για σύγχρονες επιχειρήσεις

Σε αυτό λοιπόν το διαρκώς απαιτητικό περιβάλλον, η Dell Technologies έχει εισάγει πολλαπλές καινοτομικές λύσεις επιχειρησιακού επιπέδου, όπως η νέα πλατφόρμα Dell EMC PowerStore metro node, η οποία έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων επιχειρησιακής συνέχειας. Τα οφέλη του συγκεκριμένου συστήματος, είναι η active-active λειτουργία μεταξύ των sites ενός οργανισμού, επιτυγχάνοντας μηδενική απώλεια δεδομένων και ακαριαίο χρόνο ανάκτησης (Zero RPO και RTO). Επιπλέον χαρακτηριστικά της πλατφόρμας:

  • Δυνατότητα επιλογής των φορτίων εργασίας στα οποία εφαρμόζεται replication και δυνατότητα προσθήκης ή αφαίρεσής τους χωρίς να διαταράσσεται η ακεραιότητα των δεδομένων.
  • Δεν απαιτείται πρόσθετο λογισμικό ή επανεκκίνηση των hosts για την λειτουργία του συστήματος.

Η ωριμότητα των υποδομών HCI,  (hyperconverged infrastructure), αποτελεί έναν ξεχωριστό άξονα για την επίτευξη της μέγιστης ευελιξίας και αποτελεσματικότητας, τόσο εντός του data center, όσο και στις απομακρυσμένες απολήξεις των σύγχρονων δικτύων (“edge”). Οι εφαρμογές του edge computing μετασχηματίζουν τις δυνατότητες εργασίας σε απομακρυσμένες από τo data center τοποθεσίες, σε εργοστάσια ή σε κατανεμημένα συστήματα ή ακόμα και σε στόλους οχημάτων, πλοίων κ.λπ.

Tα πλεονεκτήματα λύσεων HCI, όπως το Dell EMC VxRail, είναι η ευελιξία και οι δυνατότητες κλιμάκωσης σε μια υποδομή με εξαιρετικά υψηλή ενσωμάτωση στο οικοσύστημα VMware. Το τελευταίο στοιχείο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η VMware είναι η κορυφαία εταιρεία παροχής εικονικοποιημένων συστημάτων υποδομής στον κόσμο, παρέχοντας προηγμένη ενσωμάτωση και αυτοματοποίηση, η οποία απλοποιεί την ανάπτυξη μιας ασφαλούς υποδομής, που μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί, ακολουθώντας τις μεταβαλλόμενες ανάγκες μιας επιχείρησης με ελάχιστο κόστος επένδυσης.

Απτά οφέλη για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο

Κλάδοι όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση, η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές, οι χρηματοοικονομικές και τραπεζικές υπηρεσίες, ακόμη και η αγροτική παραγωγή, κλάδοι οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της Κυπριακής οικονομίας, μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα από τις νέες τεχνολογίες αλλά και από την επερχόμενη εξάπλωση των δικτύων 5G. Η τεχνολογία 5G σημαίνει πολλά περισσότερα από μια νέα γενιά κινητής τηλεφωνίας – δημιουργεί μια ισχυρή δικτυακή «ραχοκοκαλιά» που συνδέει κόμβους εταιρικών δεδομένων, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο των ψηφιακών υποδομών. Με την ενίσχυση της ψηφιακής αυτής «ραχοκοκαλιάς» που συνδέει όλες τις πηγές εταιρικών δεδομένων, μπορούν να επιτευχθούν εντυπωσιακές βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Αυτά τα οφέλη μπορούν στη συνέχεια να γίνουν πιο άμεσα αισθητά όχι μόνο στο πλαίσιο της επιχείρησης, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί έναν κλάδο που επωφελείται τα μέγιστα από δύο άλλα είδη αναδυόμενων τεχνολογιών, που και αυτές συναποτελούν τις λύσεις υποδομών Dell Technologies - την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των συστημάτων Υψηλής Απόδοσης (High Performance Computing - HPC). Ενώ η τεχνολογία ήταν πάντα κεντρικής σημασίας για την πρόοδο της ιατρικής έρευνας, της φαρμακευτικής ανάπτυξης και της θεραπείας, οι λύσεις HPC βοηθούν στη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, εν μέσω πανδημίας. Προσθέστε σε αυτό την υιοθέτηση των δικτύων αισθητήρων 5G και IoT και θα γίνουμε σύντομα μάρτυρες μιας έκρηξης δεδομένων και ανάλυσης που θα μεταμορφώσει τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, με αποτέλεσμα καλύτερη και πιο εξατομικευμένη ιατρική για όλους μας.

Κατά συνέπεια, όλες αυτές οι καινοτόμες τεχνολογίες πρέπει να συνδυάζονται με αρμονικό τρόπο στα πλαίσια οικονομικών, αποδοτικών, ασφαλών και ολοκληρωμένων λύσεων. Αυτό είναι το έργο της Dell Technologies και του δικτύου των συνεργατών της στην Κύπρο: η συνεχής ανάπτυξη λύσεων για κάθετες βιομηχανίες και εξειδικευμένους κλάδους, αλλά και οι προσαρμοσμένες λύσεις (tailor made) που απαντούν σε ανάγκες συγκεκριμένων οργανισμών της μεγαλονήσου.

*Του Βασίλη Τζανακάκη, Cyprus Territory Manager, Dell Technologies

O Βασίλης Τζανακάκης αποτελεί στέλεχος της Dell Technologies από το 2005. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις στην Dell Technologies, ενώ οι σπουδές του είναι πάνω στον τομέα των Ηλεκτρονικών & Υπολογιστικών Συστημάτων και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MBA).

https://www.linkedin.com/in/vasilis-tzanakakis-08147b107/

Vasilis_Tzanakakis@dell.com

 

Δειτε Επισης

Apple: Σε ποια χώρα αποσύρει WhatsApp και Threads
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One